AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Hva er beste sjanse?
Forrige helg var det mange internasjonale turneringer som norske spillere var med å sette sitt preg på.

Champions’ Cup ble spilt i Israel, og der var Sunndalsøra Norges representanter etter at de gikk til topps i årets NM for klubblag. Laget havnet på fjerdeplass i grunnspillet og ble dermed kvalifisert for sluttspill. Dessverre ble det tap både i semifinalen og bronsefinalen, og laget endte med det på en hederlig fjerdeplass.

På Madeira gikk den årlige bridgefestivalen av stabelen, nok en gang med mange norske på startstreken. Av våre håp var det Tor Eivind Grude, Lars Arthur Johansen, Åsmund Forfot og Sverre Johan Aal som gjorde det aller best ved å gå helt til topps i lagturneringa.
 
I London ble dameturneringa Young Chelsea Ladies Swiss Teams spilt. Mange norske damer deltok, og de var også med på å prege turneringa. Helt til topps gikk Maja Rom Anjer og Stine Holmøy, på lag med Trine Binderkrantz og Nadia Bekkouche fra Danmark.

Vi skal se på et av spillene som dukket opp på veien mot triumf i London:

 
E 4
9
kn 10 9 5 4 2
E 10 8 3
 
 
K D 2
E D
D 8 7 6 3
kn 7 5
 
 
VestNordØstSyd
AnjerHolmøy
1 ru
pass3 kl1)3 hj3 gr
4 hj5 rupasspass
pass
1) Utgangsinvitt med ruterstøtte


Stine Holmøy ble altså spillefører i 5 ruter på syds hånd, og har delt denne spilleprøven med oss. Hva er din plan etter hjerter 3 (norsk fordeling) ut til tieren og dama?
 
Du risikerer å tape to stikk i trumf om den ene av motstanderne har utstyrt seg med både esset og kongen. Etter hjerter ut har du ett avkast i hver av majorfargene for to av bordets kløver, men henger fortsatt igjen med én kløvertaper.
 
Er det bare å lukke øynene og satse på at ruteren er jevnt fordelt, eller finner du noen tilleggssjanse?
 
Om du tar for alle majorstikkene samt kløver ess før du går løs på trumfen, får du med deg sjansen for at den av motstanderne som eventuelt har begge trumfhonnørene, også har singel kløver. I så fall vil hun etter å ha tatt for ess–konge i trumf være innspilt og tvunget til å spille ei majorfarge til dobbeltrenons. Da forsvinner bordets siste kløvertaper, mens du kan trumfe på hånda. Alt forsvaret får for, er to trumfstikk, og du kan notere vunnet utgang.
 
Hele spillet så slik ut:
 
 
E 4
9
kn 10 9 5 4 2
E 10 8 3
 
kn 9 8 6 5
6 4 3
-
K D 9 6 2
10 7 3
K kn 10 8 7 5 2
E K
4
 
K D 2
E D
D 8 7 6 3
kn 7 5
 


Det er altså eliminasjon av majorfargene samt innkassering av kløver ess, før man spiller trumf, som aktuelt fører fram.
 
Om man går løs på trumfen med en gang, kan øst innkassere stikk for begge honnørene, før hun frir seg med hvilken som helst farge. Vest må på et eller annet tidspunkt få ett kløverstikk som sikrer beit i kontrakten.
 
Er det så noen risiko knyttet til den vinnende varianten?
 
Dersom trumfen er jevnt fordelt og sparen sitter 6–2, vil du gå beit med denne spilleplanen, mens det hadde vært en enkel vei til hjemgang ved å spille en runde trumf tidlig i spillet.
 
Imidlertid er det at vest ikke aksjonerte over 1 ruter, en indikasjon på at farga ikke er fordelt 6–2. Vest, som altså støttet til 4 hjerter, ville kanskje hatt en eller annen melding å by på i gunstig sone over di åpningsmelding dersom hun hadde hatt 6-kortsfarge i spar?
 
Riktignok kan vi vel ikke helt utelukke at hun kan ha 6-kortsfarge i spar. Som spillefører ser du på de tre høyeste sparene, og dermed er det hevet over enhver tvil at vests sparfarge er heller tynn. Kan hun sitte på lur med seks små spar som hun ikke fant det verdt å aksjonere med på direkten?
 
Stine valgte den tapende varianten med å spille trumf i stikk to, i håp om at farga satt rundt, og måtte dermed gå beit. Hun irriterer seg ennå over å ha valgt feil variant, men jeg er helt sikker på at hun og de andre på laget hadde mange andre gode spill som bidro til seieren i London.

Av Kristian Barstad Ellingsen 
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger