AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Er du bedre enn verdensmesterne?

Jeg var med til København for to helger siden, da Copenhagen Bridge Invitational gikk av stabelen. 16 sterke par var invitert, og to av disse var norske; Helgemo-Helness og Brogeland-Sælensminde. Turneringen var lagt til et nyåpnet hotell som lå midt i København. Hotellet het Tivoli, og anbefales på det sterkeste. På toppen av hotellet var det en fantastisk Sushi-restaurant med panoramautsikt over hele byen, og i kjelleren var det lekerom (for sønnen vår), treningssenter (for de som måtte ønske det) og et flott badeanlegg.

Lørdags kveld var vi på takrestauranten sammen med de andre norske og noen av våre danske venner. Tor satt ved siden av Boye, og stemmen hans jallet som vanlig et hakk over alle andre. Spillet som ble diskutert, var dette:

 
K kn
E 10 7
E D 8 7 6 5
K 8
 
 
E 4
K 8 6
3
E D 10 9 5 4 3
 

Tor og Geir hadde meldt seg opp i 7 kløver, det samme hadde skjedd ved de fleste andre bord, unntatt mot Erik og Boye og mot mine irske venner Tom Hanlon og John Carroll. Vel, Tor, Zia, Bocchi og alle de andre spilleførerne fikk samme utspill, en liten spar. Hvordan ville du ha planlagt spillet?

Enkelt, er det ikke? Du ser at du må stjele god ruteren (mye større sjanse enn å ta en finesse), så du planlegger videre. Du stikker utspillet på hånden for å få flest mulig inntak til ruterfargen. Ruter til esset. Ruter til stjeling. Du har fortsatt hjerter ess, kløver konge og spar konge som inntak til en ny ruterstjeling. Men bør nok starte med en trumf, slik at du ikke blir overtrumfet. Ergo legger du ned kløver esset fra hånden.

Dessverre var det allerede for sent. Kløveren satt 4-0, og du gikk bet akkurat som Tor, Bocchi, Zia og de andre. Men vent. Du er jo fortsatt bare i planleggingen av din spilleføring. Så selvfølgelig skifter du plan. 

Vi begynner på nytt. Du stikker utspillet med esset på hånden og legger ned kløver esset. Du planla jo å gjøre det litt senere, så du kan like godt starte med å legge ned esset. Spillet så slik ut:

 
K kn
E 10 7
E D 8 7 6 5
K 8
 
10 9 6 5 2
kn 4 3 2
K kn 9 4
-
D 8 7 3
D 9 5
10 2
kn 7 6 2
 
E 4
K 8 6
3
E D 10 9 5 4 3
 

Siden trumfen sitter 4-0, kan du ikke få hjem kontrakten ved å stjele god ruter dame. Da blir du sittende igjen med en hjertertaper siden øst trumfer bordets godspilte ruter dame. Altså legger du en ny spilleplan. Etter å ha stukket med spar ess og lagt ned kløver ess som avslører trumfsitsen, må du spille ruter til damen. På ruter ess saker du hjertertaperen din. Deretter stjeler du en ruter, tar for hjerter konge, spiller hjerter til esset, stjeler en ny ruter, spiller spar til kongen og stjeler enda en ruter. Med D109 igjen i kløver på hånden spiller du en kløver til kongen og fanger opp østs trumf.

Mot Erik og Boye stoppet de tyrkiske motspillerne i 6 kløver, og denne kontrakten var enkel å få hjem. Minus 14 IMP (det var butler-scoring) på Erik og Boye. Hadde kløveren sittet 3-1, eller verdensmesterne hadde klart å spille hjem storeslemmen, ville Erik og Boye fått pluss 11 IMP istedenfor. 25 IMP ekstra hadde gitt andreplass istedenfor femteplass i København.

Som Geir gjentatte ganger sa den kvelden til Tor: "Du må bruk tiå på slemman, makker, det er der det ligg mest poeng!"