AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Hvordan finne riktig skift?
Denne uka skal vi se nærmere på et spill som dukket opp i ei parturnering på BBO for ei tid siden. Du skal få prøve deg som motspiller i vest mot 4 spar:

E 6 5
D kn 3
K 10 8 4
8 5 4
 
VestNordØstSyd
Du
passpasspass1 gr1)
pass2 kl2)pass2 sp
pass4 sppasspass
pass
1) 15-17 hp, jevn hånd
2) Stayman
 
Det første du blir bedt om å ta stilling til er hva du velger å spille ut. Å finne riktig utspill er en kunst. Når man ikke er så heldig at man har fått utdelt hverken en vaskeekte sekvens eller en singleton, vil det ofte føles som man har få eller ingen gode alternativer. Dette kan meget vel være et slikt tilfelle. Uansett hva du velger å spille ut kan det hjelpe spillefører å løse ei farge.
 
La oss si at valget ditt faller på hjerter dame. Følgende blindemann kommer til syne:
 
 
kn 9 8 3
10 9 7 2
D kn
K D kn
 
E 6 5
D kn 3
K 10 8 4
8 5 4


Makker legger åtteren (dere har avtalt små kort som styrke), og spillefører vinner med esset. Deretter fortsetter spillefører med spar konge fra hånda. Hva er din plan for resten av motspillet?
 
Både du og blindemann har ti honnørpoeng hver, mens spillefører har vist et sted mellom 15 og 17. Allerede etter at spillefører har vist fram kun to kort vet vi likevel mye om hånda hans. Det meste tyder på at han har både konge–dame i spar og ess–konge i hjerter. Hjerter 8 fra makker kan ikke være annet enn et svakhetskast, og når spillefører legger ned spar konge, må han nesten ha dama også. Gitt at alt dette stemmer, må spillefører og makker ha hvert sitt minoress.
 
Om makker har ruter ess, kan du trygt stikke spar konge og skifte til ruter for å innkassere et par stikk der. Hvis spillefører har trekorts hjerter, vil det til syvende og sist bli et hjerterstikk som gir beita. Skulle det i stedet være kløver ess makker har, vil det koste stikk å åpne ruteren. Da er det bedre å spille kløver til makker, som så kan spille ruter gjennom spilleførers ess. Har du funnet noen løsning på problemet?
 
Det kan synes som det tryggeste er å skifte til kløver inne på spar ess siden man da i alle fall ikke gir bort noe stikk i og med at konge–dame–knekt ligger synlig i bordet. Om makker skulle ha ruter ess, kan vi vel få tak i to ruterstikk senere?
 
Det skulle vise seg at de som tenkte slik etter hvert fikk lang nese, i og med at hele spillet så slik ut:

 
kn 9 8 3
10 9 7 2
D kn
K D kn
 
E 6 5
D kn 3
K 10 8 4
8 5 4
7 2
8 5 4
E 6 5 3 2
7 6 2
 
K D 10 4
E K 6
9 7
E 10 9 3
 

Spillefører kunne trekke ut trumfen for så å spille fire runder kløver med ruteravkast i bordet. Deretter fulgte hjerter konge og nok en hjerter som satte opp bordets tier. Dermed fikk motspillerne ett sparstikk, ett hjerterstikk og ett ruterstikk, og kontrakten gikk hjem.
 
Har du funnet en måte vest kunne løst dette på, foruten å være god til å gjette?
 
Fargeskiftsignal (Lavinthal) i trumf kan ha noe for seg i posisjoner som dette. Hvis vest lasjerer den første trumfrunden, for så å stikke den andre, kan øst indikere hvilken farge hun ønsker med rekkefølgen på trumfene. Høy–lav vil indikere ønske om den høyeste aktuelle farga, mens lav–høy indikerer noe i den laveste farga, eller ikke noen spesielle ønsker. Øst må jo tross alt følge farge også når hun ikke har noen spesielle preferanser!
 
I dette tilfellet er det ganske tydelig at det står mellom minorfargene, i og med at det allerede er avgitt det som må være et svakhetskast i hjerter. Når øst legger syveren fulgt av toeren i trumf, må det bety at hun har toleranse for ruterskift. Dermed kan vest skifte ruter inne på trumfesset (ruter konge er kanskje best for å forsikre seg om at to ruterstikk blir hentet umiddelbart), og med det sikre beita i og med at hjerterstikket ikke kan forsvinne.
 
Denne gang kunne det faktisk gått bra for motspillerne uansett utspill. Det enkleste er selvfølgelig å starte med to ruterstikk, men om det ikke gjøres, kan man altså bli berget om man bruker Lavinthal-signal i trumf.
 
Merk at med kløverutspill blir det hjerter og ruter som er de to ledige fargene, og da må øst legge trumfen nedenfra i et forsøk på å indikere interesse for ruter, den lavest rangerte av de aktuelle fargene.
 
Om du ikke allerede spiller med Lavinthal-signal i trumf, er det kanskje noe å vurdere?

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger