AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Norsk suksess i islandsk turnering
Reykjavik Bridge Festival arrangeres vanligvis i siste halvdel av januar, og mange nordmenn har tatt turen til sagaøya for å få med seg denne begivenheten, som består av både par- og lagturnering. Årets utgave ble avlyst på grunn av pandemien, og i stedet ble det arrangert ei nettbasert turnering som fikk navnet Iceland Online Bridge Open 2022.
 
Tradisjonen tro var det mange norske med, og en del av disse fikk satt sitt preg på begivenhetene. I semifinalene i lagturneringa var tre av fire lag norske, riktignok med innslag av en engelskmann på ett av lagene.
 
Lagturneringa ble vunnet av laget som kalte seg for Norway Juniors. På laget spilte Nicolai Heiberg-Evenstad (14) sammen med pappa Stian Evenstad, Christian Bakke og Tor Eivind Grude. De tok en imponerende seier etter å ha slått The Crazies (Marianne Harding, Odin Svendsen, Boye Brogeland og Simon Gillis) i finalen. Det ble norsk seier også i parturneringa. Det sørget Jan Petter Svendsen og Arve Farstad for. Håkon Otieno Kippe og Kristoffer Hegge Berg ble nummer tre.
 
Vi skal se nærmere på et av spillene som dukket opp i semifinalen av lagturneringa. Hvordan planlegger du som øst motspillet mot 3 grand etter at makker starter med spar 6 (norsk fordeling)?

 
9
E K D 4 3 2
E 10 5
E 5 4
 
E D 10 5 4
7 6 5
D kn 4
9 6
 
VestNordØstSyd
StianNicolai
pass1 hj1 sp1 gr
2 sp3 grpasspass
pass


Her gjelder det å telle spilleførers stikk. Om spillefører har minst én hjerter, kan man se at hjerteren gir seks stikk. Legger vi til bordets to minoress, er vi oppe i åtte, og dermed mangler det bare ett. Med kongen i ruter eller kløver hos spillefører vil kontrakten være utapelig, med mindre motspillerne kan hente beita i spar før spillefører kommer inn, noe som er høyst usannsynlig etter at syd meldte 1 grand over østs sparinnmelding.
 
En evne som er spesielt viktig når man er motspiller og det spilles lagkamp, er å kunne se for seg en mulig vei til beit, og den kommer til nytte også i dette spillet.
 
Som nevnt har spillefører åtte toppstikk bare i bordet hvis hjerteren gir full uttelling. Her er spillefører favoritt til å ha spar konge også, og om det spilles ny spar i stikk to, risikerer man å hjelpe spillefører med å få tak i sitt niende stikk.
 
Nicolai Heiberg-Evenstad, som altså spilte på vinnerlaget, skiftet ruter dame i andre stikk. Vi lar ham sette ord på hvordan han tenkte:
 
– Eneste håp er at makker har de to minorkongene, og at spillefører trår feil i spilleføringa. Selv om jeg ikke hadde særlig tro på det, så det ut som eneste sjanse.
 
Ruterskiftet satte virkelig press på spillefører da hele spillet så slik ut:

 
9
E K D 4 3 2
E 10 5
E 5 4
 
8 7 6 2
kn 10
K 9 7 3 2
K 2
E D 10 5 4
7 6 5
D kn 4
9 6
 
K kn 3
9 8
8 6
D kn 10 8 7 3
 


Ruter dame fikk beholde stikket, og pappa Stian i vest la styrke med toeren. Også ruter knekt fikk Nicolai beholde for, før nok en ruter gikk til bordets ess.
 
Selv om spar konge er godspilt, har ikke spillefører inntak til hånda for å få hentet sitt niende stikk. Det er faktisk likevel mulig å vinne kontrakten. Kan du se hvordan?
 
Idet man tar for to høye hjertere, ser man at vest følger med knekten og tieren. Om man så spiller en liten hjerter(!) i neste stikk, vil øst komme inn på syveren, men så være innspilt. Enten må han spille spar eller kløver, og begge deler gir spillefører den nødvendige hjelpen til å vinne kontrakten.
 
Det finnes også en innspillsvariant mot vest i ruter. Man stikker den andre ruteren med esset og innkasserer alle hjerterstikkene. Vest tvinges til å sake fire kort. Han kan starte med å kvitte seg med tre spar, men hva skal han kaste på det siste hjerterstikket?
 
Hvis han kaster en ruter, kan spillefører sette vest inn på ruter. Han kan hente motspillernes tredje og fjerde stikk der, men må så avslutte med kløver fra kongen. Om vest i stedet kaster en kløver, må spillefører legge ned kløver ess og med det felle kongen.
 
Som du ser, har spillefører ni enkle stikk dersom det spilles ny spar i andre stikk. Ved tre av de fire bordene i semifinalene var kontrakten 3 grand i syd med spar ut til esset. Nicolai var den eneste som fant ruterskiften i stikk to, mens det ble spilt ny spar ved de andre to bordene. Ved det siste bordet ble det meldt og vunnet 5 kløver. Nicolai og Stian var dermed de eneste som hadde score øst–vest på det aktuelle spillet.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger