AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Løs trumfen med én taper
For mange er KM Par et av vårens høydepunkter på bridgekalenderen. Det er som et kinderegg. Man får spille bridge, man får sjansen til å bli kretsmester, og ikke minst ligger det plass(er) til NM-finalen i potten. Alle kretsene har en sikker plass, og i tillegg deles det ut en del ekstraplasser basert på deltakelse og plasseringer i fjorårets parfinale. Det er stor stas å spille en parfinale, men ikke bare enkelt å kvalifisere seg.
 
En av kretsene som gjennomførte sin kvalifisering til NM Par i helga, var Troms og Ofoten. Der stilte hele 29 par på startstreken. Kretsen har lyktes med en del tiltak som har bidratt til en solid økning i antall par i KM. Det er implementert et kretsmesterskap for damer i turneringa, noe som kan stimulere ekstra til at damene deltar. Syv damepar deltok i årets kretsmesterskap.
 
I tillegg går turneringa over to dager, noe som åpner muligheten for sosiale aktiviteter på lørdagskvelden. Denne gang ble det gjennomført både quiz og meldeduell etter festmiddagen. Det er også verdt å nevne at hele fem kidsspillere (under 16 år) deltok i turneringa. To av disse spilte si første turnering. En hyggelig atmosfære bidrar til at kretsen lykkes med å skape ei turnering som appellerer til både topp og bredde.
 
Det ble ei spennende turnering hvor ingenting var avgjort før helt mot slutten. En håndfull par kjempet om det som tilsynelatende blir to plasser til NM-finalen. Til slutt var det Jonny Reinholdtsen og Roy Hugo Olsen fra Sørreisa BK som trakk det lengste strået. De kan dermed smykke seg med kretsmestertittelen og begynne å planlegge tur til NM Par i Lyngdal i september. De får høyst sannsynlig følge av Jan Arild Øverli og Bjørn Inge Hanssen fra Tromsø BK, i og med at kretsen ligger an til å få en ekstraplass takket være god deltakelse. Jan Einar Sætre og Stian André Evenstad måtte ta til takke med den, i denne sammenheng, litt sure tredjeplassen.
 
Vi skal ta en titt på et av spillene som bidro til matchpoints på konto for vinnerparet. De meldte seg opp i 6 kløver på syds hånd med følgende ressurser til rådighet:

 
E D 5
10 7
E D kn 7 6
7 5 4
 
 
K kn 6
E K D 9
5
K D 10 9 8
 
 
VestNordØstSyd
EllingsenOlsenMarstranderReinholdtsen
pass1 rupass2 kl
pass3 klpass3 hj
pass3 grpass4 kl
pass4 ru1)pass4 gr2)
pass5 hj3)pass6 kl
passpasspass
1) Kontrollmelding
2) Spørsmål etter ess
3) To av fem ess (uten trumfdama)


Utspillet fra undertegnede var hjerter 3 (norsk fordeling), som gikk via knekten til esset på hånda. Hvordan ville du planlagt spillet?
 
I og med at hjerteren løste seg til fire stikk i utspillet, handler det nå bare om å unngå to trumftapere.
 
Jonny spilte i stikk to en spar til dama, og deretter en kløver fra bordet. Øst la treeren, før Jonny spilte kongen. Den holdt stikk da vest fulgte med kløver 2. Ny spar til esset for å spille trumf opp mot hånda en gang til. Ingen hjelp å få idet sekseren kom på. Man hadde heller håpet å få se knekten eller esset. Hva bør spillefører legge nå?
 
Etter å ha tenkt seg godt om, la Jonny tieren. Det skulle vise seg å være nødvendig da hele spillet så slik ut:   

 
E D 5
10 7
E D kn 7 6
7 5 4
 
10 8 7 4 2
5 4 3 2
K 9 8
2
9 3
kn 8 6
10 4 3 2
E kn 6 3
 
K kn 6
E K D 9
5
K D 10 9 8
 


Man kan som spillefører falle for fristelsen å legge dama i andre trumfrunde siden kløver til kongen gikk bra. Men i realiteten kan vest ha lasjert med esset om han er på høyden. Det anbefales å lasjere med esset bak i en del posisjoner som dette, nettopp for å gi spillefører sjansen til å gjøre feil.
 
Av samme grunn bør øst lasjere kløveren to ganger om han har esset tredje. Den gangen makker har knekten dobbel, vil han få stikk for den om spillefører gjetter feil.
 
Det kan være enklere å huske på denne måten å spille imot på når kombinasjonen konge-dame-ti ligger synlig i bordet, men denne gangen kunne man utfra meldingene resonnere seg til at det måtte være riktig. I et tenkt tilfelle kan det være at motspillerne mister tempo ved å lasjere to ganger, men i det aktuelle spillet var det ganske tydelig at det ikke var stikk å hente andre steder enn i trumf.

Av Kristian Barstad Ellingsen 
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger