AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Slemspill fra NM Monrad Lag
Norsk Bridgefestival ble arrangert på Lillehammer i perioden 5. til 13. august, og for første gang på tre år kunne bridge-Norge samles til ei festivaluke uten restriksjoner. I tillegg til NM-turneringene ble det arrangert Bridge for Alle-turneringer to ganger daglig.
 
Den første hovedturneringa på programmet var NM Mix Par. Etter en fin sluttspurt gikk Mona Lindstrøm og Geir Brekka (Klepp BK/Kristiansands BK) til topps foran Liv Marit Grude og Øyvind Saur (Studentenes BK/Vikersund BK), mens Liv Bugge og Audun Gustavsen fra Bergen Akademiske BK tok den siste pallplassen.
 
I NM Mix Lag var det laget Verdal/Sømna som gikk til topps. Årets norgesmestere er Marian W. Grude, Tor Eivind Grude, Astrid Margrethe Grønnesby og Geir Enge. Andreplassen gikk til Abisco (Anne Birgitte Fossum, Kåre Bogø, Bodil Nyheim Øigarden og Steffen Fredrik Simonsen), mens Crush Lakk (Siv Thoresen, Erik Eide, Ingunn Uran og Jo-Arne Ovesen) gjorde beslag på den siste pallplassen.
 
I NM for damepar ble Gunn Kari Helness og Ida Wennevold fra TopBridge BC årets norgesmestere, mens sølvet gikk til Tonje Brogeland og Tove Haugen (Flekkefjord BK/Sjømannsbridgen BK). Katja Nilsen og Ann Karin Fuglestad (Kristiansands BK/Farsund BK) tok bronsen.
 
I NM for veteranpar gikk Tor Bakke og Arve Farstad (Bergen Akademiske BK/TopBridge BC) til topps foran Arne Thomassen og Helge Hantveit (Strømme/Bergen BK/Bergen Akademiske BK), mens bronsen gikk til Martin Reinertsen og Atle Grefstad (Farsund BK/Stavanger Pensjonistbridge).
 
NM Monrad Par ble vunnet suverent av Geir Helgemo og Kåre Bogø (Heimdal BK/Studentenes BK), mens sølvet gikk til André Hagen og John Helge Herland (Haga og Aurskog BK/Klepp BK). Bjørn Olav Ekren og Ole Arild Berset fra Sunndalsøra BK tok den siste pallplassen.
 
Tradisjonen tro var NM Monrad Lag den siste turneringa med NM-status på bridgefestivalen. Til topps gikk WorldBridgeTour.org (Christian Bakke, Thomas Charlsen, Tor Eivind Grude og Lars Arthur Johansen). På andreplass fulgte Ekrens (Nils Kvangraven, Ulf Håkon Tundal, Bjørn Olav Ekren og Ole Arild Berset), mens den siste pallplassen gikk til Viking Club (Glenn Grøtheim, Petter Tøndel, Terje Aa og Allan Livgård).
 
Vi skal se nærmere på ett av spillene som dukket opp i NM Monrad Lag. Før du tar fatt på spilleføringsprøven, kan du stille deg følgende to spørsmål:

a) Hvordan ville du som syd planlagt spilleføringa om kontrakten var 6 hjerter?
b) Hvordan ville du planlagt spillet om du hadde meldt deg helt opp i storeslem i hjerter?

 
E D 10 6
E 10 9
kn 3 2
D 4 3
 
 
2
K D kn 6 3
E K 9 4
E K 2
 


Vest spiller ut en liten trumf.

Det er elleve sikre stikk (1+5+2+3). I lilleslem har man råd til én rutertaper, og det er dermed en betimelig plan å trumfe en ruter i nord. Så lenge begge motstanderne følger farge på de to første ruterrundene, er man i havn med tolv stikk. Merk at man må ta fatt på ruteren direkte uten å ta mer enn én trumfrunde. Hvis ikke risikerer man at motparten kan ta ut bordets siste trumf idet en av dem kommer inn i ruter.
 
Det kan være et poeng å ta for en høy ruter før man spiller seg inn i nord i kløver for å spille ruter opp imot hånda. Hensikten er å gardere seg mot singel ruter i øst. Det er bedre at øst trumfer «luft», enn at han trumfer en høy ruter om det skulle vise seg at han har kort ruter.
 
I storeslem må man imidlertid tenke annerledes. Der har man jo ikke råd til å gi bort noe stikk i det hele tatt. Hva er din plan?
 
Hele spillet så slik ut:

 
E D 10 6
E 10 9
kn 3 2
D 4 3
 
K 8 7 5 3
8 4
10 7 5
9 7 5
kn 9 4
7 5 2
D 8 6
kn 10 8 6
 
2
K D kn 6 3
E K 9 4
E K 2
 

Kan du se hvordan man må spille for å vinne alle tretten stikkene?
 
Med den aktuelle sitsen er det mulig å klare 7 hjerter. Man må ta finessen i spar og trumfe en spar. På denne måten blir sparholdet isolert til vest. Etter å ha tatt alle trumfstikkene, samt ess–konge i kløver, er situasjonen denne:

 
10
-
kn 3
D
 
K
-
10 7 5
-
-
-
D 8 6
kn
 
-
-
E K 9
2
 
 
Idet syd spiller sin siste kløver fra hånda, har ikke vest annet valg enn å kaste en ruter siden han er alene om å gardere sparen. Inne på kløver dame må spillefører så spille ruter knekt fra bordet. Det spiller ingen rolle hva øst gjør, i og med at ruter 10 faller.
 
Dette var altså spilleplanen som aktuelt førte fram. Det er ikke dermed sagt at det er den planen med best teoretisk sjanse. Ved flere bord der kontrakten var 7 hjerter satset spillefører på dobbeltfinessen i ruter, og endte dermed opp med en taper i den fargen.
 
Ved fire bord ble det vunnet storeslem i hjerter. Ellers gikk halve feltet beit i 7 hjerter, som må sies å være en litt for hardmeldt kontrakt med de aktuelle kortene.
 
I rettferdighetens navn skal det sies at det kan være vanskelig å få full kontroll på spill som dette. Sett fra syds ståsted finnes det flere aktuelle hender hos nord som gir godt spill for storeslem uten at man nødvendigvis kan telle til 13 stikk i meldingsforløpet, og dermed kan man ikke kritisere dem som tok sjansen på storeslem for mye.

Av Kristian Barstad Ellingsen 
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger