AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Det er pinlig

Ja, da mener jeg først og fremst at laget vårt, med klar margin, rykket ned til 3. divisjon. Selvfølgelig kan jeg klage over kort som ikke passet systemet, motstandere som gjorde alt rett, finessene som ikke gikk... Men i bunn og grunn skyldes det én ting: Pinlig dårlig spilling. 

Morsomme kort var det imidlertid i helgen, også i 1. divisjon hvor Ukens spill er hentet fra.

Lørdags kveld spør Ann Karin Fuglestad meg hvordan jeg ville meldt denne hånden:

 
E K D 7
E
8 3 2
E K D 10 6
 

Motparten til høyre åpner i første hånd med 3 ruter, og det er din tur. Kanskje har du lyst til å sjanse på 3 grand, men det er skummelt uten ruterhold, så du bør begynne med en opplysende dobling. Over din dobling passer Vest, og din makker i Nord hopper til 4 hjerter. Din tur igjen. Hva viser nå de forskjellige meldingene?

Med mine avtaler viser en ny farge (4 spar og 5 kløver) egen farge og sterke kort, 4 grand ville spurt etter ess med hjerter som trumf, mens 5 ruter ville vært en kontrollmelding med hjerter som trumf. Jeg liker det ikke helt, men sier til Ann Karin at jeg melder 5 kløver som sterke kort med kløver. Egentlig er vel ikke en femkortsfarge det makker forventer etter dette meldingsforløpet, men noen ganger er man nødt til å juge litt.

Ved fire bord kom Nord-Syd i hele 6 kløver. Utspillet var en liten ruter. Hvordan vil du planlegge spillet?

 
8 6 2
K kn 9 8 7 4
E 5
7 5
 
10 9 5 4 3
D 10 6 3 2
7
kn 8
kn
5
K D kn 10 9 6 4
9 4 3 2
 
E K D 7
E
8 3 2
E K D 10 6
 

Du stikker utspillet og tar trumfen fra topp med håp om at knekten skal falle. Vest viser deg knekten i den andre trumfrunden, og du puster litt lettere. Men du har fortsatt problemer. På hånden sitter du med én spartaper og to rutertapere. Ser du noen muligheter til å bli kvitt disse?

Du bør fortsette med å ta ut trumfen til Øst, og håpe at han har startet med sju ruter og fire kløver. Det gir rom for bare to majorkort hos ham, mens Vest vil være fri for minorkort. Du legger ned spar ess, og knekten kommer fra Øst. På en ny høy spar kaster Øst en ruter. Du tar for spar dame også, før du legger ned hjerter ess og spiller den siste sparen. Håpet er at Vest har gjort en feil og saket en spar slik at han blir innspilt og må forære deg to hjerterstikk via hjerterfinessen. (Selv om han saket en spar på den tredje eller fjerde trumfrunden, kan han unngå innspillet ved å avblokkere spar 10 og spar 9.)

I et spill som dette er det viktig å tenke litt fremover før du spiller kortene. Ta ut trumfen, men gjør det vanskeligst mulig for Vest å avblokkere sparen ved ikke å røpe hjertersitsen før du må.

Jeg kan betro dere at ved to bord i 1. divisjon fikk spillefører hjem 6 kløver... Jeg er glad jeg ikke satt Vest, for det hadde vært pinlig.

Hver tirsdag blir Ukens spill lagt ut. Har du et spill du vil fortelle om? Send det til tonje@bin.no