AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Reisinger semifinale Publiseringsdato: 18.01.2011

Etter Blue Ribbon Pairs, var det lagspilling som sto på programmet under Fall Nationals i Orlando, Florida i november. Jeg hadde ikke planer om å spille, men når man har spilt en turnering og fått smaken på det, har man bare lyst til å spille mer. Vel, iallefall var det slik for meg, særlig siden Boye og jeg lå på 7. plass i Blue Ribbon Pairs da det gjensto 30 spill, og vi dalte ned på en 35. plass. Så da Martin Andresen kom og spurte om jeg hadde lyst til å være med på laget, var jeg ikke tung å be. Men jeg kunne ikke la barnevakten vår, lillesøster Iselin, passe Anders hele dagen, så det ble avtalt at jeg skulle spille kveldssesjonen.

Reisinger, som turneringen heter, spilles som Board a Match (BOA). Man møter opp som lag, men turneringen spilles som par i den måten at man spiller tre spill i runden. Etter endt sesjon sammenligner du scoren med dine lagkamerater og dersom man vinner spillet (spiller ingen rolle om det er med 10 poeng eller 1100) får man 1 poeng. Går spillet ut, altså man har akkurat samme score, får man 1/2 poeng, og taper man, ja da kan man notere en 0. På 30 spill som det er i en sesjon kan man altså få maks 30 poeng, mens middels er 15.

Da det gjensto tre minutter før spillingen skulle starte, begynte jeg å bli nervøs. Min makker Rune Hauge og jeg skulle møtes før spillingen, og jeg hadde ennå ikke funnet han i mylderet av bridgespillere. Da vi endelig fant hverandre, ble avtalen at vi skulle spille et enkelt system, og var vi usikre skulle vi bare melde videre, en stil som passer meg fint. Den første sesjonen klarte vi oss bra, og laget vårt kom seg videre med klar margin til semifinalen.

I semifinalen spiller vi igjen kveldsesjonen. Lagkameratene våre har gjort en god jobb i første sesjon så vi ligger over middels. Det er tre spill igjen, og vi har ikke hatt mye gli, men det har heller ikke vært dårlig spilling. Jeg tror vi ligger an til å kvalifisere oss til finalen, om vi bare ikke får tre nuller på disse spillene.

Du har kommet i 3 spar, og Vest spiller ut hjerterdame. Hvordan vil du planlegge spilleføringen?

 
K 2
K 10 6
E 7
kn 10 9 6 4 3
 
 
E D kn 9 8 4
9 7 5
kn 10 6
D
 
 
VestNordØstSyd
2 sppasspass
dblpass3 hj3 sp
passpasspass

Det ser ut som om poengene er noen lunde fordelt rundt bordet, siden Vest melder av 3 hjerter, i stedenfor å bruke en lebensohl variant. Men hjelper det deg?

Slik tenkte jeg: jeg har seks sparstikk, og kan etablere ett i hjerter etter utspillet (dersom denne ikke blir stjålet) og ruter ess- det blir 8 stikk. Jeg kan stjele en ruter i bordet det blir ni, dersom motparten tar fra meg stjelemulighetene kan jeg etablere kløveren, eller ruteren (dersom motparten spiller den fargen) for det niende stikket. Siden jeg ikke helt visste hva jeg skulle gjøre, bestemte jeg meg for å la Vest beholdt stikket på hjerterdame. Da vred han til en spar, og tok fra meg plan 1; å stjele en ruter. Sparen stakk jeg på hånden for å beholde flest inntak i bordet, og spilte kløver dame. Denne gikk til Øst sitt ess, og han fortsatte med en ruter. Jeg la i ruter ti, og kongen kom på hos vest. Jeg stakk med esset.

Hva er spilleplanen din nå?

Det står mellom følgende valg. Skal du spille på at begge honnørene i ruter sitter i Vest og at Øst har begge honnørene i kløver, og la kløver knekten seile med ruteravkast på hånden? Skal du spille på at ruterhonnørene sitter på hver sin hånd, slik at du kan etablere et ruterstikk ved å spille en ruter opp mot knekten? Eller skal du satse på du kan stjele god kløveren? En ting er sikkert: når motparten kommer inn neste gang må de spille spar på deg for å ta bort muligheten din til å stjele en ruter i bordet.

Jeg kan si deg at velger du riktig sspilleplan så er du i finalen i Reisinger! Tenk hvor gøy det hadde vært å spist kirsebær med de store gutta! Du- en ukjent spiller fra Norge i verdens sterkeste lagturnering!

Har du bestemt deg?

Jeg tenkte som så at motspillerne har vært utrolig dyktige om de begge har stukket med esset, om de har fått utdelt både ess og konge, så jeg spilte på at ruterhonnørene satt på hver sin hånd. Det var feil da spillet så slik ut:

 
K 2
K 10 6
E 7
kn 10 9 6 4 3
 
6 5 3
D kn 4 2
K D 8 5
8 5
10 7
E 8 3
9 4 3 2
E K 7 2
 
E D kn 9 8 4
9 7 5
kn 10 6
D
 

Så nært, men dog så fjernt... er det noe som heter. Dette spillet tapte vi, da de mot våre lagkamerater hadde fått ni stikk i 2 spar, utspillet på det andre bordet hadde vært ruter kongen. Hadde jeg fått hjem kontrakten hadde vi fått 1/2 poeng, akkurat det vi trengte for å kvalifisere oss til finalen. Vi kunne sikkert ha hentet poeng mange andre steder, men det er alltid de siste spillene som tærer, som du går igjennom om og om igjen for å se hvorfor du burde spilt annerledes.

Vel, Rune. Jeg beklager. Du var en flott makker, og vi gjorde det jo bra, men jeg håper det blir en neste gang, for da skal denne kjerringa reises!

Har du et spill du vil fortelle om? Send en mail til tonje@bin.no

Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger