AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Storinnrykk i Letohallen
Første helga i januar har det blitt en tradisjon for mange å delta i Nyttårscupen, ei lagturnering over to dager som arrangeres av Jessheim Bridgeklubb. I årets utgave deltok hele 65 lag, noe som gjør turneringa til ei av landets største.
 
Helt til topps gikk laget «Prison Break» med spillerne Tor Helness, Fredrik Helness, Steffen Fredrik Simonsen og Christian Bakke. De lå et stykke bak teten etter første dag, men kom som et lokomotiv siste og avgjørende dag. Denne typen formkurve lønner seg i Monrad-turnering!
 
Det var imidlertid ikke bare toppspillerne som satte sitt preg på turneringa. Godt over 20 juniorer deltok, og det var satt opp to premier blant lagene som hadde minst én kløvermester i oppstillinga. Så dette er helt klart ei turnering som forener topp og bredde i bridgen.
 
Vi skal ta en titt på et spill fra kamp tre, der Rune Brendeford Anderssen var en av spilleførerne som fant en vinnende variant: 

 
E K 6 4
3
9 4 2
E D 7 4 2
 
 
D 10 3 2
E K 2
10 7 6 5
10 6
 
 
VestNordØstSyd
T. StoenL. EideJ. I. AlstadvoldR. B. Anderssen
1 klpass1 sp
2 hj3 hj1)pass3 gr
pass4 sppasspass
pass
1) Minst invitt til utgang med sparstøtte


Utspillet fra vest var hjerter dame. Hvordan planlegger du spilleføringa?
 
Rune Brendeford. Anderssen vant utspillet med esset, og tok også for hjerter konge med ruteravkast i bordet. I stikk tre fortsatte han med kløver til dama i bordet. Om kløverfinessen går, ser det svært lyst ut for spillefører. En mulighet er å godspille kløverfarga i bordet, og selv om finessen skulle ryke, er det fortsatt håp.
 
Øst vant tredje stikk med kløver konge. Deretter innkasserte forsvaret to ruterstikk.
 
Hele spillet så slik ut:

 
E K 6 4
3
9 4 2
E D 7 4 2
 
7 5
D kn 10 9 8 4
E D 3
kn 3
kn 9 8
7 6 5
K kn 8
K 9 8 5
 
D 10 3 2
E K 2
10 7 6 5
10 6
 


Etter to ruterstikk var vest inne, og skiftet til kløver knekt som Rune vant med esset.
 
I denne posisjonen spilte Rune kortene nøyaktig slik det var påkrevd med den aktuelle sitsen:

 
E K 6 4
-
-
7 4 2
 
7 5
kn 10 9 8
3
-
kn 9 8
5
K
9 8
 
D 10 3 2
2
10 7
-
 


Han fortsatte med kløver til stjeling med spar 10. Deretter tok han for spar dame og spilte spar til kongen. Med det var vests siste trumf tatt ut, og ingen overstjeling truet siden øst var markert med spar knekt.
 
Kløver til stjeling med håndas siste trumf godspilte ett kløverstikk i bordet. Hjerter til stjeling fulgte. Så tok Rune ut trumfen med spar ess, før han kunne innkassere kontraktsstikket med den trettende kløveren. Med to kløverstjelinger og to hjerterstikk på hånda, samt fire trumfstikk og to kløverstikk i bordet, ble det ti stikk totalt.
 
Den enkleste måten for forsvaret å beite kontrakten på var å starte med tre ruterstikk, men i praksis skjer det jo svært sjelden at man spiller ut fra ess–dame i en umeldt farge. Og særlig ikke når man har fått tildelt en sekvens.
 
Slik spillet ble innledet nå, må øst fortsette med hjerter inne på kløver konge for å beite kontrakten. Om så skjer, mister spillefører kontrollen over spillet fordi han ikke lenger har mulighet til både å sette opp det manglende stikket, få tatt ut trumfen og hentet det godspilte minorstikket.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger