AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Unngå fella
Første lørdagen i det nye året arrangerte Sortland Bridgeklubb sin årlige forbundsturnering Julebukken med 18 par på startstreken. Allerede i tredje runde dukket dette spillet opp:

 
E K 9 6
8 4
K 10 9 4
5 4 3
 
 
D 10 3
K D 10 5 2
E kn
D 8 7
 


Ved de fleste borden ble kontrakten 1 grand spilt av syd uten at motparten hadde vært med i meldingsforløpet. Hvordan ville du planlagt spilleføringa med kløver 2, invitt, ut til esset fulgt av kløver knekt?
 
Om man ser bort fra det sårbare punktet i kløver, er det jo egentlig bra potensial for stikk i hver av de andre fargene. Teller vi sikre stikk kommer vi til fem (3+0+2+0). I beste fall kan det godspilles fire stikk i hjerterfargen, og det er også mulig å få ett langfargestikk i spar og ett eller to ekstra stikk i ruter avhengig av ruter dames plassering.
 
Med andre ord kan det bli mange stikk om vinden blåser din vei, mens den største pessimisten kanskje ser en viss fare for å gå beit. Det skal riktignok mye til, men om motparten skulle ha fem kløverstikk, finnes det en fare for det.
 
Det første du må ta stilling til er hva du gjør med kløver knekt. I teorien kan det være riktig å stikke med dama, men det kan utvilsomt også være riktig å lasjere.
 
Om vest har startet med konge–ti femte i kløver, er fargen blokkert så lenge du lasjerer. Så lenge vest ikke har hjerter ess, kan du hindre ham fra å komme inn senere i spillet, og dermed forhindre at motparten får tak i mer enn to kløverstikk.
 
Også om vest mot formodning har spilt ut fra kongen tredje i kløver, vil fargen bli blokkert ved å lasjere. Hvis vest i tillegg har hjerter ess, kan du forhindre motparten fra full utnyttelse av kløveren.
 
Det kan også være at man sørger for blokkering ved å stikke knekten med dama. I dette spillet vil det være tilfelle hvis øst har ess–knekt–ti, og vest har kongen tynt fjerde.
 
Selvsagt vil det også være riktig å stikke med dama om øst har både esset og kongen, men både utspillet og starten på motspillet kan tyde på at det ikke er sånn denne gang.
 
I tillegg er det noen tilfeller der det i teorien er likegyldig hva du gjør. Om øst for eksempel har ess–knekt tredje og vest konge–ti fjerde, vil motstanderne ha åpen forbindelse til fire kløverstikk uavhengig av om du lasjerer eller ikke. Da kan det være taktiske begrunnelser for om du velger å stikke eller lasjere. For eksempel ønsker du kanskje å styre hvem av motstanderne som er inne før neste stikk.
 
I det aktuelle tilfellet er vest favoritt til å ha lengden i kløver etter utspillet, og dermed vil det være betimelig å lasjere i et håp om at fargen kan være blokkert.
 
Ved ett av bordene som var i aksjon, stakk syd knekten med dama. Den gikk til kongen i vest, som ble fulgt av en ny kløver til østs tier. Han skiftet til hjerter 9. Spillefører la kongen, som fikk beholde stikket, mens vest fulgte med treeren (små kort som styrke).
 
Hvordan fortsetter du nå?
 
Forhåpentligvis finner du en bedre plan enn spilleføreren aktuelt gjorde ved bordet. Han fortsatte nemlig med ruter ess, fulgt av ruter knekt, som fikk seile. Øst kom inn på dama og fortsatte med hjerter. Nå spilte det ingen rolle hva spillefører gjorde da både esset og knekten i hjerter satt bak. Vest kunne innkassere motpartens femte, sjette og syvende stikk for ess–knekt i hjerter og den siste stående kløveren. Dermed ble det beit i kontrakten! Ser du hva spillefører burde gjort annerledes?
 
Hele spillet så slik ut:

 
E K 9 6
8 4
K 10 9 4
5 4 3
 
kn 8 7
E kn 7 3
8 3
K 9 6 2
5 4 2
9 6
D 7 6 5 2
E kn 10
 
D 10 3
K D 10 5 2
E kn
D 8 7
 

 
Etter de første stikkene bør varsellampene begynne å lyse idet øst skiftet til hjerter 9. Det kan absolutt tyde på at begge hjerterhonnørene sitter bak. Da kan man se at det er fare på ferde og en sjanse for at man kan tape syv stikk. Det bør sette en på sporet av å ta ruterfinessen andre vei. Det beskytter nemlig hjerteren og sikrer dermed minst syv stikk.
 
Merk at om man ser på ruteren isolert sett, bør man legge ned esset for så å spille knekten for å unngå å blokkere fargen. Men denne gang har man såpass god kontroll på sparen og forbindelse til å gå inn på bordet for å ta ruterfinessen gjennom øst. Deretter har man nok et inntak i spar for å komme til ett eller to ruterstikk hos blindemann.
 
Spar 10 til esset i stikk fem (for å kunne åpne for en eventuell sparfinesse gjennom vest om øst skulle vise seg å ha single spar), fulgt av ruter til knekten, går bra. Deretter innkasseres ruter ess, før man tar for spar dame og spiller bordet inn i spar for å hente ruterstikk. Denne gangen sitter sparen fint, og man får med seg et ekstrastikk der. Totalt blir det åtte stikk (4+1+3+0) om man spiller på den skisserte planen.
 
Hvilken vei man tok ruterfinessen, svingte altså mellom seks og åtte stikk etter den aktuelle innledninga. Forhåpentligvis var du på høyden og sørget for å holde den farlige hånda øst ute av spillet?

Tommy Elde og Robert Lehn fra arrangørklubben gikk til topps i Julebukken 2023 etter å ha avansert fra fjerdeplass i løpet av siste runde. På andreplass fulgte Ingar Vold og Jørn Stian Andreassen fra Vestvågøy BK og Svolvær BK, mens Unn Kristin Laberg (Skånland BK) og Johnny Åsen (Myre BK) tok den siste pallplassen.
 

Av Kristian Barstad Ellingsen 

Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger