AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Motspillsprøve fra dame- og veteran-NM
6. til 8. mars gikk NM for damelag og NM for veteranlag av stabelen på Scandic Lillehammer Hotell. 27 damelag og 13 veteranlag stilte til start.
 
I dameklassen var det laget «1 None Blonde» som ble norgesmestere med en margin på mer enn 18 vinnerpoeng. På vinnerlaget spilte Gunn Kari Helness, Lise Blågestad, Liv Marit Grude og Bodil Nyheim Øigarden. De tre førstnevnte spilte også på vinnerlaget i fjor. 

Det var tett i kampen om de andre medaljene. Til slutt trakk «Bloody Mary» (Siv Thoresen, Ingunn Uran, Ranja Sivertsvik og Virginia Chediak) det lengste strået i sølvkampen. Den siste pallplassen gikk til «Is og brus» (Marianne Harding, Ann Karin Fuglestad, Gunn Tove Vist og Torild Heskje).
 
I veteranklassen gikk laget «Nord og Nordby», med spillerne Peter Marstrander, Rune B. Anderssen, Jan Trollvik og Harald Nordby til topps. De var sikret seieren allerede før siste runde, og vant til slutt med en margin på 15 vinnerpoeng. Sølvet gikk til «Young Boys» (Johnny Holmbakken, Petter Lindqvist, Odd A. Frydenberg og Trond Wiborg), mens lag Furunes (Jon-Egil Furunes, Sverre Johnsen, Asbjørn Kindsbekken og Jon Terje Storsten) trakk det lengste strået i kampen om bronsen.
 
Gratulerer til alle medaljevinnerne!
 
Vi skal se på et av spillene som dukket opp i nest siste runde. Du tar plass i vests stol og skal prøve deg på motspill mot 3 grand:

10 9 4
D 7 4 2
3 2
K kn 10 4
 
VestNordØstSyd
Du
1 ru1)pass3 gr2)
passpasspass
1) Minst 4-korts ruter
2) 13-15 poeng, jevn hånd
 
La os si at du starter med hjerter 2 (invitt). Det virker som et nokså naturlig utspill. Syds hopp til 3 grand kan ofte innebære at kløver er hennes lengste farge. Dermed er det ikke så fristende å spille ut sin beste farge her. Samtidig benekter 3 grand per definisjon 4-korts major.
 
Etter å ha spilt ut hjerter 2 får du se blindemann legge ned følgende kort:
 
 
E kn 8 7
9 6 3
E K 10 9 6
5
 
10 9 4
D 7 4 2
3 2
K kn 10 4


Utspillet går via kongen i øst til spilleførers ess. Hun fortsetter med ruter knekt, som går rundt til makkers dame. Makker spiller tilbake hjerter 8 (norsk fordeling fra gjenværende). Spillefører følger med knekten. Hva er din plan for å beite kontrakten?
 
Hele spillet så slik ut:

 
E kn 8 7
9 6 3
E K 10 9 6
5
 
10 9 4
D 7 4 2
3 2
K kn 10 4
5 3 2
K 8 5
D 7 5 4
E 8 6
 
K D 6
E kn 10
kn 8
D 9 7 3 2
 

Det eneste som beiter kontrakten, er å stikke med hjerter dame for så å skifte til kløver. Makker kan stikke med esset og fortsette med en ny kløver gjennom spilleførers dame. Det sikrer tre kløverstikk for forsvaret, i tillegg til de to røde damene, og dermed blir det ei beit i kontrakten.
 
Når man er motspiller i lagkamp, er det om å gjøre å beite kontrakten. Da gjelder det å se etter mulige beitevarianter og spørre seg hva som kreves hos makker for at det skal bli beit i kontrakten. I tillegg kan det være lurt å telle opp spilleførers stikk. Det kan sette deg på sporet av løsninga!
 
I dette tilfellet kan du se at spillefører har fire ruterstikk. Legger vi til to majoress, er antallet stikk oppe i seks. Makkers hjerter 8 tilbake er fordeling fra gjenværende, og det ser ut til at makker har åtteren og en liten hjerter igjen. Dermed har spillefører knekt-ti i hjerter, en kombinasjon som vil gi det syvende stikket.
 
Spillefører har som oftest minst én sparhonnør for hoppet til 3 grand. Etter at makker har vist fram fem honnørpoeng i de røde fargene, kan vi dessuten med nokså stor sikkerhet utelukke konge–dame i spar hos makker. Det er rett og slett ikke plass til så mye som 10 hp hos makker dersom spillefører skal ha de 13 poengene hun har lovet med hoppet til 3 grand. Dermed har spillefører det åttende stikket i spar (det niende og tiende også om hun skulle ha både kongen og dama).
 
Oppsummert kan vi si at det meste tyder på at denne kontrakten må stå dersom spillefører har kløver ess. Så lenge spillefører har vært ærlig og har dekning for meldinga som viser 13–15 hp, er det ikke plass til mer enn fire honnørpoeng til hos makker, og det er i beste fall. Skulle det være spar dame og kløver dame, hjelper det faktisk ikke å skifte kløver fordi spillefører allerede har fått satt opp ni stikk (2+2+4+1).
 
Dersom vår analyse holder vann, er eneste beitesjanse at makker i øst må ha kløver ess. Vi må spille på den beitesjansen som finnes, og dermed er det bare å stikke med hjerter dame for så å skifte til kløver.
 
Det var faktisk kun tre par som klarte å beite kontrakten. Ett av dem var Stine Holmøy og Maja Rom Anjer, som spilte på laget «Mascots» og endte på den litt sure fjerdeplassen, like bak sølv og bronse.
 
Stine spilte ut hjerter 2 (invitt), som gikk via kongen hos Maja til spilleførers ess. Deretter fortsatte spillefører med å seile ruter knekt rundt til Majas dame. Hun fortsatte med hjerter 8, som gikk via knekten til Stines dame. Stine fant så det drepende skiftet av kløver knekt. Maja stakk med esset. Deretter sikret gjennomspillet i kløver beita.
 
Om Maja vrir til en liten kløver inne på ruter dame, blir det to beit. Å skifte til kløver bør vurderes, men det er ikke så lett å få kontroll på hvilken hjerterbeholdning makker har spilt ut fra, i alle fall ikke om man bruker invittutspill. Kanskje kan hun ha dama femte? Om man bruker fordelingsutspill og det er tydelig at makker bare har 4-korts hjerter, kan det å skifte kløver fra øst bli mer aktuelt.
 
Smith-signal kan være til hjelp i situasjoner som dette. Det er et motspillsignal som benyttes for å fortelle om man liker utspillet eller ikke. Alt etter hvilke avtaler man har, vil et høyt eller et lavt kort i den første farga spillefører rører vise om man likte utspillet. I det aktuelle spillet kan øst tillate seg å lasjere ruter knekt for å få se to kort fra makker før hun bestemmer seg for om hun skal spille hjerter eller kløver.
 
La oss si at øst–vest har avtalt at et lavt kort viser at man liker utspillet. I denne situasjonen kan vest først legge treeren for så følge med toeren neste gang. Det indikerer at hun ikke likte utspillet. Dette er nyttig informasjon for øst. Om makker i vest ikke likte hjerterutspillet (og dermed ikke vil ha fortsettelse i den farga), kan det jo bare være éi farge å skifte til, nemlig kløver.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger