AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Spilleføringsprøve fra NM for damer og veteraner
Første helga i mars gikk NM for damelag og veteranlag av stabelen på Lillehammer med henholdsvis 14 og ti lag på startstreken.
 
Årets norgesmestere for damer ble laget som kalte seg for «Is og brus», med spillerne Gunn Tove Vist, Torild Heskje, Marianne Harding og Ann Karin Fuglestad. På sølvplass, fire vinnerpoeng bak, fulgte «Bloody Mary» (Siv Thoresen, Ingunn Uran, Ida Wennevold og Ranja Sivertsvik), mens «Madame Mimm» (Ingeborg Andersen, Mari Fonkalsrud, Maria Dam Mortensen og Marian W. Grude) tok den siste pallplassen.
 
I veteranklassen var det bare 3,5 vinnerpoeng fra første- til tredjeplass. «Nord og vest» trakk til slutt det lengste strået, og dermed er det Tor Bakke, Asbjørn Kindsbekken, Peter Marstrander, Jan Trollvik og Paul Bang som kan smykke seg med tittelen norgesmestere. På andreplass fulgte «Juniors disipler» (Thorvald Jr. Tande, Asbjørn Bjellånes, Olav Lomsdalen og Lars Erik Eide). Bronsemedaljene gikk til «Young Boys» (Trond Wiborg, Odd A. Frydenberg, Johnny Holmbakken og Petter H. Lindqvist).
 
Vi skal se nærmere på et spill fra femte runde hvor følgende spilleføringsprøve dukket opp:

 
K 9 4 3
10 6 3
D 4
D 10 8 5
 
 
E
E K kn 7 5 4
kn 7
E kn 9 7
 
 
VestNordØstSyd
Du
pass1 hj
pass2 hjpass4 hj
passpasspass


Utspillet fra vest er spar dame, og det vinnes nødvendigvis med esset på hånda. Hvordan planlegger du spilleføringa for å gi deg selv best mulig sjanse til å vinne majorutgangen?
 
Det er fare for fire tapere om både kløveren og trumfen gir taper i tillegg til det som tilsynelatende er to sikre rutertapere.
 
Én mulighet er å legge ned to høye trumf etter å ha vunnet første stikk med spar ess. Om hjerter dame kommer på, er man garantert hjemme. Hvis ikke, er man i praksis beit selv om kløver konge skulle være gunstig plassert fordi man ikke har inntak til å få tatt kløverfinessen. Det ligger en liten tilleggssjanse i å finne en av motstanderne med kløver konge singel.
 
Det er også mulig å ta for kun én høy hjerter. Om dama ikke kommer på, kan man spille hjerter knekt for å ordne inntak i bordet, som senere kan brukes til å ta finessen i kløver. Det blir imidlertid dumt hvis hjerteren sitter 2-2 og kløverfinessen ryker. Da har man spilt seg beit i en kontrakt som steinstår ved å toppslå hjerteren.
 
Har du funnet en slagkraftig plan?
 
Hva med å ta kun én trumfrunde før man frir seg i ruter?

 
K 9 4 3
10 6 3
D 4
D 10 8 5
 
D kn 10 7
D 9 2
E 9 8 6 5
2
8 6 5 2
8
K 10 3 2
K 6 4 3
 
E
E K kn 7 5 4
kn 7
E kn 9 7
 

Motparten må ta med seg begge ruterstikkene før de slipper deg inn i bordet. Hvis ikke forsvinner håndas andre rutertaper på spar konge. Om vest er inne etter det andre ruterstikket, kan hun velge hvilken svartfarge hun vil spille. Spar bringer blindemann inn, og man kan spille hjerter mot hånda. Idet øst saker et kort, kommer det for en dag at man må få en hjertertaper. Da legges knekten for å ordne hjerter 10 til inntak. Eneste mulighet som gjenstår, er kløverfinessen, og som vi ser, lykkes den.
 
Posisjonen blir lignende om vest i stedet spiller kløver, eller om øst er inne etter at motparten har tatt to ruterstikk. Om øst spiller kløver, må man bare ta finessen.
 
Hvis øst følger farge på den andre trumfrunden, blir det ikke like opplagt å nøye seg med knekten. Da risikerer man at vest får et unødvendig stikk for dama dobbel og at forsvaret senere kan hente beita om vest har kløver konge.
 
Ved noen bord falt valget av utspill på singleton kløver 2. Nå er det et viktig poeng at man ber om dama fra bordet. Kongen vil neppe komme på fra øst om du legger liten fra bordet, men om du ber om dama, er det slett ikke umulig at øst dekker. Utspillet kan jo i teorien være fra knekten tredje, og da har øst gitt avkall på et kløverstikk til makker ved ikke å dekke.
 
Men hva om øst klarer å unngå å legge kløver konge i første stikk?
 
Fortsatt kan kontrakten vinnes, men spillefører må stadig være påpasselig med ikke å legge ned to store trumf, som tross alt må sies å være en betimelig plan. Spillefører må enten spille ruter med en gang eller spar ess fulgt av ruter. Motspillerne vil da med splittede ruterhonnører ikke ha forbindelse til å få tak i mer enn ei kløverstjeling i tillegg til to ruterstikk.

Det som kanskje setter spillefører mest på prøve etter denne innledninga er hvis øst ikke gir makkeren stjeling. Da koker det hele ned til at spillefører må spille knekten i andre hjerterrunde for å ordne seg inntak hos blindemann for å få gjentatt kløverfinessen.
 
I dameklassen ble utgangen vunnet ved halvparten av de 14 bordene, mens seks av de ti bordene blant veteranene kunne notere utgangsscore på dette interessante spillet.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger