AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Finner du det beitende motspillet?
NM par gikk av stabelen på Storefjell 2. til 4.oktober. Tor Eivind Grude og Christian Bakke ble norgesmestere, mens Nicolai Heiberg-Evenstad (13) imponerte sammen med sin pappa Stian André Evenstad ved å ta sølvet. Den siste medaljen gikk til mor og sønn Bogen, Anne Irene og Håkon, årets norgesmestere for mixpar.
 
Vi skal denne gang se nærmere på et spill som dukket opp helt i starten av fjerde sesjon, og du får servert en motspillsprøve sett fra østs perspektiv:

 
K D 8 4
K 9 6
9 4 3
10 8 4
 
E kn 10 3
D kn 5
K D
9 7 3 2
 
VestNordØstSyd
Du
1 hj1)
pass1 sppass2 kl2)
pass2 hjpasspass
pass
1) Minst 4-korts hjerter
2) Minst 5-4 i hjerter og kløver
 
Makker spiller ut ruter 2, norsk fordeling, og spillefører stikker din dame med esset. Deretter fortsetter spillefører med hjerter 10, som går rundt til din knekt. Hvordan planlegger du det videre motspillet?
 
Det virker rimelig å ta for ruter dame. Spillefører følger med sekseren og makker med femmeren. Har du gjort deg noen tanker om hvordan dette spillet kan se ut, og hvor ser du for deg at dere skal hente flere stikk?
 
At spillefører sender rundt hjerter 10, indikerer at makker har hjerter ess. Det virker lite trolig at spillefører skal ha esset i trumf når han starter trumfspillet på denne måten. Om antagelsen stemmer, vil det si at du kan få ei stjeling eller ei trumfhøyning i ruter idet makker kommer inn på trumfesset.
 
Makker spilte altså ut ruter 2, som viser et ulikt antall kort i fargen. Det kan ikke være 7-kortsfarge siden spillefører da ville vært fri for ruter idet du tok for dama. Det kan heller ikke være 3-kortsfarge siden spillefører da må ha 5-korts ruter. Det er jo ikke mulig etter at han har vist minst 5-4 i hjerter og kløver i meldingsforløpet. Dermed kan vi nå fastslå at makker har 5-korts ruter og spillefører 3-korts.
 
Hvis makker har ruter knekt, vil han kunne hente stikk for den inne på hjerter ess, for så å spille ruter til trippelrenons! Da vil du få stikk også for dama i trumf ved hjelp av en trumfhøyning. Om makker ikke har ruter knekt, vil du uansett kunne få ei stjeling ved at makker spiller en tredje runde ruter inne på hjerter ess.

Hele spillet:
 
 
K D 8 4
K 9 6
9 4 3
10 8 4
 
9 7 5 2
E 4
kn 8 7 5 2
6 5
E kn 10 3
D kn 5
K D
9 7 3 2
 
6
10 8 7 3 2
E 10 6
E K D kn
 


Her er det altså mulig å få tak i beita. To ruterstikk, tre trumfstikk og spar ess. Men husket du på å ta for spar ess da du var inne på hjerterknekten? Hvis ikke forsvinner det ene motspillsstikket.
 
Makker kan ikke både få gitt deg trumfhøyning og spilt spar når han er inne i denne posisjonen etter å ha hentet stikk for hjerter ess og ruter knekt, forsvarets tredje og fjerde stikk:

 
K D 8 4
K
-
10 8
 
9 7 5 2
-
8 7
5
E kn 10
D
-
9 7 3
 
6
8 7 3
-
K D kn
 

 
Om makker spiller ruter til trippelrenons, blir hjerter dame forfremmet, men spillefører får saket sin eneste spar, og dermed får du sparesset med deg hjem. Det hjelper heller ikke om makker spiller spar i stedet. Da går du nemlig glipp av trumfhøyninga.
 
Her måtte du altså være på høyden og ta for spar ess før du fridde deg i kløver (eller trumf) etter å ha tatt for ruter konge.
 
Ved å skifte til kløver etter å ha tatt for ruter konge og spar ess, får du faktisk med deg to beit om makker skulle ha både ruter knekt og kløver konge. Dermed er det bedre å fri seg i kløver enn i trumf. Selv om du vet at makker har trumfesset, haster det ikke å få makker inn, og dermed kan du trygt ta med deg muligheten for at makkers kløver konge skal settes opp.
 
Ikke helt umulig å få til det beitende motspillet, men kanskje ikke opplagt heller. For det trengte ikke å bli riktig å ta for spar ess, og med det sette opp to sparstikk i bordet for spillefører. Om makker har kløver dame i stedet for ruter knekt, da blir det i teorien feil å innkassere spar ess. Årsaken er at spillefører da får saket to kløver på konge-dame i spar, og slipper med det å ta kløverfinessen. Om det skulle sitte slik, kan spillefører toppe ut kløverdama dobbel hos makker, men han hadde vel neppe kommet til å spille slik i praksis.
 
Merk at spillefører kan sikre seg åtte stikk for egen maskin ved å spille hjerter til kongen i stedet for å seile hjerter 10. Den isolert sett riktige fargebehandlinga er å ta dobbeltfinessen, men denne gang ble det altså feil i praksis fordi motparten da fikk tempo til å sette opp ei trumfhøyning og med det sørge for at spillefører fikk tre trumftapere.
 
Nok et eksempel på at bridge er et interessant spill å bruke tida si på. De som klarte å hente ei beit ble belønnet med en kjempescore øst-vest (+17 av 26 mulige). Åtte stikk i 2 hjerter ga +3 til nord-syd.
 
Det er verdt å nevne at det kanskje ikke er like opplagt å komme på den vinnende motspillsvarianten der det åpnes med 5-korts hjerter i syd, og nord høyner til 2 hjerter direkte. Men noen av dem som spiller med 5-korts majoråpninger, vil kanskje velge å melde 1 spar over 1 hjerter med tanke på å finne en eventuell 4-4-tilpasning, og i så fall får motspillerne samme informasjon der etter det som denne gang viste seg å være unødvendig sladring i kortene.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger