AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Hold øst ute
Første helga i det nye året gikk Nyttårscupen av stabelen i Letohallen, ikke langt fra Gardermoen. I årets utgave stilte hele 62 lag til start. Turneringa, som arrangeres av Jessheim Bridgeklubb med Vegard Brekke i spissen, er med det ei av de største i landet. Formatet var som vanlig Monrad, og det ble spilt 15 kamper á syv spill.
 
Turneringa appellerer både til topp og bredde. Mange av de beste deltar og bidrar dermed til både bra nivå og stor prestisje. I tillegg deltar mange spillere som ikke er fullt så erfarne, deriblant et betydelig antall juniorer. Monrad-prinsippet gjør at alle lag har muligheter til å vinne enkeltkamper, og i tillegg var det egne premiekategorier basert på handikap og mestergrad.
 
De som til slutt trakk det lengste strået i årets nyttårscup, var lag Thoresen med spillerne Siv Thoresen, Tolle Stabell, Jo-Arne Ovesen og Sam Inge Høyland. I siste runde passerte de laget «3 makreller og et matvrak» (André Øberg, Sondre L. Hogstad, Geir Egil Bergheim og Odd A. Frydenberg). Den siste pallplassen gikk til «RBK» med spillerne Erik Berg, Christer Kristoffersen, Fredrik Helness og Martin Andresen.
 
Spillet vi skal se på er hentet fra morgenkampen på søndag:

 
K 10 7 2
kn 10 7 3
6 4
E D 4
 
 
9 6 5 3
K 5 2
E K D kn 9
10
 
 
VestNordØstSyd
Ø. SaurA. LivgårdO. FuglestadT. Aa
pass1 ru
dblrdbl1)passpass
2 klpasspass2 ru
pass2 gr2)pass3 sp3)
pass4 sppasspass
pass
1) 10+ hp, straffeinteresse
2) Naturlig invitt
3) 4-korts spar og utgangskrav


Utspillet fra Øyvind Saur var kløver 5 (norsk fordeling). Hvordan ville du planlagt spillet?
 
Motparten må få to trumfstikk og ett hjerterstikk, men mer enn det har du ikke råd til å gi bort. Det er gode sjanser for fem ruterstikk og tre trumfstikk i tillegg til kløver ess. Hvor skal det tiende og avgjørende stikket komme fra?
 
Mulighetene finnes både i kløver og hjerter. Meldingsforløpet tyder på at det kan være skummelt å gå løs på hjerteren, i og med at vest har doblet opplysende. Vest er dessuten favoritt til å ha kløver konge, og dermed bør kløverfinessen vurderes seriøst i første stikk.
 
Terje Aa la aktuelt kløver dame, som han fikk for. Deretter fulgte ruter til esset, og en spar mot bordet. Dama kom på fra vest. Hva nå?
 
Forhåpentligvis har du oppdaget faren som truer, nemlig at øst får komme inn og spille hjerter gjennom spilleførers konge. Med dette faremomentet i tankene lasjerte Terje Aa elegant spar dame. Saur fortsatte med en kløver som gikk til stjeling på hånda.
 
Ny spar mot bordet fulgte. Vest fulgte med åtteren, og Aa vant med kongen, mens knekten kom på fra øst. Dermed var det kun to majoress igjen som ga stikk for forsvaret. Ruteren ga avkast for tre av bordets hjertertapere.
 
Hele spillet så slik ut:
 
 
K 10 7 2
kn 10 7 3
6 4
E D 4
 
E D 8
E D 9
8 2
K kn 7 6 5
kn 4
8 6 4
10 7 5 3
9 8 3 2
 
9 6 5 3
K 5 2
E K D kn 9
10
 


Dermed kunne Terje Aa notere vunnet utgang etter ei fin spilleføring. Samtidig gjorde Øyvind Saur det han kunne for å beite kontrakten. Å legge i dama i første sparrunde var varianten for å få makker inn på knekten om han skulle ha den. Men da spillefører var påpasselig med å lasjere, gikk den planen i vasken. Merk at denne spilleplanen også fungerer om øst skulle ha knekten tredje. Selv det er ikke nok til å komme inn og få spilt hjerter.
 
Rundt en fjerdedel av bordene hadde utgangsscore nord–syd på det aktuelle spillet.

Av Kristian Barstad Ellingsen 
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger