AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Det verdifulle ekstrastikket
Spillet vi skal ta for oss denne uken stammer fra Norsk Bridgeforbunds simultanturnering tirsdag 17. januar. Simultanturneringene innebærer at klubber over hele landet spiller de samme kortene, og scorene settes sammen til en felles nasjonal resultatliste. Kanskje var du en av de 940 spillerne som deltok nettopp denne dagen?
 
I Sandefjord Bridgeklubb spilte Birgit Nygård sammen med makker Jorunn Feness. I turneringas fjerde spill fikk hun sjansen til å vise god teknikk i rollen som spillefører i kontrakten 4 spar.

E kn 10 9 7 6 4 2
4 2
E kn
6
D
K D kn 10 6 5
K 9 5 3
E K
 
VestNordØstSyd
BirgitJorunn
NygårdFeness
4 sppasspasspass


Utspillet var kløver dame fra nord. Hvor mange stikk ser du muligheten for å hente? Vi risikerer å måtte gi bort stikk for spar konge og hjerter ess, men elleve stikk bør være lett match. Spørsmålet er bare om vi kan få tak i enda flere.

I parturnering er overstikkene viktige, spesielt i simultanturnering med mange par på startstreken. Om du kan kapre ett stikk mer enn resten av feltet, vil det være verdt mange matchpoints.

Birgit Nygård stakk utspillet med esset og fortsatte med kløver konge som hun kastet en hjerter på. Det neste trekket var spar dame, og kongen kom beleilig på fra syd. Spillefører kunne stikke over med esset. Spar knekt og spar 10 trakk ut nords to siste trumf.

Nå kunne Birgit se tolv stikk (8+0+2+2). Da hun trakk trumfen til bunns, ble det etter hvert tungt for nord. Han måtte gi opp holdet i ei av de røde fargene idet den siste trumfen ble spilt i følgende posisjon:

 
-
E
10 8 7
-
 
2
4
E kn
-
-
K
K 9 5
-
 
-
-
D 4
9 8
 


Aktuelt kastet nord en ruter for å holde på hjerter ess. Da kunne Birgit kvitte seg med hjerter konge i bordet, for så å kreve siste stikk for ruter 9. Om nord i stedet saker hjerter ess, vil hjerter konge ta siste stikk. Uansett ender det med at spillefører vinner alle 13 stikkene.
 
Scoren 710 ga +57 for øst-vest, mens ett stikk mindre ville gitt -88. Dermed var det hele 145 poeng å tjene på å få tak i det tredje overstikket. Hele spillet så slik ut: 

 
8 5 3
E 3
10 8 7 6 2
D kn 10
 
E kn 10 9 7 6 4 2
4 2
E kn
6
D
K D kn 10 6 5
K 9 5 3
E K
 
K
9 8 7
D 4
9 8 7 5 4 3 2
 

Hva var så det avgjørende trekket for å få tak i alle stikkene? Grunnlaget ble faktisk lagt allerede i stikk to. For at nord skulle bli skvist i de røde fargene, måtte spillefører ta med seg kløver konge før hun gikk løs på trumfen. Dette viser at det lønner seg å planlegge godt når man er spillefører. Godt spilt av Birgit Nygård!

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger