AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Kreativ beitende skift i seriemesterskapet
Første helga i februar ble andre og avgjørende helg av 1. og 2. divisjon i Seriemesterskapet spilt på Scandic Lillehammer Hotel. Hordaland 1, Charlsen (Thomas Charlsen, Thor Erik Hoftaniska, Martin Andresen, Geir Helgemo og Christian Bakke) forsvarte nok en gang tittelen, og vant med det Seriemesterskapet for tredje gang på rad.
 
Midt-Trøndelag 1, Johansen (Lars Arthur Johansen, Steffen Fredrik Simonsen, Tor Eivind Grude, Fredrik Helness, Espen C. Fasting og Terje Lie) tok sølv, knapt 6 VP bak vinnerne. Disse to lagene var i en klasse for seg, og trønderne ledet da det var et par kamper igjen, men måtte ta til takke med andreplassen.

Bronsemedaljene ble vunnet av Hedmark og Oppland 1, Bogø (Kåre Bogø, Kjell Gaute Fyrun, Karl Morten Lunna, Åsmund Forfot, Stian Andre Evenstad og Nicolai Heiberg-Evenstad). Nicolai tok dermed medalje i toppdivisjonene i en alder av bare 15 år.
 
De tre lagene som rykket ned fra 1. divisjon, var Telemark 1, Hogstad, Nord-Trøndelag 1, Kippe og Rogaland 2, Austad.
 
De tre avdelingsvinnerne i 2. divisjon som rykket opp i toppdivisjonen, var Vest-Agder 1, Fuglestad (Ann Karin Fuglestad, Marianne Harding, Torild Heskje, Gunn Tove Vist, Liv Marit Grude og Bodil Nyheim Øigarden), Nord-Trøndelag 2, Saur (John Saur, Geir Enge, Ragnar Davidsen, Robert Althe, Sigbjørn Færøvik og Pål Arne Mediå) og Midt-Trøndelag 2, Våge (John Våge, Hilde Aas Nøst, Robert Olsen, Ingmund Bjørkan, John Helge Herland og Thea Hove Hauge).
 
Vi skal se nærmere på et av spillene fra aller siste runde:

 
D 9 7 3
K 10
K D 7 6 5 3
7
 
K 10
E kn 5
E kn 10 9 2
8 6 3
 
VestNordØstSyd
FuglestadHarding
1 ru1)pass1 sp
pass2 sppass4 sp
passpasspass
1) Presisjon (minst én ruter og 11-15 poeng)


Du får ta plass i øst og se om du kan finne noen måte å beite utgangen i spar. Makker i vest spiller ut kløver konge, som går til esset hos spillefører. Spillefører fortsetter med hjerter til kongen og ditt ess. Hva fortsetter du med, og hvorfor?
 
Hele spillet så slik ut:

 
D 9 7 3
K 10
K D 7 6 5 3
7
 
kn
D 9 6 4 3
8 4
K D 10 5 4
K 10
E kn 5
E kn 10 9 2
8 6 3
 
E 8 6 5 4 2
8 7 2
-
E kn 9 2
 

 
Med alle hendene synlig er det egentlig vanskelig å se for seg hvordan det skal bli beit. Spillefører må få fem trumfstikk på hånda i tillegg til kløver ess og tre stjelinger i bordet. Det tiende stikket kan komme fra et ruterstikk da ruter ess kan presses ut mot trumf for et avkast av én av håndas tapere.
 
Marianne Harding fant en genial skift som skapte en illusjon for spillefører. Hun spilte nemlig ruter 9 inne på hjerter ess! I praksis måtte spillefører slippe denne for å vinne kontrakten.
 
Men det er ikke bare, bare for spillefører å slippe denne. Man har jo egentlig ikke tro på at den som sitter bak ruterbeholdninga i bordet skifter til ruter fra esset. Merk at det er stor fare for beit om man slipper ruteren og den går til esset. Vi vet allerede at det blir to hjertertapere, og minst én trumftaper om ikke kongen sitter singel.
 
Om Marianne ikke hadde funnet denne skiften, ville trolig spillefører endt opp med å spille på ruter ess i øst på egen hånd, men når det gikk som det gjorde, er det ikke så rart at man ender opp med å tenke at ruter ess er hos vest.
 
I praksis satset spillefører på å trumfe ut ruter ess. Ruterskiften ble derfor stjålet. Deretter stjal spillefører kløver i bordet, ruter på hånda og nok en kløver i bordet, før det ble spilt ruter til stjeling for tredje gang. Denne gang kunne Ann Karin Fuglestad stjele over med sin single knekt.
 
I tillegg til de to hjerterstikkene måtte Marianne få et trumfstikk, og spillefører ble også hengende igjen med en kløvertaper til slutt. Da røyken hadde lagt seg, ble det dermed to beit i kontrakten.
 
Hvordan tenkte Marianne for å finne denne skiften? Kunne det ikke være veldig risikabelt?
 
Ved første øyekast kan det se sånn ut, men egentlig er det stor grunn til å tro at det i praksis er liten risiko knyttet til denne skiften så lenge man bare tenker seg godt nok om og stoler på makker.
 
Marianne ser til sammen elleve ruter, fem hos seg selv og seks hos blindemann. Med andre ord har makker og spillefører kun to kort til sammen i fargen. Det at makker ikke spilte ut ruter, kan tyde på at hun har enten null eller to kort i fargen.
 
Med singleton i fargen ville ruter vært et høyaktuelt utspill, selv med sekvens i kløver. Merk at åpninga ikke lover ruter. Om det hadde vært tilfellet, kunne det ha medvirket til å foretrekke sekvensutspill framfor singletonutspill. Med singleton trumf hender det dog at man fraviker å spille ut en singleton i en annen farge. Men om makker og spillefører hadde hatt én ruter hver, ville det vært store sjanser for at én av dem ville spilt ruter ved første anledning.
 
Ved det andre bordet vant Gunn Tove Vist og Torild Heskje 4 spar, og dermed ble det 11 IMP til laget fra Vest-Agder på veien mot opprykk.
 
Ved de aller fleste bord var kontrakten 4 spar. Ved åtte av disse ble det éi beit, mens det her altså ble to beit. Ved de resterende bordene gikk sparutgangen hjem, og ved en håndfull av disse var kontrakten sågar doblet.
 
Dette spillet viser at man kan profittere stort på å ha kreativiteten som trengs for å skape en illusjon for spillefører.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger