AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Våkent motspill i Operaen
Helga 4. til 6. august ble den andre utgaven av Marit Sveaas International Bridge Tournament spilt i spektakulære omgivelser i den Norske Opera og Ballet. Fjorårets turnering ble arrangert som en del av Bridgefestivalen i Fredrikstad. Den gang gikk Tor Helness og sønnen Fredrik til topps blant de 160 parene som deltok. I år var det 216 par fra inn- og utland som stilte til start. Tor og Fredrik var et av mange par som håpet å slå kloa i førstepremien på hele 300.000 norske kroner.
 
Boye Brogeland–Espen Lindqvist deltok i likhet med flere andre norske landslagspar. Blant de mange utenlandske stjernene kan vi nevne Zia Mahmood, Dennis Bilde, Marion Michielsen og Per-Ola Cullin.
 
Marit Sveaas International Bridge Tournament er ei attraktiv turnering for toppspillerne i og med den store premiepotten. Det er også en del av konseptet at turneringa skal appellere til spillere på alle nivåer. I tillegg til at man får sjansen til fine bridgeopplevelser, premieres det i kategoriene mix, damer, veteran, junior og rekrutt (under 150 MP til sammen). Dette gjør at mange har sjansen til å vinne en premie.
 
Turneringa ble spilt som Monrad over 40 runder à tre spill. Monrad-turneringer har gjerne en tendens til å bli jevne og spennende. Det bidrar til at mange par har noe å spille om helt til det siste.
 
Vi skal ta en titt på et av spillene som dukket opp i runde 14 da undertegnede og Peter Marstrander møtte det danske paret Jonas Houmøller og Lauge Schäffer: 

 
D 7 4 2
8 3
9 7 6 5
D 8 7
 
K 5
E K D 10 6 2
4 3
9 5 4
10 9 6 3
kn 5 4
E K
K 6 3 2
 
E kn 8
9 7
D kn 10 8 2
E kn 10
 
 
VestNordØstSyd
HoumøllerMarstranderSchäfferEllingsen
1 kl1)1 ru
2 hj2)passpasspass
1) 9-11 hp og balansert eller 16+ hp (uansett fordeling)
2) 6-korts hjerter, 9-12 hp


Houmøller ble spillerfører i 2 hjerter etter å ha vist fram 6-kortsfarge og 9-12 hp. Marstrander spilte ut en liten ruter til esset i bordet. Spillefører fortsatte med spar fra bordet. Jeg la liten (det er nok bedre å stikke med esset i tilfelle spillefører har kongen singel), og spillefører vant med kongen. Deretter spilte spillefører en ny spar til min knekt, før jeg skiftet til en liten trumf.
 
Houmøller slapp trumfreturen til bordet, før en spar til stjeling fulgte. Etter å ha tatt ut trumfen spilte han ruter til kongen og stjal bordets siste spar. Dermed var begge de harde fargene eliminert. Da Houmøller i følgende posisjon spilte kløver 9 fra hånda, var det avgjørende at Marstrander var på høyden:

 
-
-
9 7
D 8 7
 
-
K D
-
9 5 4
-
5
-
K 6 3 2
 
-
-
D kn
E kn 10
 


Syd sto i fare for å bli innspilt. Det unngikk Marstrander med glans da han gikk i med kløver dame. Deretter kunne han spille en ny kløver gjennom bordets konge, og spillefører endte med ni stikk etter at forsvaret fikk tak i tre kløverstikk i tillegg til spar ess.
 
140 ut ga +47 (av 107 mulige) til nord-syd. Med ett stikk mer og 170 ville det blitt +13 i stedet. Det var en hel del par som fikk ti stikk i hjerterkontrakt, både i utgang og delkontrakt.
 
Meldingsforløpet og spillets gang så langt var til hjelp for Marstrander. I og med at spillefører hadde vist fram 9-12 hp allerede (spar konge og de tre høyeste hjerterne) og etter all sannsynlighet hadde fordelinga 2-6-2-3, var det ingenting å tape på å stikke med dama. Syd måtte ha kløver knekt, og sjansen for et fjerde motspillsstikk lå i at han også hadde kløver 10.
 
Marit Sveaas International Bridge Tournament 2017 ble til slutt vunnet av Tor og Fredrik Helness etter en høydramatisk avslutning. De forsvarte dermed seieren fra i fjor.
 
Danskene Kasper Konow og Michael Askgaard ledet med 70 poeng før det siste spillet. Der spilte de 2 spar redoblet som de hadde sjansen til å vinne. Da det ble beit, smatt Helness–Helness forbi og knep seieren ikke mer enn to poeng foran Marion Michielsen og Per-Ola Cullin fra Sverige! Det ble norsk tredjeplass ved Nils Kvangraven og Ulf Tundal, mens Konow og Askgaard måtte ta til takke med fjerdeplassen.

Av Kristian Barstad Ellingsen 
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger