AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Godt utspill i Champions Cup
European Champions’ Cup er bridgens svar på mesterligaen. Her deltar de ti beste nasjonene fra forrige EM, samt tittelforsvarerne og vertsnasjonen. Årets utgave av mesterskapet gikk av stabelen i den latviske hovedstaden Riga forrige helg.

Det er laget som vinner det nasjonale mesterskapet, i vårt tilfelle NM for klubblag, som får representere sin nasjon. Dermed var det Jon Aabye, Øyvind Saur, Sigurd Evjen, Vidar Smith, Tormod Røren og Erik Eide som skulle forsvare Norges ære, etter at de ble norgesmestere tidligere i år.
 
Laget hadde ei god turnering i Riga og sikret avansement til sluttspillet med minst mulig margin. I semifinalen møtte de England og la grunnlaget for avansementet til finalen ved å vinne det første av to sett med hele 38 IMP. I finalen var Vikersunds motstander det nederlandske laget Onstott. Hollenderne ble litt for sterke og vant til slutt med 8 IMP. Uansett ble det en imponerende sølvmedalje til laget fra Buskerud. Gratulerer!
 
Vi skal se på et spill fra semifinalen der Vikersunds motstander var engelske lag Allfrey.

Hva spiller du ut fra østs hånd etter meldingsforløpet du ser referert under?

10 9 8 6
E D kn 2
7 5
K 7 4
 
VestNordØstSyd
AabyeForresterSaurBakhshi
1 kl1)pass1 sp2)
pass2 sp3)pass3 ru4)
pass3 grpasspass
pass
1) Minst to kløver
2) Normalt ingen 4-korts major
3) Naturlig revers
4) Utgangskrav med ruter


Første tanke er at det største potensialet ligger i hjerterfarga. Men er det nødvendigvis opplagt å spille ut hjerter av den grunn?
 
Hadde man hatt 5-korts hjerter, ville det i mine øyne vært opplagt å spille ut hjerter dame (toppen av indre sekvens). Det har å gjøre med at man da har sjansen til å hente totalt fire stikk i farga, selv etter å ha gitt bort ett til motparten. Det innebærer beit i kontrakten dersom du (eller makker) kommer inn før spillefører har fått tak i ni stikk. Det er jo verdt å ofre ett stikk til motparten dersom det medfører at du får satt opp nok stikk til å beite kontrakten.
 
Denne gangen har du imidlertid bare 4-kortsfarge, og risikerer å måtte ofre ett stikk i hjerter uten at du får satt opp beita. Et annet viktig poeng er at nord med all sannsynlighet har hjerter konge siden han meldte 3 grand over 3 ruter. Kanskje kan det være et alternativ å legge seg i busken med hjerteren, velge et passivt utspill og vente på at makker skal komme inn for å spille hjerter gjennom spilleførers konge?
 
Øyvind Saur valgte aktuelt spar 10 i utspill. Spillefører vant med esset på hånda og fortsatte med ruter dame, som han fikk beholde for. Deretter ble det spilt spar til bordet, fulgt av ruter konge. Jon Aabye lasjerte også denne. Saur saket spar 9 for å indikere ønske om hjerterskift. Riktig nok hadde Aabye ganske sikkert funnet dette skiftet for egen maskin, men det skader jo ikke å hjelpe makker.
 
Etter å ha kommet inn på ruter ess i stikk fem, skiftet Aabye til hjerter 10. Spillefører kunne ikke gjøre annet enn å prøve kongen. Saur stakk med esset, og forsvaret kunne innkassere ytterligere fire hjerterstikk for to beiter i kontrakten og 200 inn.
 
Ved det andre bordet var kontrakten den samme (3 ruter var invitt):

Vest
Nord
Øst
Syd
Robson
Evjen
Allfrey
Smith

1 kl
pass
1 ru
pass
1 sp
pass
3 ru
pass
3 gr
pass
pass
pass
 
 
 

Her valgte Alexander Allfrey hjerter dame i utspill. Vest fulgte med hjerter 10. Sigurd Evjen vant utspillet med kongen og kunne konstatere at det ikke så lyst ut med tanke på hjemgang i kontrakten. I realiteten hadde han valget mellom å spille på at hjerteren skulle være blokkert slik at motparten ikke kunne få tak i mer enn tre hjerterstikk, eller å spille på konge-knekt dobbel i kløver hos vest.

Aktuelt spilte Evjen ruter dame i stikk to, og stakk over med kongen i bordet. Andrew Robson vant med esset og fortsatte med hjerter 8. Nå gjorde øst feil da han la liten, og blokkerte med det hjerterfarga. Robson så at det ikke kunne bli beit ved å fortsette i hjerter, så han prøvde kløver knekt. Da kunne Evjen stikke med esset og kreve resten av stikkene for scoren 660.

Hele spillet så slik ut:

 
E kn 3 2
K 7
D
E D 10 8 5 2
 
7 5
10 9 8 6 3
E 8 2
kn 6 3
10 9 8 6
E D kn 2
7 5
K 7 4
 
K D 4
5 4
K kn 10 9 6 4 3
9
 


Kunne det egentlig være riktig å lasjere hjerter 8? I teorien kunne vel vest hatt 1098 og spillefører K763. I så fall mister man ett hjerterstikk ved å stikke over hjerter 8. Men det mest interessante spørsmålet å stille seg, er jo om det kan bli beit dersom det sitter slik.

Så lenge spillefører har begge de svarte essene, står jo kontrakten takket være langfargestikkene i ruter. Meldingsforløpet tatt i betraktning, er det meget usannsynlig at vest skal ha et svart ess, og dermed er eneste sjanse for beit at vest har 5-korts hjerter. Dermed bør øst spille på det og stikke over hjerter 8 med knekten.

660 + 200 ga 13 IMP til Vikersund, og bidro til semifinaleseier mot lag Allfrey med sifrene 62-45 i IMP.

Merk at Øyvind Saur med det passive utspillet spar 10 også ville fått beit dersom makker hadde hatt bare 4-korts hjerter, mens Allfrey etter hjerter dame ut ble avhengig av at makkeren hadde 5-kortsfarge for å få beit.

Da England tråkket på kontrakten, ble det altså utgangssving til Vikersund. Selv om engelskmennene hadde fått med seg beita, ville det likevel blitt en viss belønning for Øyvind Saurs gode utspill, nærmere bestemt 3 IMP.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
 
Navn: Leif-Erik Stabell Dato: 19.11.2017
E-post: leif@stabell.nu Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Meldingene startet 1kl - 1ru - 1sp. Da kan jo ikke Nord ha 4-korts hjerter, så å lasjere hjerter 8 var nokså hodeløst.