AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Finner du veien til toppkontrakten?
Finalen i NM for klubblag gikk av stabelen siste helga i mai med Kristiansands BK som arrangør. Suverene norgesmestere ble Studentenes BK (Kåre Bogø, Christer Kristoffersen, Åsmund Forfot, Karl Morten Lunna, Jørn Arild Ringseth og Steffen Fredrik Simonsen). De hadde i praksis vunnet allerede før siste runde.
 
Kampen om de to andre pallplassene ble jevn, og mange lag hadde fortsatt muligheten med én kamp igjen. Til slutt var det Konnerud BK (Thor Holm, Sverre Nordseth, Hans Melby, Jarle Melby, Wiggo Andersen og Per Arvid Andersen) som tok sølvet, mens bronsemedaljene gikk til TopBridge BC (Jan Mikkelsen, Jon-Egil Furunes, Sverre Johnsen, Åsmund Stokkeland, Lasse Aaseng og Tom Johansen). Rubbestadneset BK, Heimdal BK, Verdal BK og Steinkjer BK hadde også kommet gjennom nåløyet til årets finale, og dannet resten av finalefeltet sammen med arrangørlaget fra Kristiansands BK.
 
Vi skal ta en titt på et av spillene fra andre halvrunde i åpningskampen. Hvilken kontrakt vil du helst være i, og hvordan ser du for deg at meldingsforløpet skal gå?

 
K 5 4 3
-
E K 9 8 6 3 2
8 2
 
 
E D kn 10 9 7
8 7 6 3
-
E K 3
 


Ved to av de åtte bordene som var i aksjon ble det meldt 7 spar. De to parene som meldte storeslem, var Karl Morten Lunna og Åsmund Forfot fra vinnerlaget og Trond Are Nitter og Rune Wichmann Haldorsen fra Rubbestadneset BK, som akkurat havnet utenfor pallen:
 
Vest            Nord                    Øst                       Syd
                   Forfot                                              Lunna
                                                                           1 sp1)
2 hj              4 hj2)                   pass                    4 gr3)
pass            5 hj4)                   pass                    7 sp
pass            pass                    pass
 
1) Minst 5-korts spar
2) Sparstøtte og renons i hjerter
3) Spørsmål etter nøkkelkort
4) To av fem ess uten trumfdama
 
Vest            Nord                    Øst                       Syd
                   Haldorsen                                        Nitter
                                                                           1 sp1)
2 sp2)          4 hj3)                   pass                    4 gr4)
pass            5 hj5)                   pass                    7 sp
pass            pass                     pass
 
1) Minst 5-korts spar
2) Minst 5–5 i hjerter og en minor
3) Sparstøtte og renons i hjerter
4) Spørsmål etter nøkkelkort
5) To av fem ess uten trumfdama                      
 
Ved fem av de andre bordene ble det meldt lilleslem, mens det ble stoppet i utgang ved det siste bordet.
 
Nøkkelen til å få meldt storeslem er først og fremst at nord må få vist fram renonsen i hjerter. Når det er klarlagt at det ikke er noen hjertertaper, gjenstår det å få kontroll på nøkkelkortene. Idet syd får vite at makker har både spar konge og ruter ess, er det ingen grunn til ikke å gå all-in. Kløvertaperen kan parkeres på ruter ess. Sett fra syds ståsted (før han har sett makkers kort) kan alle hjertertaperne trumfes, og i så fall er det ikke behov for flere honnørpoeng enn de to nøkkelkortene hos nord.
 
Slik meldingsforløpet har gått, er det heller ikke usannsynlig at nord kan ha noen flere virksomme honnører utenom. Ruter konge eller kløver dame vil være til hjelp i så måte da behovet for hjerterstjelinger reduseres.
 
Hvordan ville du planlagt spilleføringa med hjerter ess ut? Og hva om du får trumf ut?
 
Hele spillet så slik ut:

 
K 5 4 3
-
E K 9 8 6 3 2
8 2
 
-
E K D 9 5
10 5 4
D 9 6 5 4
8 6 2
kn 10 4 2
D kn 7
kn 10 7
 
E D kn 10 9 7
8 7 6 3
-
E K 3
 


Hjerterutspillet må selvsagt trumfes hos blindemann. Så har man deretter ti toppstikk (6+0+2+2), og må altså klare å skaffe til veie et par stikk til. Én mulighet er å trumfe god ruteren. Det er også mulig å spille på krysstjeling.
 
Med ruteren 3–3, slik det aktuelt sitter, trenger man bare å trumfe én ruter før fargen er godspilt. Imidlertid må man gå i gang med å godspille ruteren med en gang siden trumfen er fordelt 3–0 hos motstanderne. Med 2–1-sits i trumf kan man også tåle ruteren 4–2.
 
Men det finnes en spilleplan som gir deg større sjanser for å lykkes uten at du er avhengig av at hverken sparen eller ruteren sitter snilt, nærmere bestemt å spille på krysstjeling.
 
Én mulighet er å spille kløver til esset i stikk to. Deretter følger hjerter til stjeling, kløver til kongen og nok ei hjerterstjeling. Ruter ess med avkast av håndas nest siste taper fulgt av ruter til høy stjeling og håndas siste taper til stjeling med spar konge følger. Så kan man avslutte med ruter til høy stjeling før trumfen trekkes ut. Denne spilleplanen tåler sparen 3–0, ruteren 5–1 og kløveren 6–2.
 
Denne gang hadde ikke vest trumf å spille ut, så det blir mer et teoretisk tankeeksperiment å planlegge spillet med trumf ut. Man kan legge en lignende spilleplan med krysstjeling, men siden man da blir fratatt en trumf i bordet får man bare stjålet tre hjerter, og blir i praksis avhengig av ruteren 4–2 siden man ikke har forbindelse i ruter og må innkassere to toppstikk i fargen før trumfen er trukket ut.
 
Hovedpoenget er at det ikke er noen grunn til å gjøre seg avhengig av å godspille ruteren. Om ruteren er fordelt 3–3 eller 4–2, er det uansett trygt å spille på krysstjeling! Og som nevnt kan den spilleplanen dessuten tåle ruteren 5–1.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger