AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Vunnet utgang fra 4. divisjon
Første helga i november gikk de fleste puljene i 3. og 4. divisjon av stabelen rundt om i landet. Vi skal se nærmere på et av spillene som dukket opp i 4. divisjon i Lofoten og Vesterålen:

 
E 10
E 9 7 6 3
D 9 8
8 7 4
 
 
D 8 2
K D
E kn 7 6
D kn 3 2
 
 
VestNordØstSyd
M. TangenA. Jakobsen
pass1 gr1)
pass2 ru2)pass2 hj
pass3 grpasspass
pass
1) 15-17 hp, jevn hånd
2) Overføring til hjerter
 
Arild Jakobsen fra Vestvågøy Bridgeklubb ble spillefører i 3 grand på syds hånd. Hvordan ville du planlagt spilleføringa om du var i hans sko? Utspillet fra vest var ruter 2 (svensk fordeling/4.høyeste), og øst fulgte med femmeren.
 
Etter å ha fått et billig ruterstikk i utspillet, kan man helt sikkert hente totalt tre stikk i den fargen. Det er ett toppstikk i spar og tre i hjerter. I tillegg kan det bli inntil to ekstra langfargestikk i hjerter, avhengig av hvordan fargen er fordelt. Muligheter for ekstra stikk finnes i spar og kløver også. Imidlertid er det begrenset forbindelse mellom hendene, delvis på grunn av de blokkerende hjerterhonnørene på hånda.
 
Arild vant første stikk med ruter 8 i bordet, og fortsatte med to runder hjerter. Øst fulgte med toeren og fireren, mens vest la femmeren og knekten. I henhold til svenske fordelingskast, som var motspillernes avtale, har både øst og vest indikert et likt antall kort i hjerter. I så fall er nok hjerteren fordelt 4–2. Så er spørsmålet om de har vært ærlige med kastene.
 
Spillefører fortsatte med ruter mot bordet. Vest stakk med kongen (tieren kom på fra øst), og fortsatte med kløver 9, som gikk til kongen i øst. Så kom en liten spar i skift. Den gikk via knekten i vest til bordets ess. Arild fortsatte nå med kløver mot hånda. Øst fulgte med sekseren, og dama vant stikket etter at femmeren kom på fra vest.
 
Spillefører ledet dermed stikkampen 5–2. Hvordan ville du ha spilt videre nå?
 
Arild spilte spar 8 til tieren og kongen. En ny spar fra øst ble vunnet med håndas dame, og en hjerter ble kastet i bordet. Ruter til dama fulgte, og øst saket en spar. Kløver fra bordet vant øst med esset, og med to kort igjen måtte han avslutte med hjerter fra ti–åtte opp i bordets ess–ni. Dermed ni stikk og vunnet utgang.
 
Hele spillet så slik ut:
 
 
E 10
E 9 7 6 3
D 9 8
8 7 4
 
kn 6 4 3
kn 5
K 4 3 2
10 9 5
K 9 7 5
10 8 4 2
10 5
E K 6
 
D 8 2
K D
E kn 7 6
D kn 3 2
 


Forbindelsesproblemene gjorde spillet litt ekkelt for spillefører. Om han hadde blitt fristet til å innkassere hjerteresset inne på spar ess eller ruter dame, ville han hatt ni enkle stikk dersom hjerteren hadde vært jevnt fordelt. Med den aktuelle hjertersitsen ville det imidlertid blitt beit på grunn av to kløvertapere og én taper i hver av de andre fargene.
 
Det hadde også vært en mulighet å spille seg inn i bordet i ruter etter å ha vunnet stikk for kløver dame for å spille kløver opp mot hånda én gang til. Øst gjorde det i alle fall litt vanskeligere for spillefører ved å lasjere den andre kløverrunden. Om den stikkes, har spillefører ni enkle stikk, helt uavhengig av hvordan hjerteren er fordelt, og han blir heller ikke avhengig av noe innspill.
 
Arild Jakobsen kunne notere 10 IMP i riktig kolonne i kampen mot Stokmarknes BK etter at motstanderne gikk ei beit i 3 grand ved det andre bordet. Sammen med lagkameratene Mads Tangen, Arne Klausen og Erlend Langstrand leder han 4. divisjonspulja i Lofoten og Vesterålen etter fem seire av fem mulige første spillehelg.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger