AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Meldeprøve fra Seriemesterskapet
Første helg av 1. og 2. divisjon ble spilt på Scandic Lillehammer Hotell siste helga i oktober. I toppdivisjonen er det som vanlig jevnt, og det skiller bare 12 vinnerpoeng fra fjerdeplass til nedrykksplass etter halvspilt serie. Oslo 1, Thoresen (Siv Thoresen, Jo-Arne Ovesen, Sam Inge Høyland, Erik Eide og Jessica Larsson) leder an.

På andreplass følger Møre og Romsdal 1, Kindsbekken (Asbjørn Kindsbekken, Roar Voll, Bjørn Olav Ekren og Ole Arild Berset), mens Hedmark og Oppland 1, Bogø (Kåre Bogø, Christer Kristoffersen, Karl Morten Lunna, Åsmund Forfot, Eric Arvidsson og Svein Gunnar Karlberg) ligger på tredjeplass.

I 2. divisjon avdeling A leder Hordaland 3, Høyland (Sven-Olai Høyland, Jim Høyland, Tor Bakke og Magne Eide). I avdeling B er det Midt-Trøndelag 3, Livgård (Allan Livgård, Terje Aa, Per Erik Austberg og Arild Rasmussen) som leder suverent. 2. divisjon avdeling C toppes av Sør-Trøndelag 3, Langen (Asgeir Langen, Stein Bjerkset, Joakim Sæther og Arnt Ola Løhre).

Vi skal se nærmere på et av spillene som dukket opp i løpet av første spillehelg. Du får ta plass i vests stol og gjøre deg klar for en meldeprøve:

E
7 6 5
10 3
E K 8 7 6 5 3
 
VestNordØstSyd
Du
passpass1 gr1)
?
1) 15-17 hp, jevn hånd


Etter to passer åpner syd med en 15–17-grand. Hva ville du meldt i vest med den aktuelle hånda?
 
Med solid syvkortsfarge og et sideess har du åpenbart gode nok kort til at det kan stå en del stikk egen vei.
 
Men så er spørsmålet hva som er taktisk riktig å gjøre. Det er også ei reell problemstilling om du har noen melding for å vise den aktuelle hånda. Mange bruker 2 kløver som ei kunstig melding, for eksempel for å vise begge majorfargene, over 1 grand.
 
I praksis var det mange som hoppet inn med 3 kløver, som normalt er definert som sperr, siden man ikke hadde mulighet til å gå inn med 2 kløver. Ville du gjort det samme selv?
 
Det kan absolutt argumenteres for at det beste man kan gjøre er å legge seg i busken og rett og slett ta i bruk passlappen!
 
Det har ikke minst å gjøre med soneforholdene. Med ess–konge syvende i kløver og et sideess er det potensial for mange motspillsstikk og dermed mulighet for sonebeiter.
 
All den tid motparten ligger an til å havne i en grandkontrakt, kan man forholde seg rolig. Om nord for eksempel skulle overføre til en majorfarge, kan man heller melde seg på med 3 kløver for ikke å la motparten få kjøpe en fargekontrakt på 2-trinnet. Hånda egner seg heller ikke like godt for motspill i fargekontrakt som i grand.
 
Hele spillet så slik ut:

 
10 9 4 3
9 4 3
K D 9 7
kn 2
 
E
7 6 5
10 3
E K 8 7 6 5 3
kn 8 7 2
K kn 8 2
kn 8 2
D 9
 
K D 6 5
E D 10
E 6 5 4
10 4
 


Her er meldingsforløpet ved ett av bordene:

Vest                     Nord                    Øst                       Syd
Heiberg-Evenstad                          Evenstad
                             pass                    pass                    1 gr1)
pass                     pass                    dbl2)                    pass
pass                     pass

1) 15-17 hp, jevn hånd
2) Én minorfarge eller begge major
 
Nicolai Heiberg-Evenstad (15) spiller på Hordalands førstelag sammen med pappa Stian André Evenstad. Denne gang holdt Stian åpent med ei frisk dobling da meldingsforløpet var i ferd med å dø ut i 1 grand. Nicolai hadde slett ikke noe imot å spille motspill mot 1 grand doblet i sonen.
 
På kløver ess i utspill la Stian dama for å klargjøre hvor den var plassert. Kløver konge avslørte at fargen satt rundt, og Nicolai kunne dermed forsyne seg med totalt syv stikk i fargen.
 
Som du ser er det to beit fra taket, og dermed minst 500 inn for far og sønn Evenstad. Spillefører kom imidlertid i skade for å sake dame–ti i hjerter fra hånda i tillegg til at det var saket ruter fra begge hender. Nicolai kunne skifte til hjerter etter at alle kløverstikkene var innkassert for å sette opp ett hjerterstikk hos makker. Da var det ikke lenger mulig å få mer enn fire stikk (ett i hjerter og tre i ruter). Dermed ble det tre beit og 800 inn for Nicolai og Stian.
 
Det beste er å holde to kort i hver farge på hånda og å beholde alle fire ruterne samt én hjerter og én spar i bordet. Da er det fysisk umulig at det skal bli mer enn to beit.
 
Ved to andre bord ble 1 grand doblet med resultatet 500 til øst–vest. Ytterligere seks sydspillere fikk spille 1 grand, riktignok uten dobling, med to beit. 200 var heller ikke noe dårlig resultat for øst–vest.
 
Ved resten av bordene aksjonerte vest, og dermed var i praksis muligheten for en god score borte. Som du ser er det beit i 3 kløver, i og med at alle hjerterhonnørene er feil plassert. 3 kløver var den kontrakten som gikk igjen flest ganger. De fleste steder med ei beit og scoren 50 til nord–syd. Ellers var det en del bord som havnet i delkontrakt i spar og ruter nord–syd. I praksis var eneste måten å komme dit på at syd doblet (litt hardt) opp over 3 kløver.
 
Men de som hentet det beste resultatet på spillet, var altså de som kom på å tenke litt utenfor boksen ved å passe 1 grand. Om nord har noen flere poeng og én spar mindre, kan det til og med være at nord–syd havner i 3 grand. Med samme kløversits vil vest kunne forsyne seg med de åtte første stikkene for fire sonebeit!
 
Det kan neppe være noen tvil om at pass er beste melding i vest, men i kampens hete kan det være vanskelig å komme på det!

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger