AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Svindelvariant fra jubileumsturnering i Harstad
Siste helga i august markerte Harstad Sjakk & Bridgeklubb, som er Norges eldste bridgeklubb hvor det fortsatt er aktivitet, sitt 100-årsjubileum med turnering og festmiddag. 30 par stilte til start i todagersturneringa.
 
Vinnere ble Nicolai Heiberg-Evenstad og Stian André Evenstad fra Sørreisa Bridgeklubb. Like bak fulgte arrangørklubbens Dagfinn Kristiansen og Paal Risnes, mens Bjørn Rognsaa og Jan Arild Øverli fra henholdsvis Tromsø BK og BK 1933 Tromsø trakk det lengste strået i kampen om den siste pallplassen.
 
Vi skal se nærmere på et spill som dukket opp mot slutten av turneringa. Hvilken kontrakt vil du helst være i?

 
E K 6 5 3
K 8 7 6 5
4
K 8
 
 
D 10 9 7 4
kn 9 3
E K 8 5
E
 


Lilleslem i spar har brukbare sjanser. Én av syds hjertertapere kan parkeres på kløver konge. Dermed står kontrakten på å løse hjerteren med én taper. I praksis må hjerter ess sitte foran kongen, eller man må få hjelp fra motstanderne i form av hjerter ut fra dama. Dessuten har man ikke råd til at motparten får ei stjeling i hjerter.
 
Her er meldingsforløpet ved et av bordene i turneringa der Håkon Arild Bergsrud og Kristian B. Ellingsen fra Sortland BK meldte seg fram til lilleslemmen i spar:
 
Vest                     Nord                    Øst                       Syd
                            Bergsrud                                          Ellingsen
                                                                                     1 sp1)
pass                     2 gr2)                   pass                    3 ru3)
pass                     3 hj4)                    pass                    4 kl4)
pass                     4 gr5)                   pass                    5 sp6)
pass                     6 sp                      pass                    pass
pass

1) Minst 5-korts spar
2) Stenberg. Krav til utgang med minst 4-kortsstøtte
3) Naturlig tillegg
4) Kontrollmelding
5) Spørsmål etter nøkkelkort
6) To av fem ess med trumfdama
 
Vest spilte ut hjerter 2, norsk fordeling. Jeg så ikke annet håp enn at utspillet var fra dama, og la liten i bordet. Øst stakk med dama, og jeg begynte så smått å lure på om det skulle bli éi eller to beit. Om utspillet var en singleton, kunne øst gi makker stjeling etter å ha innkassert to hjerterstikk.
 
Øst skiftet imidlertid til ruter dame i andre stikk. Esset vant stikket, før spar dame og spar til esset fulgte. Vest saket en kløver på den andre trumfrunden. Ser du noen muligheter for å trylle hjem kontrakten?
 
Etter første stikk var ikke utsiktene så lyse, men hva er det egentlig øst har tenkt som skiftet til ruter dame? Det kan se ut til at han har plassert makkeren med trekortsfarge i hjerter og singleton hos spillefører. Kan du se hvilken svindelvariant dette åpner for?
 
Ved å spille liten hjerter fra bordet etter to trumfrunder settes øst på en liten prøve. Han må opp på hjerter ess. Hvis ikke vinner spillefører med knekten, stjeler seg inn i bordet i ruter og saker sin siste hjerter på kløver konge.
 
Hele spillet så slik ut:
 
 
E K 6 5 3
K 8 7 6 5
4
K 8
 
2
2
9 7 3 2
10 9 7 5 4 3 2
kn 8
E D 10 4
D kn 10 6
D kn 6
 
D 10 9 7 4
kn 9 3
E K 8 5
E
 

Ved det aktuelle bordet gikk spillet nettopp slik, og spillefører kunne notere hjemgang i den litt hardmeldte slemmen.
 
Nå skal det sies at det ikke var noen grunn til at øst skulle gå i denne fella. Merk at spillefører har vist fram to ess i meldingsforløpet. Dermed kan det aldri være beit i kontrakten om spillefører har singel hjerter. Da kan rett og slett bordet godspilles ved å stjele tre hjerter på hånda. Det betyr at øst rett og slett bør spille hjerter ess i stikk to og på den måten ta med seg muligheten for ei ekstra beit dersom makker skulle ha singleton.
 
Likevel var det sett fra spilleførers ståsted eneste sjanse til å lure hjem kontrakten, og det var viktig å få spilt hjerter så fort som mulig mens minst mulig var avslørt om hvordan kortene var fordelt rundt bordet.
 
Vunnet slem ga +14 og alenetopp til nord–syd. Ei beit ville gitt +1 til øst–vest, mens to beit ville gitt firedelt topp og +11 til øst–vest. Med andre ord var nesten alle poengene i sving på det aktuelle spillet. Det ble meldt slem ved ti av de femten bordene, mens ett bord gikk ei beit på 5-trinnet, og de fire siste bordene stoppet i 4 spar.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger