AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Kunsten å holde riktig tempo
Åpent EM er nå godt i gang i Montecatini i Italia. Sett med norske øyne var imidlertid starten litt under pari. Det eneste laget med norske innslag blant de 16 som er videre til sluttspill i Mix Lag, er Helgeness (Gunn Helness–Tor Helness og Jessica Larsson–Geir Helgemo).
 
Vi skal her ta en titt på et spill som dukket opp i runde seks av Mix Lag. Kontrakten er 3 grand i syd med spar 10 i utspill fra vest. Hva er din plan?

 
D 6
K 9 6
7 6 5 4 3
E K 2
 
 
E kn 4
E D 5 2
D 9 8
9 7 5
 
 
VestNordØstSyd
pass1 ru1)dbl2)3 gr
passpasspass
1) Beste minor
2) Opplysende dobling


Astrid Steen Lybæk og jeg møtte et kinesisk par. Spillefører ba om dama i bordet, og jeg dekket med kongen. Nå la spillefører liten. Det skulle han straks få angre på.
 
Spillefører mistet nemlig tempo til å sette opp ruteren med dette da hele spillet så slik ut:

 
D 6
K 9 6
7 6 5 4 3
E K 2
 
10 9 8 5 2
10 8 3
10 2
10 8 3
K 7 3
kn 7 4
E K kn
D kn 6 4
 
E kn 4
E D 5 2
D 9 8
9 7 5
 


Etter å ha fått beholde det første sparstikket skiftet jeg til kløver dame. Makker la styrke med treeren før stikket ble vunnet med esset. En ruter fra bordet stakk jeg med kongen og fortsatte med en liten kløver via makkers åtter til bordets konge. Nok en ruter stakk jeg med esset. Nå var beita satt opp med to stikk å hente i kløver.
 
Ser du hvor det gikk galt for spillefører?
 
Han burde ha vunnet første stikk med spar ess. Deretter fortsettes det med hjerter til kongen i bordet og en ruter mot dama. Om øst vinner med kongen og spiller en spar, må spillefører være påpasselig med å lasjere denne for å bryte kommunikasjonen mellom motspillernes hender.
 
Det har ikke noe for seg for øst-vest å fortsette angrepet i spar, så i praksis skiftes det trolig til kløver. Denne kan vinnes i bordet før nok en ruter spilles mot hånda. Øst stikker med esset og godspiller kløveren, men når hjerteren sitter rundt, får spillefører tak i de ni stikkene han var ute etter (2+4+1+2).
 
Lasjering er en viktig spilleteknikk i bridge, men vi så her et eksempel på at den må brukes med omhu. For å få riktig tempo måtte spillefører altså lasjere den andre sparrunden i stedet for den første.
 
Da spillefører ikke var på høyden, fikk øst sjansen til å «skifte fot». I dette tilfellet innebar det å gå over på kløveren etter å ha lurt til seg ett sparstikk først. Dette er for øvrig en teknikk som også kan benyttes av spillefører.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger