AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Kampen om stikkene
Åpent VM i Orlando ble avsluttet første helga i oktober. Etter at norske spillere hentet hjem medaljer den første uka både i åpen klasse og dameklassen, ble det ikke full klaff i mix-turneringene. Lise Blågestad spilte seg imidlertid til finalen i parturneringa sammen med Dennis Bilde, og tok der en sterk syvendeplass.

Også Ann Karin Fuglestad og Erik Sælensminde kvalifiserte seg for finalen hvor det ble 14. plass blant de 26 deltagende parene. De to sistnevnte hevdet seg også godt i Mix lag sammen med Marianne Harding og Simon Gillis. Etter en solid tiendeplass blant de 104 lagene i kvalifiseringa, gikk de til sluttspillet med god margin. I sluttspillet vant de to kamper før det ble stopp i åttendedelsfinalen. Dermed delt niendeplass.
 
Vi skal ta en titt på et av spillene som dukket opp i nest siste sesjon av kvalifiseringa i VM Mix par. Hva er din spilleplan i 3 grand på syds hånd etter liten hjerter ut fra vest? 

 
K D 9 2
K
E 9 7
E K 8 6 2
 
 
10 7 3
E 9 6 4
K kn 8 4 2
5
 
 
VestNordØstSyd
Steen LybækEllingsen
1 kl1 hj1 gr
2 hj3 grpasspass
pass


Ei rask opptelling av stikk viser at du har seks sikre (0+2+2+2). Mulighetene til å hente de manglende stikkene ligger først og fremst i ruter og spar. Det kan være fristende å gå direkte på ruteren etter å ha vunnet første stikk med hjerter konge i bordet. Om farga er fordelt 3–2 og øst har dama, går spillet som en lek. Da har du fem ruterstikk og kan gå i gang med å godspille overstikk i sparfarga.
 
Men hva om vest har dama i ruter? Det er slett ikke usannsynlig. I og med at øst har vist lengden i hjerter, har vest flest ledige plasser til andre kort og er favoritt til å ha lengden i ruter, og dermed også ruter dame. Om vest får komme inn på ruter dame tidlig i spillet, vil hjerteresset bli presset ut, og spillefører har bare åtte stikk før motparten må få komme inn på spar ess. Om det er øst som har spar ess, kan han forsyne seg med et tilstrekkelig antall hjerterstikk til at det blir beit.
 
Også denne gangen er det altså noen vurderinger som må gjøres før du foretar ditt neste trekk.
 
Hele spillet så slik ut:
 
 
K D 9 2
K
E 9 7
E K 8 6 2
 
kn 8 6 5 4
7 5 2
5
D 9 4 3
E
D kn 10 8 3
D 10 6 3
kn 10 7
 
10 7 3
E 9 6 4
K kn 8 4 2
5
 


Ved vårt bord ble spar konge spilt i stikk to i et forsøk på å bryte forbindelsen mellom motspillernes hender. Øst vant med esset, og fortsatte med hjerter dame, som ble lasjert. Nok en hjerter gikk til spilleførers ess. Nå var det ikke lenger farlig å slippe vest inn, i og med at hun ikke hadde flere hjerter igjen. Dessuten var fire ruterstikk nok til å sikre hjemgang siden ett sparstikk var godspilt.
 
Dermed ble fortsettelsen en ruter til esset fulgt av ruter 9. Da øst fulgte lavt, kunne jeg sikret ni stikk ved å legge liten. Det hadde vært en betimelig måte å behandle ruteren på om det hadde vært lagkamp. Men i parturnering vil man gjerne ha med seg (flest mulig) overstikk også, og dermed var ikke det den naturlige planen å gå for.
 
Etter ruter til knekten (vest kastet en kløver) var det bare tre ruterstikk å hente, og spillefører var dermed fortsatt ikke i havn. Nå måtte det niende stikket hentes i ei av de svarte fargene – i praksis i spar. I og med at øst var markert med ni røde kort, var det naturlig å spille på sparfinessen. Spar 10 dekket vest med knekten, før dama i bordet vant stikket. Øst saket en hjerter. Nå var omsider ni stikk i boks.
 
Jeg var litt unøyaktig i fortsettelsen og mistet med det muligheten for overstikk. Ser du hvordan man kan hente det tiende stikket og med det en god del matchpoints ekstra?
 
Om man etter spar dame rett og slett spiller den lille sparen, vil øst etter hvert bli skvist i de røde fargene. Merk at man ikke kan ta for spar 9. Da vil man sette opp to sparstikk til vest, og dermed har forsvaret fått fire stikk totalt.
 
Idet vest kommer inn på spar 8, er det vilkårlig hvilken av de svarte fargene hun spiller tilbake. Ditt neste trekk er uansett å innkassere spar 9 og ess–konge i kløver. Idet du tar det siste stikket i bordet, må øst kapitulere i følgende posisjon:

 
-
-
7
K 8
 
kn
-
-
D 9
-
10
D 10
-
 
-
9
K 8
-
 

Om øst kaster hjerter 10 på kløver konge, vil spilleførers hjerter 9 ta det tiende stikket, og om han saker ruter, vil ruter 8 sørge for overstikket. Alt spillefører trenger å gjøre, er å sake motsatt farge av øst, for så å høste fruktene av ei nøyaktig spilleføring.

Av Kristian Barstad Ellingsen
 
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger