AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Lars sikrer utgangsbonus i folksom nyttårscup
Jessheim Bridgeklubbs lagturnering Nyttårscupen har de siste årene befestet seg som ei av de mest populære turneringene her til lands. Årets utgave gikk av stabelen helga 10. til 12. januar, og hele 68 lag stilte til start. Turneringa spilles i romslige lokaler på Best Western Leto Arena på Dal, hvor Vegard Brekke har forhandlet fram gunstige overnattingspriser. Det er i det hele tatt mange gode grunner til å starte bridgeåret nettopp der.
 
Tradisjonen tro ble det arrangert landslagssamling fredag. Totalt elleve bord var i aksjon, fordelt på fem i dameklassen og seks i juniorklassen.
 
Fredag kveld var det åpningsturnering hvor det ble delt ut premier basert på både scratch- og handicapscore. 47 par deltok, og vinnere ble henholdsvis Terje Garseg og Arild Hoff og Erleta Plana (16) og Maren Idland Sægrov (13). De to sistnevnte representerer Sandnes Juniorbridgeklubb og imponerte ved å bli nummer tre uten HCP-beregning.
 
Helt til topps i hovedturneringa gikk «Robådane» med spillerne Jan Erik Olsen, Karl Christian Baumann, Jan Petter Svendsen og Fred Arne Moen. De var drøyt 15 VP foran lag Aa (Terje Aa, Allan Livgård, Kurt-Ove Thomassen og Svein Gunnar Karlberg). Den siste pallplassen gikk til «Vikings» (Glenn Grøtheim, Petter Tøndel, Ståle Digre og Bård Kåre Græsli).
 
Vi skal ta en titt på et spill fra fjerde kamp. Hvor god vurderer du hånda i syd til å være, og hva ville du meldt i følgende posisjon om du var i Lars Eides sko?

 
kn 10 3
K 10
D 10 9 3 2
kn 10 3
 
 
VestNordØstSyd
H. EideL. Eide
1 kl1)pass1 gr2)
pass2 gr3)pass?
1) Beste minor
2) 6-11 hp, ikke krav
3) Invitt


Det er ikke til å stikke under en stol at mellomkortene kan være viktige selv om vi ikke teller honnørpoeng for dem. Det er jo ingen tvil om at den aktuelle sydhånda er bedre enn den følgende, selv om begge hendene inneholder syv honnørpoeng:

 
kn 3 2
K 2
D 5 4 3 2
kn 3 2
 


Lars høynet til utgang på grunn av alle mellomkortene, som han tenkte kunne bli nyttige. I tillegg var nord–syd i sonen, en faktor som tilsier at man kan melde litt hardere når man spiller lagkamp og er i tvil om man skal legge på eller ikke. Gevinsten er stor dersom kontrakten skulle stå.
 
Mot 3 grand fikk han spar 6 (norsk fordeling) ut fra vest. Hvordan ville du planlagt spilleføringa med følgende ressurser til rådighet?

 
E 8 5 2
E 9 7 3
E
E 9 7 6
 
 
kn 10 3
K 10
D 10 9 3 2
kn 10 3
 


Med sparutspill er det mulig å få tak i to stikk i den farga. I tillegg er det to toppstikk i hjerter og ett i ruter. Med full klaff kan det bli tre kløverstikk, men likevel mangler det ett stikk før man er i havn.
 
Det er en del som skal jobbes med, og forbindelsen til syds hånd er svært begrenset. Man står også i fare for å måtte gi bort fem stikk før man har klart å få fatt i ni stikk selv. Aner du råd?
 
Hele spillet så slik ut:

 
E 8 5 2
E 9 7 3
E
E 9 7 6
 
9 7 6 4
D 4 2
kn 7 6 5
K 2
K D
kn 8 6 5
K 8 4
D 8 5 4
 
kn 10 3
K 10
D 10 9 3 2
kn 10 3
 


Lars la liten på sparutspillet, og øst vant med dama. Deretter fulgte spar konge som gikk til esset i bordet. Lars fortsatte så akkurat slik han måtte for å få hjem kontrakten med den aktuelle sitsen.
 
Spar til knekten (øst saket ruter 8) før kløver 10 ble spilt fra hånda. Vest dekket med kongen, og stikket ble vunnet av blindemanns ess. Lars lot så kløver 6 seile. Det var nødvendig for å få tak i tre kløverstikk. Den tredje kløverrunden vant øst med dama, før nok en kløverrunde fulgte. Spillefører saket en ruter, mens vest saket to rutere på de siste kløverrundene.
 
Inne i bordet på kløver 9 innkasserte Lars ruter ess før han satte vest inn på spar 9, øst saket en hjerter. Det fantes ingen medisin for motspillerne i følgende posisjon med fire kort igjen og vest inne:

 
-
E 9 7 3
-
-
 
-
D 4 2
kn
-
-
kn 8 5
K
-
 
-
K 10
D 10
-
 


Aktuelt fortsatte vest med liten hjerter som gikk via knekten til spilleførers konge. Lars fridde seg nå i ruter. Øst kom inn på kongen og måtte avslutte med hjerter opp i ess-ni. Om vest dekket spilleførers tier med dama, ville blindemann ta de to siste stikkene for esset og nieren. Om vest ikke dekket, ville spillefører få de to siste stikkene for hjerter 10 og den stående ruteren.
 
Lars kunne dermed notere 600 i riktig kolonne etter å ha kjempet godt for å få tak i det niende stikket. Det skulle vise seg å være verdt 10 IMP for hans lag da kontrakten var 1 grand med åtte stikk ved det andre bordet.
 
Det vanligste var å spille delkontrakt i grand med syv, åtte eller ni stikk. Ved fire av de 68 bordene ble det meldt og vunnet utgang, mens nord–syd gikk beit i utgang eller delkontrakt ved 13 av bordene.
 
For å beite 3 grand måtte øst ha skiftet til hjerter eller ruter i stikk to, men sparfortsettelse var ikke så unaturlig.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger