AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Tilbakeblikk på lilleslem fra forrige Ungdoms-EM
I disse dager teller vi ned til Ungdoms-EM som starter i Veldhoven, Nederland neste uke. Norge stiller lag i fire av fem klasser, nærmere bestemt U26 Open, U21, U26 Women og U16. De to førstnevnte klassene spiller fra og med onsdag 20. til og med tirsdag 26. juli, mens de to andre klassene starter samtidig og spiller til og med lørdag 23. juli.
 
EM-turneringene spilles som Round Robin, som vil si at alle møter alle til seriespill innenfor hver enkelt klasse før medaljevinnerne kåres. De åtte beste nasjonene i hver klasse kvalifiserer seg også til neste års VM.
 
På grunn av corona-pandemien er det hele tre år siden bridgejuniorene sist var fysisk samlet til et mesterskap. Den gang gikk EM på hjemmebane i Stokke i Vestfold. Vi skal ta et tilbakeblikk på en lilleslem som ble meldt av Kaja Brekke og Agnethe Hansen Kjensli på Norges jentelag:

 
D 9 7
E K D 9 6 2
kn 8
8 6
 
 
E kn 10 8 5 4
kn
E K
E kn 5 4
 
 
VestNordØstSyd
BrekkeKjensli
1 sp1)
pass2 hj2)pass3 sp
pass4 gr3)pass5 kl4)
pass6 sppasspass
pass
1) Minst 5-korts spar
2) Minst 5-korts hjerter, tilnærmet utgangskrav
3) Spørsmål etter nøkkelkort
4) Null eller tre av fem ess


Som vi ser, er det en sjanserik kontrakt. Med kløverutspill blir man i praksis avhengig av trumffinessen. Med noe annet ut skal det tilsynelatende mye til for å gå beit. Agnethe fikk ruter ut til esset på hånda. Hvordan ville du ha fortsatt spilleføringa?
 
Det kan være fristende å få tatt finessen i trumf, men det er heller dårlig forbindelse til bordet, og dermed bør man kanskje ikke ta seg råd til det. Husk at man har en del kløvertapere på hånda som man trenger å kvitte seg med på hjerteren etter at trumfen er trukket ut.
 
Agnethe la ned trumfesset i stikk nummer to. Begge motstanderne fulgte lavt. I neste stikk dukket et viktig poeng opp. Hun innkasserte hjerter knekt før hun spilte spar mot bordets dame-ni. Med denne spilleplanen var kontrakten i praksis hjemme uansett sits. Det eneste som kunne true var at hjerter knekt ble stjålet med en liten trumf.
 
Hele spillet så slik ut:

 
D 9 7
E K D 9 6 2
kn 8
8 6
 
K 3 2
5 4
10 9 5 4
D 10 7 2
6
10 8 7 3
D 7 6 3 2
K 9 3
 
E kn 10 8 5 4
kn
E K
E kn 5 4
 

Det spiller ingen rolle hva vest gjør. Om hun legger liten, vinner spillefører stikket på bordet og spiller stående hjerter. Vest kan trumfe når hun vil, men det er fortsatt et inntak igjen i bordet som kan brukes til å få hentet et tilstrekkelig antall hjerterstikk til å kaste alle kløvertaperne på hånda. Hvis vest i stedet stikker med en gang, finnes det uansett ingen medisin fordi spillefører har inntak i bordet i trumf, og dermed tilgang til hjerterstikkene.
 
Med den aktuelle hjertersitsen var det altså viktig å ta av seg hjerterknekten før man spilte sparrunde nummer to. Hvis ikke får man rett og slett ikke utnyttet hjerteren til det fulle. Sagt på en annen måte blir man avhengig av hjerteren 3-3 eller eventuelt tieren dobbel for å vinne kontrakten dersom man spiller en ny spar i stikk tre. Årsaken er at vest kan stikke med spar konge og fortsette med ny trumf. På den måten sørger vest for at spillefører kun får tak i tre hjerterstikk, i og med at hjerter knekt ikke er innkassert på forhånd, og det blir ett for lite til å få kastet alle kløvertaperne.
 
Flere spillere gikk beit, blant annet nordspilleren ved det andre bordet i Norges kamp. Dermed ble det slemsving inn for Norge.
 
I årets Ungdoms-EM deltar både Agnethe og Kaja igjen for Norge. Denne gang spiller de henholdsvis i klassene U26 Open og U26 Women. Vi får håpe de har mange gode spill å by på også denne gang!

Av Kristian Barstad Ellingsen

Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger