AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Bridge is a bidder's game
Finalen i NM Par ble spilt på Storefjell helga 20. til 22. september med 54 par på startstreken. Årets suverene norgesmestere ble Sam Inge Høyland og Jo-Arne Ovesen. Sølvet gikk til Tor Eivind Grude og Christian Bakke, mens Kurt-Ove Thomassen og Svein Gunnar Karlberg tok den siste pallplassen.
 
NBF Buskerud sto som arrangør av parfinalen, og de hadde også lagt opp til flere poster på programmet enn selve finalen. Det ble blant annet arrangert sideturneringer og en juniorleir. Hotellet stilte med gratis opphold under neste års Storefjellturnering, som spilles i pinsa, i premier. Dessuten er hotellet velkjent for den gode maten, og det rapporteres om mange fornøyde deltakere. De sprekeste fikk også sjansen til en spasertur i frisk fjelluft.
 
Vi skal se nærmere på ett av spillene som bidro til den solide vinnerscoren 58,61 %. Hvordan ville du meldt denne hånda etter at makker har vist en 20–21-grand? 

 
kn 10 9 8 5 4
10 6 5 4
-
E D kn
 


Og hva ville sluttkontrakten blitt med disse kortene hos makker i syd? Vinnerne meldte på følgende vis:

 
kn 10 9 8 5 4
10 6 5 4
-
E D kn
 
 
K 6 2
K D 7
E K D 7
K 9 3
 
 
VestNordØstSyd
OvesenHøyland
passpass2 kl1)
pass2 ru2)pass2 hj3)
pass2 sp4)pass2 gr5)
pass3 kl6)pass3 gr7)
passpasspass
1) Sterke kort
2) Hvilemelding
3) Naturlig eller balansert
4) Relé
5) 20-21 hp, balansert
6) Puppet-Stayman
7) Ingen majorfarge
 
Med 5- eller 6-kortsfarge i spar og 4-korts sidefarge i hjerter blir det litt trangt over 2 grand fra makker. Denne gang valgte Jo-Arne å bruke Puppet-Stayman for ikke å miste en eventuell hjertertilpasning.
 
Utspillet mot 3 grand var ruter 10. Når man skal legge en spilleplan i en situasjon som dette, er det viktig å vurdere hvor mange stikk det er i sparkontrakt, rett og slett fordi man må forvente at mange i salen spiller utgang i spar. Skal det bli poeng på spillet, må man få like mange stikk som de som spiller sparkontrakt!
 
Denne gangen er man ikke så veldig presset. Det er en stor fordel at blindemann har både esset, dama og knekten i kløver. Det gir tre kjærkomne inntak til sparfarga. Det siste inntaket må brukes til å hente sparstikkene, mens man altså har to inntak til å spille spar mot hånda før den tid.
 
Den teoretisk riktige fargebehandlinga er å seile spar knekt fordi man da får med seg ess–dame tredje foran.
 
Sam Inge vant utspillet på hånda og spilte bordet inn i kløver for så å seile spar knekt. Den gikk rundt til esset. Motparten måtte også få for hjerteresset, men resten av stikkene gikk til spillefører.
 
Hele spillet så slik ut:
 
 
kn 10 9 8 5 4
10 6 5 4
-
E D kn
 
E 3
E 2
10 9 8 6 2
8 7 6 2
D 7
kn 9 8 3
kn 5 4 3
10 5 4
 
K 6 2
K D 7
E K D 7
K 9 3
 
 
3 grand med elleve stikk ga tredelt topp, mens elleve stikk i 4 spar ga strøpluss. Med andre ord var det mange poeng å tjene på å være i grand i stedet for i spar på dette spillet. Det er ikke uten grunn at det hevdes at mye avgjøres i meldingsforløpet når det spilles parturnering. Bridge is a bidder´s game.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger