AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Få kontrakten på riktig hånd
Helga 9. til 10. februar gikk andre helg av Seriemesterskapet i våre to øverste divisjoner av stabelen i Bergen. I 1. divisjon var det nokså jevnt etter første helg, men Telemark 1 (Øberg) og Oslo 1 (Thoresen) sørget med solid poengsanking lørdag for at kampen om å bli årets seriemestere i første rekke sto mellom disse to lagene. De skulle attpåtil møtes i nest siste runde.
 
Telemark ledet med syv IMP til halvtid, men Oslo-laget kom sterkt tilbake i andre halvrunde. Etter IMP-sifrene 26–2 på de siste tolv spillene, ble det til slutt en grei seier til Oslo, som dermed fikk med seg nesten 14 vinnerpoeng fra oppgjøret og ledet med rundt elleve vinnerpoeng før siste runde.
 
I siste runde tapte lederlaget for Vest-Agder 1 (Mæsel), men det var aldri noen fare for at tittelen skulle ryke da laget fra Telemark tapte enda mer mot Midt-Trøndelag 1 (Grøtheim).
 
Gratulerer til årets seriemestere: Siv Thoresen, Tolle Stabell, Jo-Arne Ovesen og Sam Inge Høyland!
 
Midt-Trøndelag snek seg forbi Telemark etter seier med VP-sifrene 15,83–4,17 i siste runde, og kapret med det sølvmedaljen. Den siste pallplassen gikk til Telemark.
 
De som må ta veien ned ett hakk i divisjonspyramiden, er Rogaland 2 (Skimmeland), som ble nummer ti, Sør-Trøndelag 1 (Langen), som ble nummer elleve, og Vest-Agder 1 (Mæsel), som ble nummer tolv. Opp fra 2. divisjon kommer Nord-Trøndelag 2 (Kippe), Oslo 3 (Aaseng) og Lofoten og Vesterålen 1 (Harr).
 
Vi skal se på et av spillene i andre halvrunde i nest siste kamp. I det nevnte toppoppgjøret ga det aktuelle spillet en utgangssving inn for Oslo, og var dermed ett av spillene som bidro til at de koblet grepet om seriemesterskapet.
 
Hvilke tanker gjør du deg om følgende hånd? Med ingen i sonen går det tre passer før det er din tur til å melde:

 
kn 10 8 3
D 5
E K D kn 10
E 5
 


Første spørsmål er hva du åpner med. Om du spiller med 15–17-grand, vil du da åpne med 1 grand med disse kortene?
 
Enkelte 5–4-hender åpner man gjerne med 1 grand dersom man har ei vanskelig gjenmelding. For eksempel er det ikke alle hender av denne typen som egner seg godt for å reversere hånda. I det aktuelle tilfellet vil det ikke så ofte være problematisk. Om man åpner med 1 ruter, vil 1 hjerter være det mest sannsynlige svaret fra makker, og da har man muligheten til å gjenmelde 1 spar.
 
Noen vil kanskje mene at hånda er for sterk for en 15–17-grand, og da er det i så fall et alternativ å vise hånda som en 18–19-grand. Det kan i en del tilfeller være et poeng å få grandkontrakten på si hånd for å beskytte hjerter dame.
 
Hele spillet så slik ut:
 
 
K 9
E 8 3
9 7 3
D kn 9 8 7
 
E 7 6
K 10 7 4 2
8 5
6 4 2
D 5 4 2
kn 9 6
6 4 2
K 10 3
 
kn 10 8 3
D 5
E K D kn 10
E 5
 


                   Vest                     Nord                    Øst                       Syd
                   Bergheim            Stabell                Frydenberg          Thoresen
                   pass                      pass                  pass                      1 gr1)
                   pass                      3 gr                    pass                      pass
                   pass
 
1) 15-17 hp, jevn hånd
 
                   Vest                     Nord                    Øst                       Syd
                   Ovesen               Øberg                  S. I. Høyland        Hogstad
                   2 hj1)                   pass                    pass                      dbl
                   pass                    3 kl2)                   pass                      3 hj3)
                   pass                    3 gr                      pass                      pass
                   pass
 
1) Svake 2 med 5-korts hjerter
2) Invitt med kløver (2 grand ville vært Lebensohl)
3) Spørsmål om hold
 
Som vi ser fikk Oslo-laget kontrakten på riktig hånd idet lagkaptein Siv Thoresen åpnet med 1 grand. Etter det naturlige hjerterutspillet var det elleve enkle stikk da kløveren satt fint.
 
Ved det andre bordet åpnet Jo-Arne Ovesen med 2 hjerter, som viste 5-kortsfarge og under åpning. Etter opplysende dobling fra syd og 3 kløver, invitt, fra nord, valgte Sondre Hogstad å spørre etter hjerterstopper. Dermed havnet kontrakten i nord, hvor den var langt mer usikker.
 
Sam Inge Høyland spilte ut hjerter 6, og André Øberg prøvde dama i bordet. Ovesen stakk med kongen, som han fikk beholde for. Forsvaret fortsatte angrepet i hjerter. Spillefører stakk med esset tredje gang.
 
Med den aktuelle kløversitsen og inntak i vest på spar ess var det ikke mulig å vinne kontrakten. Hvem som ble spillefører i 3 grand, svingte med andre ord hele tre stikk og gjorde at vinnerlaget kunne notere elleve IMP inn på spillet.
 
Et litt morsomt poeng med åpne kort er at spillefører kan blokkere farga for motparten ved å legge liten i bordet på utspillet. Vest må spille ut knekten eller nieren for å unngå dette!
 
Hogstad hadde et vanskelig meldevalg over 3 kløver. Han kan se at han gjerne vil ha kontrakten på si hånd dersom makker har en honnør å bidra med i hjerter. Det krever mot å melde grand på dama dobbel. Hva om makker ikke har noe å bidra med i farga?
 
På en god dag kan dama dobbel være nok selv om makker skulle være blank i farga. Det kan jo være at du får liten ut fra ess–konge. I tillegg er det en del tilfeller der det er helt avgjørende å få granden på den hånda der dama er beskyttet. Om makker skulle ha kongen tredje, eller esset, slik tilfellet var i det aktuelle spillet, vil man få et helt annet tempo i spilleføringa.
 
Ved et av bordene i 2. divisjon gikk meldingsforløpet på følgende vis:
 
                   Vest                     Nord                    Øst                       Syd
                   E. Homme           K. Ellingsen        M. Homme         Marstrander
                   pass                     pass                    pass                    1 ru1)
                   1 hj                       1 sp2)                  2 hj                       2 gr3)
                   pass                      3 gr                     pass                    pass
                   pass
 
1) Naturlig eller 1819-NT med 2+ ruter
2) Benekter 4-korts spar
3) 18–19-NT
 
Her ble Peter Marstrander og hans lagkamerater belønnet med utgangssving etter å ha fått granden på riktig hånd.
 
Et tilleggspoeng er at du ikke alltid skal melde grand dersom din stopper i motpartens farge er esset. Kanskje har makker en stopper i farga som det er viktigere å beskytte?
 
Ved 27 av de 48 bordene som var i aksjon i 1. og 2. divisjon, ble det vunnet utgang. Blant disse hadde ti av nord–syd-parene kontrakten på feil hånd, men de fleste slapp hjerterutspillet.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger