AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
En bridgelegende

Har jeg fortalt at jeg har begynt å lese om bridge? Jeg er en storlåner på biblioteket og svelger unna alt fra romaner til krim, men bridgebøker de har jeg holdt meg unna. Jeg synes at i de fleste bøker er det for mange spill, og for få historier knyttet til spillene. De tekniske gode spillene kan jo være både lærerike og interessante å lese, men for meg blir det rett og slett for kjedelig. Jeg begynte min bridgeboklesing for mange år siden med Zias bok "Bridge My Way", som er både morsom og lærerik, men etter dette har ingen bøker fenget. Men så fant jeg ut at dersom jeg leser bridgespalter, så får jeg ofte både et flott spill og en god historie. Derfor har jeg tatt frem gamle bridgemagasiner fra rundt om i verden. Dette spillet fant jeg i ett av de.

 

Jeg har selvfølgelig hørt om italieneren Giorgio Belladonna, og vet at han er blant de mestvinnende bridgespillerne gjennom tidene.  Her er ett spill som jeg likte godt. Hvorfor? Har ikke du overhørt kommentarer som dette "Først skviset jeg han i to farger, deretter spilte jeg han inn slik at han måtte gi meg to stikk!" Høres litt for enkelt ut, spør du meg, men dette spillet viser at det faktisk ikke er så vanskelig:

 

 
K kn 3
E 6 5 2
K D 5
E 5 4
 
-
K kn 10 9 3
kn 10 6
K kn 10 9 3
9 8 7 4 2
8
9 8 7 4 3 2
7
 
E D 10 6 5
D 7 4
E
D 8 6 2
 
 
VestNordØstSyd
Belledonna
1 sp
2 spdblpasspass
3 kl4 klpass4 ru
pass4 grpass5 sp
pass6 sppasspass
pass

 

Vests innmelding viste minst 5-5 i hjerter og en minor, og 3 kløver avslørte hvilken minor han hadde. Deretter ble slemmen meldt via et par kontrollmeldinger og Roman Key Card Blackwood. Vest spilte ut ruter knekt. Hvordan vil du planlegge spilleføringen?

 

Du kan telle ti sikre stikk (5+1+3+1), men med begge minorkongene hos Vest kan det kanskje se vanskelig ut å etablere to stikk til. Belladonna hadde imidlertid lyttet til meldingsforløpet og fant en sikker vei til tolv stikk. 

 

I stikk to spilte han en spar til kongen og så den forventede 5-0-sitsen i trumf. Han tok for spar knekt og innkasserte konge-dame i ruter hvor han kastet to kløvere på hånden. Etter spar til esset og spar dame var stillingen:

 

 
-
E 6 5
-
E 5 4
 
-
K kn 10
-
K kn 10
9
8
9 8 7
7
 
10
D 7 4
-
D 8
 

    

Da Belladonna tok for sin siste trumf, ble Vest tvunget til å gå ned til en dobbelton i enten kløver eller hjerter. Hos blindemann saket Belladonna en hjerter. Dersom Vest velger å kaste en kløver, spilles en kløver til esset fulgt av en ny kløver til Vests konge. Bordets tredje kløver er godspilt, og Vest må gi bort enda et stikk ved å spille hjerter opp i den kombinerte saksen.

 

Dersom Vest i stedet velger å kaste en hjerter, spilles en hjerter til esset fulgt av en ny hjerter til Vests konge. Håndens tredje hjerter er godspilt, og Vest må gi bort enda et stikk ved å spille kløver opp i den kombinerte saksen.

 

Enkelt ikke sant! Selv om det selvfølgelig skal gjøres ved bordet, på de få minuttene du har tilgjengelig.

 

Har du et spill du vil fortelle om? Skriv det ned og send det til meg på tonje@bin.no