AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Intrafinesse med skvisavslutning

Bridge i Norges skribent GeO Tislevoll tilbringer årets mørkeste måneder i sol og sommer, på New Zealand. Der virker det som om solen skinner også ved bridgebordet:

 

Dette skjedde i en førjulsturnering i Auckland, New Zealand.

 

 

 
E 9 5
E 9 4 3
kn 10 4
D 10 7
 
kn 10 8 7 3
6 2
D 6 5 2
9 8
K 6
D 10 7 5
K 8 7 3
K kn 4
 
D 4 2
K kn 8
E 9
E 6 5 3 2
 
 
VestNordØstSyd
1 gr*x
2 ru**xpass2 hj
pass3 rupass3 gr
passpass
* 12-14
**Ruter + spar
 

Å bruke svak grand vil av mange føles som farlig. Men å spille imot folk som benytter svake grander er vanskelig for motstanderne også. Her åpnet øst med 1 grand, 12-14. Syd doblet, og vest tok ut i 2 ruter som viste ruter pluss spar. Nord doblet, og helt ærlig var vel både nord og syd usikre på hva som betydde hva i denne sekvensen. De slet litt, men kom ned på beina på et vis. Syd prøvde 2 hjerter i troen på at nords dobling var negativ (primært firekorts i den umeldte majorfargen). Nord gikk på med 3 ruter, og syd tolket det som spørsmål om hold.

 

3 grand ble sluttkontrakten, og vest valgte litt merkelig ruter ut i stedet for spar, men øst hadde antagelig benektet spar siden han passet på 2 ruter doblet. Bordets knekt krevde kongen og esset. Nå fulgte liten kløver til åtteren, tieren og knekten. Øst spilte ruter. Vest tok for damen og godspilte forsvarets ruter.

 

Det er en litt spesiell intrafinesse ute og går. Intrafinesse går vanligvis ut på å ta en finesse over knekt eller tier dobbel, som regel med dame-9-x på den ene hånden, for så å dra damen fra bordet senere, og "pinne" ut tieren eller knekten bak (typisk A8xxx mot D9x). Her måtte mer til da vest måtte ha både åtteren og nieren, og eksakt dobbel. Spillefører sniffet nå kløversitsen og dro damen fra bordet. Den tok med seg kongen som ble stukket med esset, og da nieren falt var det bare en kløvertaper og fire stikk i fargen! Kløver til syveren ble fulgt av liten hjerter til knekten, nokså ufarlig fordi øst måtte ha resten av honnørpoengene for sin åpning. De to kløverstikkene ble innkassert med avkast av to spar fra nord. Øst var i trøbbel. Før den siste kløveren så det slik ut:

 

 
E 9
E 9 4
-
-
 
kn 10 8 7
-
6
-
K 6
D 10 7
-
-
 
D 4
K 8
-
6
 

 

På kløver 6 måtte øst blanke spar konge eller gå ned på to hjerter. Enten ville spar dame gi stikk eller hjerteren bli gående. Dette er en skvis hvor man ikke behøver å telle, bare følge litt med. Hvis skvisen har fungert faller spar konge, hvis ikke går hjerteren. Det ellevte stikket var maks antal stikk, og 660 ga ren topp.