AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Påsketurnering på RealBridge med mer enn 100 par
Henning Ødegaarden var en ivrig bridgespiller som gjerne spilte to til tre kvelder i løpet av uka i Skien og Kragerø, i tillegg til en del helgeturneringer og nettbridge på BBO. Henning gikk bort høsten 2018 og hadde testamentert et større beløp til Skien Bridgeklubb. Han ønsket at pengene skulle gå til å forbedre klubbens tradisjonsrike Skien Open ytterligere og gjøre den til en hyggelig turnering til minne om ham.
 
Skien Open har tradisjonelt blitt arrangert i mai, men dette ble forhindret av Covid-19 i fjor. Utsiktene for årets turnering var heller ikke de beste. Derfor bestemte Skien bridgeklubb, med leder Svein Markussen i spissen, seg for å prøve å gjennomføre årets turnering på RealBridge.
 
Dermed fikk spillere fra hele landet muligheten til å delta. Klubben la ned en solid innsats for å markedsføre turneringa, og kunne også friste med et hyggelig premiebudsjett.
 
Da turneringsdagen kom skjærtorsdag, stilte hele 107 par til start i Henning Ødegaardens Minneturnering 2021. Turneringa ble vunnet av Stian Evenstad (Sørreisa BK) og Gunnar Harr (Sortland BK). På andreplass fulgte Lars Erik Eide (Hamar BK) og Odd Alfred Frydenberg (Holmestrand BK), mens Tom Høiland og Helge Stornes fra Kristiansands BK tok den siste pallplassen.
 
Vi skal se nærmere på et spill som dukket opp tidlig i turneringas andre sesjon. Du er inntil videre plassert i nord med heller begrensede ressurser. Etter at makker har meldt spar to ganger, har øst meldt 4 hjerter helt på egen hånd. Har du noe å tilføye?

 
kn 10 7
10 9 5
10 9 8
9 7 5 3
 
 
VestNordØstSyd
Du
1 sp
passpassdbl2 sp
passpass4 hjpass
pass?
 
Kun ett eneste honnørpoeng og kjedelig fordeling gjør at første tanke kan være at det ikke finnes noe alternativ til pass, men det gjør det kanskje?
 
Trekorts spar og de gunstige soneforholdene gjør at en stamp i 4 spar absolutt bør vurderes. Dersom 4 hjerter står med ti stikk, vil det gi scoren 620 til motparten. Det innebærer at makker har råd til å gå inntil tre beit, som gir scoren 500 til motparten, i 4 spar doblet.
 
Makker har altså vist minst 6-korts spar, og det er jo ofte slik at han har en god del poeng i farga si også. Uansett er det maksimalt to motspillstikk å hente i spar i en eventuell hjerterkontrakt. Selv har du lite som ligner et motspillstikk, og dermed må makker ha minst to stikk utenom sparen for at det skal være beit i motpartens hjerterutgang. Det kan han selvfølgelig ha i teorien, men det er grunn til å tro at motparten kan ha minst ti stikk i hjerter.
 
Om vi skal vurdere å stampe, bør vi også prøve å telle opp hvor mange stikk det er realistisk å kunne hente i sparkontrakt. For at stampen ikke skal bli for dyr, må det altså være minst syv stikk i kontrakten. Om makker for eksempel har ti poeng i spar, må han jo også ha noe utenom. En konge bak den sterke hånda vil trolig være nok til å sikre det syvende stikket. Med et trolig inntak i trumf hos blindemann vil man kunne spille den farga mot hånda.
 
Har du bestemt hva du går for? Lar du øst spille 4 hjerter, eller tar du sjansen på 4 spar?
 
Gunnar Harr fra vinnerparet meldte 4 spar, som øst doblet, før det gikk pass rundt. Hans makker Stian Evenstad ble spillefører med følgende ressurser til rådighet:
 
 
kn 10 7
10 9 5
10 9 8
9 7 5 3
 
 
K D 9 8 6 5 4
-
E kn 6 5
K 10
 
 
VestNordØstSyd
G. HarrS. Evenstad
1 sp
passpassdbl2 sp
passpass4 hjpass
pass4 spdblpass
passpass


Utspillet fra vest var spar til esset, fulgt av en ny spar. Vest kastet hjerter 8. Hvordan ville du ha planlagt spilleføringa om du satt i Stians stol?
 
Motparten har altså hentet stikk for trumfesset. I tillegg må de få for kløver ess, men siden øst er favoritt til å ha det kortet, er det håp om at det ikke blir mer enn én taper i den farga. Hvis ruteren kan løses med bare én taper, er det altså mulig å begrense antall tapere til tre totalt. Men det gjelder å få gjort ting i riktig rekkefølge.
 
Sparreturen fra øst stikkes i bordet. Det gjelder å utnytte de to trumfinntakene hos blindemann maksimalt. Hvilken minorfarge skal man spille på først?
 
Her er det viktig å spille på ruteren først, rett og slett fordi man spiller på en dobbelfinesse i den farga. Håpet er at øst har minst én av de manglende honnørene. Merk at man neste gang man er inne hos blindemann kan seile en ny ruter. Om den står, kan man så spille kløver mot kongen. Hvis den andre ruteren dekkes, vil man kunne spille bordet inn i ruter, for så å spille kløver mot hånda.
 
Stian seilte ruter 10 i tredje stikk, og vest kom inn på dama, før det ble skiftet til kløver. Øst vant med esset, og spilte ny kløver, som spillefører vant med kongen. Deretter ble det spilt trumf til tieren i bordet. Ruter 9 fikk seile, og vest fulgte lavt. På nok en ruterrunde kom kongen på fra øst. Spillefører kunne stikke med esset og kreve resten av stikkene for stående trumf og ruter.
 
Hele spillet:

 
kn 10 7
10 9 5
10 9 8
9 7 5 3
 
2
kn 8 4 3
D 7 4
D kn 8 4 2
E 3
E K D 7 6 2
K 3 2
E 6
 
K D 9 8 6 5 4
-
E kn 6 5
K 10
 


Etter å ha innkassert ti stikk kunne vinnerparet konstatere at 4 spar ble en høyst vellykket aksjon. Det som nok var meldt som en stamp, viste seg å stå. Scoren 590 ga 98 MP av 104 mulige. Toppen måtte nemlig deles med seks andre par som kopierte denne scoren. Blant disse var paret som ble nummer to, Lars Erik Eide og Odd Alfred Frydenberg.
 
Selv uten doblinga ville vinnerparet fått meget godt betalt, nærmere bestemt 92 MP. Årsaken er at mer enn halve feltet hadde utgangsscore øst–vest, de fleste i 4 hjerter, men også noen i 3 grand. Det kan se ut som det er bare åtte stikk i grandkontrakt. Syd risikerer imidlertid å bli innspilt og tvinges til å åpne kløveren i sluttposisjonen.
 
For å få med seg et bedre resultat på spillet måtte altså øst–vest ha vært med til 5 hjerter. Om noen skal melde det, må det vel være vest. Hva ville du gjort med vests hånd?
 
At øst dobler 4 spar, tyder på ytterligere ekstra styrke. Han må jo også ha minst 6-kortsfarge i hjerter, noe som begrenser antall potensielle motspillstikk i den farga til maksimalt ett. Det innebærer at øst–vest må få tak i minst tre stikk utenom hjerteren for å beite 4 spar.
 
Om de har såpass mange motspillstikk i sparkontrakt, er det kanskje gode muligheter for at det står elleve stikk i hjerter også. Vest har singleton spar og en mulig stikkilde i kløveren. Begge deler er faktorer som kan tale for å melde 5 hjerter, selv om det selvsagt er mulig at det er beit i både 4 spar og 5 hjerter.

Av Kristian Barstad Ellingsen 
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger