AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Drepende skift

Til helga arrangeres NM Par i Lyngdal. I den forbindelse tar vi denne uka et tilbakeblikk på årets bridgefestival i Drammen, og nærmere bestemt NM Monrad Par.

I tillegg til at det er stor prestisje knyttet til ei turnering med NM-status i seg selv, er det mange som benytter denne turneringa som siste sjanse til å kvalifisere seg for nettopp NM-finalen for par. I år var det fire plasser til NM-finalen i «Monrad-potten».

Følgende motspillsprøve dukket opp i første sesjon på bord 1, og kunne følges direkte på BBO. Hva ville du spilt ut fra vests hånd mot 3 grand?
 

9 7 5 4 2
K 7 5
K 9 7 5
D
 
VestNordØstSyd
B. HagenC. BakkeK. G. FyrunT. E. Grude
pass1 kl1)
pass1 ru2)pass2 kl3)
pass2 hjpasspass
2 sp3 klpass3 gr
passpasspass
1) Minst 3-korts kløver
2) Minst 4-korts hjerter
3) Langfarge i kløver, høyst dobbel hjerter


La oss si du spiller ut en liten ruter, og får se følgende blindemann: 

 
kn 3
E D kn 8 3 2
4 3
10 6 3
 
9 7 5 4 2
K 7 5
K 9 7 5
D


Utspillet går til makkers dame, som beholder stikket. Han fortsetter så med ruter 10, som går via spilleførers knekt til din konge. Hva nå?

Da hele spillet så slik ut, var det essensielt å fjerne hjerter ess, bordets eneste inntak, før spillefører kom inn:


 
kn 3
E D kn 8 3 2
4 3
10 6 3
 
9 7 5 4 2
K 7 5
K 9 7 5
D
D 10 8
9 6 4
E D 10 8
kn 5 2
 
E K 6
10
kn 6 2
E K 9 8 7 4
 


Det går for så vidt bra å innkassere de to siste ruterstikkene først, men den av motspillerne som er inne etter det siste, må være på passelig med å skifte til hjerter.

Hvis det i stedet skiftes til ei av de svarte fargene, får spillefører sjansen til å teste kløveren med hjerteresset i behold. Når kløver dame kommer på under esset, er det med oddsen å ta finessen i kløver etterpå. Da kommer hjerter ess til sin rett idet man kan spille inn bordet, for så å fiske opp østs knekt.

Dersom hjerterforbindelsen fjernes før kløveren er i spill, får ikke spillefører denne muligheten.

Bjørnar Hagen så faren som truet, og skiftet til hjerter 7 i stikk tre. Spillefører Tor Eivind Grude kunne ikke gjøre annet enn å stikke med esset og spille på at kløveren satt 2–2. Da det ikke var tilfelle, kom øst inn på kløver knekt, og forsvaret kunne innkassere to ruterstikk og hjerter konge for to sonebeiter.

Det ga +50 og delt topp til øst–vest. Om kontrakten hadde gått hjem, ville det i stedet blitt -29. Hvilken forskjell!

På tross av et dårlig resultat på dette spillet, kunne Tor Eivind og makker Christian Bakke til slutt juble over å gå helt til topps i NM Monrad Par med relativt klar margin. Motstanderne fra den nevnte runden, Bjørnar Hagen og Kjell Gaute Fyrun, gjorde beslag på tredjeplassen, mens Terje Lie og Jo-Arne Ovesen kunne klatre opp på det midterste trinnet på pallen etter tre sesjoner og totalt 96 spill.

Av Kristian Barstad Ellingsen

Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger