AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Lilleslem fra mix-kvalifiseringa
Første helga i desember ble det avholdt innledende runder i kvalifiseringa om retten til å representere Norge i mix-klassen i EM på Madeira til sommeren. Kvalifiseringa ble gjennomført på Realbridge, og dermed kunne deltakerne spille fra sin egen stue. Åtte lag deltok, og det ble spilt serie alle mot alle i kamper på 16 spill.
 
Kvalifiseringa ble vunnet av lag «Hel» med spillerne Tonje Brogeland, Dag Stokkvik, Lisbeth Glærum og Ole A. Berset. På andreplass fulgte Eides språksjov (Harald Eide, Stine Holmøy, Maja Rom Anjer og Atle Sæterdal). Disse to lagene møter hverandre i en finale på Realbridge i februar. Vinneren av denne stikkampen får æren av å representere Norge i neste EM for nasjonslag.
 
Vi skal ta en nærmere titt på et av spillene som dukket opp i løpet av mix-kvalifiseringa. Dette spillet er hentet fra åpningskampen, og det første du må ta stilling til er valg av åpningsmelding med disse kortene i første hånd og med motparten i sonen:

 
E K kn 9 5
E K D 9 8 5
7
kn
 
 
Ved to av de åtte bordene ble det åpnet med 2 kløver for å vise ei sterk hånd, mens valget falt på 1 hjerter ved de resterende seks bordene. Det er ingen tvil om at hånda har nok spillestyrke til at 2 kløveråpning kan forsvares. Her kan det stå utgang mot ei blank hånd hos makker så lenge det er litt tilpasning i en av majorfargene.
 
Imidlertid blir det som regel vanskeligere å få vist hånda etter åpning 2 kløver, og det er et argument for å nøye seg med åpning på 1-trinnet. Med denne typen fordelingshender skal det godt gjøres at det går pass rundt uansett.
 
Her er begge hendene:
 
 
7 3
kn 6 4
kn 8 6 4
E 10 9 2
 
 
E K kn 9 5
E K D 9 8 5
7
kn
 


Ved seks av de åtte bordene ble sluttkontrakten 6 hjerter, som må sies å være en sjanserik kontrakt. De to siste bordene stoppet i utgang i hjerter. Et aldri så lite paradoks er at ett av de to bordene hvor det ble åpnet med 2 kløver, var blant de to som stoppet i utgang.
 
Hvordan planlegger du spilleføringa i 6 hjerter med ruter konge ut fra vest fulgt av ny ruter til stjeling på hånda?
 
Det er ni sikre stikk i kontrakten (2+6+0+1). I praksis må resten av stikkene hentes ved å stjele god sparfargen. Men hvordan maksimere sjansene for å komme i havn med lilleslemmen?
 
Beste plan er å starte med en høy trumf fra hånda. Man har ikke råd til å ta mer enn én trumfrunde i tilfelle sparen er fordelt 4–2 og man må trumfe to spar i bordet. Dermed må man gå løs på sparen etter å ha tatt én runde trumf.
 
Hele spillet så slik ut:
 
 
7 3
kn 6 4
kn 8 6 4
E 10 9 2
 
D 8 4
3 2
K D 10 9
K 8 5 4
10 6 2
10 7
E 5 3 2
D 7 6 3
 
E K kn 9 5
E K D 9 8 5
7
kn
 


Aktuelt kom hjerter 7 på fra øst i første trumfrunde. Etter ess–konge i spar, kom dama på fra vest da en tredje runde spar ble spilt. Da kunne man ta seg råd til å stjele med knekten for så å trekke ut trumfen og kreve resten.
 
Med den skisserte spilleplanen vinner man alltid kontrakten om sparen er fordelt 3–3 eller én av motstanderne har dama dobbel.
 
Det finnes også sjanser med sparen 4-2 så lenge ikke den av motstanderne som har dobbel spar har god nok trumf til å hindre deg å få stjålet to spar i bordet. Om vest har dobbel spar, tåler man ikke at han har trekorts trumf og både tieren og syveren. Det går imidlertid bra om øst har tieren eller syveren singel. Hvis øst har dobbel spar, blir man avhengig av at han har maksimalt én trumf eller 32 dobbel.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger