AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Turneringsform og valget mellom varianter
Søndag 4. mars ble det spilt åpent kretsmesterskap for mixpar i Østfold og Follo med 14 par på startstreken. Vinnere ble Ludvig Kristoffersen og Elisabeth Johansen (Kolbotn BK). Espen Fasting og Virginia Chediak (Bridgekameratene/Kragerø BK) ledet gjennom hele turneringa, men ble passert i siste runde og måtte ta til takke med andreplassen. Elisabeth G. og Rolf Sjødal (Nesodden BK) kapret den siste pallplassen.
 
I den omtalte sisterunden var 6 hjerter en populær kontrakt på et av spillene. Meldingsforløpet ved et av bordene er referert under. Hva er din plan etter at vest har spilt ut ruter 3 (norsk fordeling)?

 
9 8 3
K kn 9
E D 5
E D kn 6
 
 
E K
E 10 8 7 3
10 9 8 2
K 9
 
 
VestNordØstSyd
Sofie SjødalKristian Ellingsen
1 hj
pass2 kl1)pass2 ru2)
pass3 hj3)pass3 sp4)
pass4 kl4)pass4 hj
pass4 gr5)pass5 hj6)
pass6 hjpasspass
pass
1) Tvetydig - enten tilnærmet utgangskrav, eller invitt med 3-korts hjerter
2) Ikke minimum
3) Utgangskrav med 3-korts hjerter
4) Kontrollmelding
5) Spørsmål etter ess
6) To ess (av fem) uten trumfdama


Det er en meget sjanserik kontrakt. To av håndas rutertapere kan kastes på bordets kløverstikk. Faren som truer, er at du risikerer en taper i hver av rødfargene. I praksis er du svært nær hjemgang dersom finessen går i ei av disse fargene. På en god dag kan det til og med bli overstikk, noe du ikke sier nei takk til i parturnering.
 
Jeg prøvde ruterdama i første stikk, og øst fulgte med sekseren. So far so good. Nå var det vel bare å prøve å finne trumfdama i jakta på overstikket?
 
Den beste måten å behandle trumfen på er hjerter konge fulgt av hjerter knekt som du lar seile. Da får man med seg dama singel i vest og dessuten dama fjerde i øst.
 
Jeg oppdaget imidlertid en fare som truet. Etter utspillet av ruter 3, den minste av de uteværende ruterne, var det tydelig at vest hadde 3- eller 5-korts ruter med kongen i spissen. Om han hadde 5-korts og samtidig dama i hjerter, ville jeg risikere at han kunne gi makker ei ruterstjeling dersom jeg spilte trumfen på den skisserte måten.
 
I lagkamp ville det vært opplagt heller å ta trumffinessen gjennom vest. Med denne spilleplanen er det umulig å gå beit. Siden vest er markert med ruter konge, og dermed må ha flere ruter igjen på hånda, er det ikke farlig å slippe øst inn på trumfdama.
 
Nå var det altså ikke lagkamp, men det ville likevel være vondt å gå beit i kontrakten! Hva ville du gjort?
 

Hele spillet så slik ut: 

 
9 8 3
K kn 9
E D 5
E D kn 6
 
6 5 2
5 4
K kn 7 4 3
8 7 2
D kn 10 7 4
D 6 2
6
10 5 4 3
 
E K
E 10 8 7 3
10 9 8 2
K 9
 


Jeg valgte å ta finessen gjennom vest. I praksis spilte jeg spar til esset i stikk to, fulgt av hjerter til knekten. Merk at jeg tok finessen på direkten uten å legge ned hjerter ess først. Målet med det er å kunne fange opp 4-korts hjerter i vest. Denne måten å spille trumfen på taper til dama singel i øst, men om øst først skulle ha singel hjerter, er det fire ganger så stor sjanse for at det er en liten.

Da øst dukket opp med trumfdama, ble det tolv stikk i kontrakten. Det ga -1 (toppen var verdt 6 poeng). Hadde jeg tatt finessen andre vei, ville det blitt +4 i stedet.


En faktor som taler mot den valgte spilleplanen i parturnering, er at mange trolig vil ta trumffinessen andre veien. Dermed spiller man mot salen. Uansett kan man få nytte av varianten allerede i neste lagkamp.


Av Kristian Barstad Ellingsen

Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger