AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Snedig spill fra Sandefjord
Helga 14. og 15.oktober ble lagturneringa Jotun Bridge Open Teams arrangert av Sandefjord Bridgeklubb. 22 lag stilte til start, deriblant to lag med spillere fra landslagstroppen i åpen klasse og to lag med spillere fra damelandslagstroppen. I tillegg stilte Polen og Nederland med et lag hver i disse klassene. Disse åtte lagene hadde ei felles samling i forkant av turneringa, som startet allerede onsdag kveld.
 
Med mange gode lag på startstreken i selve turneringa var dette en gyllen mulighet til god matching, enten man allerede er landslagsspiller eller drømmer om å bli det en gang i framtida.
 
I kamp to dukket følgende spill opp:

 
K 10 8
E 10 4 2
E D kn 10 7 3
-
 
 
9 6 4
D 9
K 8
E K D 8 6 4
 


Hvordan ville du meldt disse kortene sammen med din makker?
 
Ved ni av 22 bord ble det meldt slem. En av dem som skulle prøve seg i 6 ruter, var Ståle Digre. Han endte opp i 6 ruter på syds hånd etter å ha åpnet med en 14-16-grand.
 
Kontrakten er relativt hardmeldt i og med at nords renons ikke passer særlig godt sammen med syds solide langfarge i kløver. Når vi ser kortene til nord og syd sammen, ser det ut som spillefører blir avhengig av enten en veldig snill sits eller en feil i motspillet.
 
Hele spillet så slik ut:
 
 
K 10 8
E 10 4 2
E D kn 10 7 3
-
 
kn 7 5 3
kn 3
9 6 5 4
kn 9 5
E D 2
K 8 7 6 5
2
10 7 3 2
 
9 6 4
D 9
K 8
E K D 8 6 4
 


Utspillet var en liten trumf. Som vi ser var Ståle heldig som slapp spar ut gjennom bordets konge. Utspillet gikk til håndas åtter. Ståle fortsatte med tre runder kløver og fikk saket alle bordets spar. Selv om han nå hadde unngått spartaper, var han ennå ikke i havn.
 
Kløveren kan godspilles, men det mangler et sikkert inntak på hånda som kan brukes til å få tak i kløverstikkene. Flere spilleplaner kan vurderes. Én mulighet er å stjele god kløveren, ta ut trumfen og prøve å ordne seg et inntak i hjerter. Om hjerterhonnørene er splittet, lar det seg gjøre om man gjetter farga riktig etter liten mot dame-ni.
 
Ståle endte til slutt opp med å sende hjerter dame rundt etter de tre kløverstikkene. Øst kom inn på kongen, men med den aktuelle sitsen fantes det ingen medisin siden han ikke hadde flere trumf å spille. Aktuelt fortsatte øst med en ny hjerter som dro med seg knekten. Stikket ble vunnet i bordet, før en hjerter til stjeling med kongen på hånda fulgte.
 
Nå kunne Ståle stjele seg inn i bordet, ta ut trumfen og kreve resten. Bordet hadde kun trumf og den godspilte hjerter 10 igjen.
 
Ved det andre bordet i kampen gikk meldingene som dette:

 
K 10 8
E 10 4 2
E D kn 10 7 3
-
 
kn 7 5 3
kn 3
9 6 5 4
kn 9 5
E D 2
K 8 7 6 5
2
10 7 3 2
 
9 6 4
D 9
K 8
E K D 8 6 4
 
 
VestNordØstSyd
K. EllingsenBlågestadMarstranderMalinowski
pass1 gr
pass2 klpass2 ru
pass3 rupass3 hj
pass3 sppass3 gr
pass4 rupass5 kl
pass6 rudblpass
passpass
 
3 ruter var naturlig og normalt sleminteresse. 3 hjerter og 3 spar var holdvisende. Lise Blågestad gikk, ikke urimelig, på med 4 ruter. Makker Anna Malinowski hadde ingen majorkontroller, men meldte 5 kløver for å vise at hun hadde kontroll på den farga. Deretter avsluttet Blågestad med 6 ruter. Peter Marstrander doblet sluttkontrakten for å få spar ut (spar var bordets meldte farge utenom trumfen).

Da spar 5 kom ut, prøvde Anna Malinowski kongen i et desperat forsøk på å vinne kontrakten. Dermed kunne Peter stikke med esset og ta for spar dame, før nok en spar sikret forsvarets tredje stikk for to beit og 300 til øst-vest.

Her ser vi et godt eksempel på hvordan man kan ta doblinga i bruk for å hjelpe makker med utspillet. Her er ikke hensikten med å doble at man skal øke scoren fra 50 til 100. Målet er å sikre at makker finner det utspillet som gir beit. Merk at éi av majorfargene må spilles ut for å beite kontrakten.   Fire av de ni bordene som var i slem, vant kontrakten. Det var sågar et av bordene som fikk hjem 6 grand med ett overstikk. Kan du tenke deg hvordan?   Det skjedde etter at en ulykksalig vestspiller spilte ut liten kløver fra knekt-9-5. Dermed ble østs tier spist opp, og syd hadde seks stikk i hver av minorfargene i tillegg til hjerter ess.
 
Turneringa ble til slutt vunnet av Netherlands Open med spillerne Maarten Schollaardt, Tom van Overbeeke, Danny Molenaar og Tim Verbeek. Andreplassen gikk til Norge åpen blå med spillerne Jan Tore Solli Berg, Per Erik Austberg, Tor Eivind Grude og Fredrik Helness, mens lag Hogstad ble nummer tre. På dette laget spilte Terje Lie, Ole Marius Myrvold, André Øberg og Sondre Hogstad.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger