AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Beste spill i NM-finalen - en snedig variant
Finalen i NM for klubblag gikk av stabelen i Mo i Rana forrige helg med Båsmo Bridgeklubb som vertskap for et vellykket NM-arrangement. Bridgeklubbene i Rana benyttet anledninga til å gjennomføre tiltak som kan bidra til økt rekruttering, både lokalt og nasjonalt, da det ble det arrangert jubileumsturnering, bridgelærerutdanning, bridgekurs og juniorturnering i forbindelse med NM-finalen.
 
I selve NM-finalen ble Sunndalsøra BK suverene vinnere. På laget spilte Asbjørn Kindsbekken, Roar Voll, Ulf Tundal, Nils Kvangraven, Ole Arild Berset og Steinar Ovrid. Etter solide seire i de seks første kampene, ble NM-tittelen sikret allerede før siste runde.
 
I siste runde gikk vinnerlaget på sitt første tap, mot Bergen Akademiske BK 2, som dermed sikret sølvmedaljene. Sven-Olai Høyland, Jim Høyland, Magne Eide, Tor Bakke og Trond Hantveit spilte på sølvlaget.
 
Den siste medaljen gikk til TopBridge BC. Etter en god avslutning på mesterskapet sikret Jon-Egil Furunes, Jan Mikkelsen, Lasse Aaseng og Tom Johansen bronsen.
 
Nevnte Johansen gikk av med prisen for beste spill i årets NM-finale. Journalistprisen gikk til Nils Kvangraven, som skrev om spillet.
 
Her er spillet slik det ble ført i pennen av Nils Kvangraven i bulletin 4:
 
"For oss som har vært med noen år i bridgesirkuset er Johansen fra Tjølling et kjent navn. Pappa Roy var landslagsspiller på midten av forrige århundre og Tom herjet på den internasjonale junior-arenaen for drøyt 30 år siden!
 
Vi vet alle hva Tom er god for, han er rett og slett en briljant bridgespiller. På dette spillet fra den tredje kampen i NM LAG kommer dette spillet hvor Tom satte opp en dyp felle det nesten ikke var mulig å avsløre.
 
Se bare på denne deilige varianten, du skal få prøve deg i motspill med kortene til den dyktige Per Bjerkan i vest:

 
3
9 7 4
D 8 4
K 9 8 6 4 2
 
E kn 8 7
E D 10
9 7 5
E D 5
 
VestNordØstSyd
BjerkanAasengJensenJohansen
1 kl
1 gr3 klpasspass
pass


Ruter 5 var et naturlig utspill, den går til damen hos blindemann, makker følger med ruter 6 og Tom Johansen i syd følger med ruter 3. I neste stikk følger spar 3 fra blindemann, femmeren fra makker går til sekseren fra syd og din syver.

Du spiller rolig ruter 9 som løper til esset hos syd, makker følger med ruter 2.

Kløver 7 er neste kort fra syd, du legger femmeren og blindemann toeren. Makker følger med kløver 3! Da ser du Tom Johansen blunke til deg idet han spiller spar konge. Kortene så ut som dette:

 
3
9 7 4
D 8 4
K 9 8 6 4 2
 
E kn 8 7
E D 10
9 7 5
E D 5
10 9 5 4
K kn 8 6
kn 10 6 2
3
 
K D 6 2
5 3 2
E K 3
kn 10 7
 

Tom kamuflerte KD i spar med sin glimrende dukk i første sparrunde. Du trodde selvsagt at han hadde Kxxx i spar og hjerter konge for å spille slik og ante fred og ingen fare da du la liten kløver. Men når du dekker med spar ess trumfer Tom hos blindemann, spiller ruter til kongen fulgt av spar damen med avkast av hjerter hos nord.
 
Kløver 10 gjør så kål på den fargen for en taper og kontrakten vinnes med en taper i spar, to i hjerter og en i kløver!
 
Legg merke til at Tom både kamuflerte sparbeholdningen, men også måtte spille kløver 7 før han trumfet ut spar ess da han trengte å spille kløver to ganger fra hånden for å fange opp E D x hos deg.
 
Per Bjerkan mente han burde avslørt svindelen da kløver 7 ble spilt, men det var vel nesten ikke mulig, Per. Jeg har stor sans for at du la liten kløver og ikke tenkte på muligheten for at Tom hadde klart å spille liten spar fra KD62! Hadde du avslørt den svindelen og hentet tre hjerterstikk ville nominasjonen for beste spill i NM LAG 2018 gått til deg.
 
9 stikk for 110 i 3 kløver var det selvsagt ingen andre i årets NM som kopierte.
For meg er slike spill det som viser at du virkelig har forstått bridge. Dette spillet kvalifiserer til prisen for årets spill etter min mening."

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
 
Navn: Boye Brogeland Dato: 8.6.2018
E-post: boye@bin.no Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Å bruke Lavinthal når det spilles en singleton fra blindemann, kan ofte hjelpe makker i motspillet. Med den avtalen kunne øst lagt en høy spar og hjulpet makker til å finne hjerterskiftet.
 
Navn: Rune Langset Dato: 18.5.2018
E-post: rlangset@gmail.com Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Ja, det var godt spilt. Kanskje kunne øst forsøkt å hjelpe makker litt? Hva om øst legger i spar 9? Da blir vel sparsitsen avslørt, og eneste betemulighet må finnes i hjerter eller?