AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Meldestilens betydning
Helga 8. til 10. mars inntok norske (og noen utenlandske) bridgespillere Quality Hotell Expo på Fornebu i Oslo. NM for damelag og NM for veteranlag sto på programmet med 31 damelag og 23 veteranlag på startstreken.
 
Blant damene var det laget «1 None Blonde», med spillerne Liv Marit Grude, Ida Wennevold, Gunn Kari Helness og Lise Blågestad, som gikk helt til topps. Sølvmedaljene gikk meget gledelig til «Norge jenter». På laget spilte fire av spillerne på Norges jentelandslag, nærmere bestemt Sofie Græsholt Sjødal, Thea Hove Hauge, Agnethe Hansen Kjensli og Katarina Ekren. Den siste medaljen gikk til «Bizz Click» (Ranja Sivertsvik, Virginia Chediak, Siv Thoresen og Ingunn Uran).
 
I veteranklassen var laget «HeRo PeTo» (Tor Bakke, Peter Marstrander, Helge Mæsel og Roald Mæsel) kanskje den aller største favoritten, i og med at alle fire på laget spiller på det norske seniorlandslaget. De fikk en flying start med 90 poeng på de første fem kampene.

Selv om ikke poengsankinga var like stor i siste halvdel av turneringa, hentet de mer enn nok poeng til å vinne. «Hurra» med spillerne Bjørn Fjellstad, Kai Jørstad, Jon Solli Hansen og Erik Dahl tok sølvet, mens den siste pallplassen gikk til laget som kalte seg for «Nord og Syd» (Harald Nordby, Bjørn Sture Valen, Harald Agersen og Per Løwe).
 
Vi skal se nærmere på et spill fra kamp fire der det skulle vise seg at meldingsforløpet tok ulike vendinger rundt om på bordene i storsalen på Hotell Expo:

 
10 7 5
5
9 8 5 4 2
K D 10 4
 
E kn 6
D kn 10 8 6 3
E
kn 9 8
K 4 3
E 4
K kn 10 4
7 5 3 2
 
D 9 8 2
K 9 7 2
D 7 6
E 6
 
 
VestNordØstSyd
KjærnsrødSundseth
pass1 rudbl
rdblpasspass1 hj
dbl1 sppasspass
3 grpasspasspass


Per Bryde Sundseth og Knut Kjærnsrød, som representerte laget «Nøtterøy Eldre», var det paret som gjorde det best på butleren av samtlige par, begge klassene sett under ett. På dette spillet fikk de hjelp av motparten til å komme i den utgangen som i praksis hadde størst sjanse for å gå hjem.
 
Både øst og syds meldinger er av det litt friske slaget. Det er en overdrivelse å kalle det juniortakter, men pass bør være aktuelt både i øst og i syd. Øst har en balansert ellevepoenger, og de fleste hender av denne typen bør man vurdere å passe med i andre hånd i ugunstig sone. Det positive med hånda er den solide ruteren, og vi kan også merke oss at Per valgte å fravike prinsippet om å åpne med laveste firekortsfarge. Han vil jo mye heller ha ruter ut i stedet for kløver dersom makker skulle få utspillet.
 
Syds opplysende dobling kan også diskuteres. Det positive er 4–4-fordeling i major. Men kun dobbelton kløver er ikke fullt så bra. Jeg liker å ha minst trekortsfarge også i den umeldte minorfarga for å doble opplysende. Jo tynnere man dobler, desto mer ideell bør fordelinga være. Med kun elleve honnørpoeng og bare to kort i kløver vil jeg foretrekke pass. Dama tredje i ruter bak ruteråpneren ser heller ikke ut til å være det mest virksomme.
 
I rettferdighetens navn må vi trekke fram prinsippet som på folkemunne kan kalles «fort inn og fort ut». En fordel med å doble opplysende allerede i første melderunde, er at man får tømt hånda. Det er ikke sikkert man får sjansen til å være med senere, i alle fall ikke uten at risikoen for å bli tatt øker.
 
Det vi i alle fall kan konkludere med, er at syds opplysende dobling spilte en avgjørende rolle for hva som ble sluttkontrakten. Dersom Per og Knut får melde i fred, er det grunn til å tro at de havner i hjerterutgangen på 6–2-tilpasning. Der bør det være relativt greit for forsvaret å hente fire stikk og beit i kontrakten.

Kløver konge er et naturlig utspill fra nord mot 4 hjerter. Syd stikker over med esset og spiller en ny kløver gjennom spilleførers knekt slik at nord får hentet ytterligere to stikk i farga. Syd må også få for trumfkongen.
 
I 3 grand går det imidlertid ikke like knirkefritt for forsvaret om nord starter med det naturlige sekvensutspillet. Da kommer nemlig østs kløver 7 i spill! Syd kan ikke annet enn å stikke over kongen med esset. Hvis ikke blokkeres kløveren, og forsvaret får bare tak i to stikk i farga. Ny kløver gjennom knekten i vest gjør at nord kan hente ytterligere to kløverstikk, men østs høyeste kløver, som i utgangspunktet ikke så særlig stor ut, er nå forsikring i massevis. Syd må få for hjerter konge, men øst–vest har ni stikk selv uten sparfinessen (2+5+2+0).
 
Vi kan tenke oss at butlervinnerne var godt fornøyde da de kunne notere vunnet utgang i riktig kolonne. Men da de kom til sammenligning, måtte de sannelig notere 13 IMP til motparten. Lagkameratene hadde nemlig fantomstampet i 5 ruter for 1400 ut!
 
Vi tar en titt på meldingsforløpet ved et knippe utvalgte bord, og kan konstatere at det er litt av hvert å få øye på:
 
                   Vest                     Nord                    Øst                       Syd
                   Glærum                                            Juvik                    
                                                pass                     pass                    1 ru
                   1 hj                       2 ru                       2 gr                      pass
                   4 hj                       pass                     pass                    pass


                   Vest                     Nord                    Øst                       Syd
                                                Blågestad                                        Helness
                                                pass                    pass                     1 hj
                   pass                     pass                    dbl                        pass
                   pass                     rdbl                      pass                     1 sp
                   pass                     pass                    pass


                   Vest                     Nord                    Øst                       Syd
                   R. Mæsel                                          H. Mæsel
                                                pass                     pass                    1 ru
                   2 hj                       pass                     pass                    pass
 
Selv om alle hadde fått utdelt de samme kortene, tok meldingsforløpene nokså ulike vendinger.

Om man velger å åpne med elleve honnørpoeng eller ikke, kan i en del tilfeller være helt avgjørende for om man stopper i delkontrakt eller melder utgang, eller om endestasjonen skal være på utgangs- eller slemnivå. Og uansett hvilke krav du har til åpninger og opplysende doblinger, lønner det seg å være på bølgelengde med makker!

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger