AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Å satse på riktig hest
I løpet av våren har kretsene gjennomført kretsmesterskap som også fungerer som kvalifisering til NM-finalen for par. Etter at de siste NM-semifinalene gikk av stabelen forrige helg, er nå 47 par kvalifiserte for finalen som spilles i Stavanger i slutten av september.
 
Ytterligere syv plasser skal deles ut under bridgefestivalen på Lillehammer i august, mens NBF Rogaland får to plasser som arrangør av finalen. Når alle billettene er delt ut, står 56 par på startstreken i den store finalen. Der blir det en god blanding av spillere som har mange finaler i beltet fra før og debutanter som ser fram til å ta fatt på sin første NM-finale. Det skal nok bli spennende for alle sammen.
 
Er du blant dem som ikke lyktes med å komme gjennom nåløyet i år, og heller ikke snapper en finaleplass i sommer, får du nøye deg med å følge begivenhetene utenfra. Det er heller ikke å forakte. Og så kommer det jo en ny sjanse allerede til neste år.
 
I denne ukas spill skal vi se nærmere på et av spillene som dukket opp da KM for par ble spilt i Lofoten og Vesterålen 22. april. Brødrene Rune Ditlefsen og Anders Kristensen ble kretsmestere etter en jevn batalje der de til slutt knep seieren med minst mulig margin. De er dermed blant parene som forbereder seg til høstens NM-finale.
 
Dagfinn Kristiansen og Paal Risnes, som har mange NM-finaler fra tidligere, ledet før siste runde, men måtte denne gang ta til takke med andreplass. Det finnes fortsatt en ørliten sjanse for at de får spille finalen. Om noen av parene som kvalifiserer seg fra bridgefestivalen allerede er kvalifisert, går nemlig plassene tilbake til kretsene.
 
Det aktuelle spillet dukket opp i nest siste runde av turneringa. Det er ikke unaturlig å havne i 3 grand. I turneringa ble det kontrakten ved tre av de ni bordene som var i sving. Hvordan ville du ha planlagt spilleføringa med hjerter dame ut fra vest? Begge motstanderne har passet hele meldingsforløpet.

 
D 3 2
9
D kn 10 4
E K 8 7 5
 
 
K 8 7 6
E K 3
9 7 6
D kn 10
 


Det ser ut til å være syv toppstikk i kontakten (0+2+0+5), i alle fall om ikke kløveren sitter 5–0. Om så skulle være, kan det nemlig bli problemer uten sikkert sideinntak i bordet.
 
Det er mulig å sette opp to stikk i ruter, men etter at motparten har funnet beste utspill, har du ikke tempo til å sette opp de to stikkene før motparten får godspilt hjerteren.
 
Ett stikk kan helt sikkert settes opp i spar ved å presse ut esset, og det rekker du før motparten har satt opp sine stikk. Men du har fortsatt bare åtte stikk, og mangler det niende og avgjørende stikket.
 
Ser du i det hele tatt noen muligheter for å vinne kontrakten?
 
Om vi kan klare å lure til oss to sparstikk før hjerteren er godspilt, vil kontrakten være i havn. Det skal godt gjøres, men det er ikke umulig. Ser du hva som skal til?
 
Om én av motstanderne har esset singel eller dobbel i spar, kan spillefører sette opp to stikk i fargen med rå makt. Det fordrer at man spiller spar fra riktig side, det vil si gjennom den som er kort i spar.
 
Hele spillet så slik ut:

 
D 3 2
9
D kn 10 4
E K 8 7 5
 
kn 10 9 5
D kn 10 2
E K 2
6 3
E 4
8 7 6 5 4
8 5 3
9 4 2
 
K 8 7 6
E K 3
9 7 6
D kn 10
 

 
Med den aktuelle sitsen og etter hjerter dame i utspill, er den vinnende varianten å spille kløver til bordet, for så å fortsette med spar til kongen. Deretter spilles en liten spar fra begge hender. Øst må på med esset, og dermed er spar dame satt opp som det avgjørende stikket.
 
Ved ett av bordene hvor kontrakten var 3 grand, dukket spillefører hjerterutspillet. Øst la styrke med fireren, før hjerter knekt til esset fulgte.
 
Som nevnt kan man velge hvilken vei man vil spille sparen. Men det er egentlig en sannhet med modifikasjoner. Årsaken er at kløveren på en måte er blokkert. Siden man ikke har noen inntak utenom kløveren i bordet, må man til i realiteten sløse med de store kløverne for å komme seg til bordet. Det kan igjen føre til at man blir avhengig av at kløveren er fordelt 3–2.
 
Se for deg at øst har esset tredje i spar i stedet, og én av motstanderne har nieren fjerde i kløver. Da vil man risikere å gå flere beit om man stikker over kløveren med en gang for å spille spar mot hånda. Man har rett og slett ikke forbindelse til å få tak i alle kløverstikkene.
 
Ved det aktuelle bordet valgte spillefører å spille på esset dobbel i vest i stedet. Begrunnelsen var å unngå å gjøre seg avhengig av snill kløversits i tillegg til et vellykket valg i spar.
 
I stikk tre fulgte en spar til dama. Øst stakk med esset og fortsatte angrepet i hjerter. Dermed hadde ikke spillefører noen sjanse til å få tak i mer enn åtte stikk.
 
Starten på motspillet kan indikere at det er øst som er lengst i hjerter siden han legger styrkekast og vest fortsetter med nok en høy hjerter. Om vest hadde hatt lengden, kan det fort tenkes at det hadde kommet en liten hjerter i andre stikk. Dersom denne analysen holder vann, er vest favoritt til å ha lengden i spar. Det kan igjen tyde på at man skal spille på esset dobbel i øst, heller enn i vest. Men her snakker vi om små hint og marginale avgjørelser.
 
Kretsmestrene var de eneste som fikk hjem utgang på spillet, riktignok etter å ha fått litt hjelp med spar knekt i utspill. Da finnes det i realiteten ingen vei til beit lenger. Om øst stikker med esset, er to sparstikk satt opp for spillefører. Hvis han i stedet legger liten, kan spillefører gå i gang med å godspille ruteren med begge hjerterstopperne i behold. Nok et spill som viser hvor mye tempo har å si i bridge.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger