AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
La deg ikke friste!
EM for nasjonslag spilles i disse dager i Funchal, som er den største byen på den portugisiske atlanterhavsøya Madeira. Norge stiller i alle de fire klassene åpen, damer, veteran og mix.

Mesterskapet spilles som serieturnering der alle møter alle innenfor hver klasse i kamper som går over 16 spill uten bytte. I tillegg til EM-tittel og medaljer ligger også VM-billetter i potten. De åtte beste lagene i hver klasse blir direkte kvalifisert til neste års mesterskap i Marokko.
 
Det deltar 30 lag i åpen klasse, 22 lag i mixklassen og 19 lag i både dame- og veteranklassen. Spillinga i åpen klasse kom i gang forrige helg, mens de tre andre klassene startet på torsdag. I skrivende stund har lagene i åpen klasse spilt knapt to tredeler av kampene, mens de tre andre klassene er knapt halvveis med sine mesterskap. Det er med andre ord mange poeng igjen å spille om.
 
Når det er sagt, er det aldri en ulempe å få en god start. De poengene du har satt i banken kan ingen ta fra deg, og kanskje kan de til og med bidra til å styrke selvtilliten. Får man i stedet en tung start og blir hengende etter, kan de negative tankene melde seg, og det kan noen ganger føles tungt å snu trenden.
 
Det er interessant å se hvor jevnt det kan bli selv i lange mesterskap som går over flere hundre spill. Det psykologiske spiller en ikke uvesentlig rolle i bridge, og om du har evnen til å snu en negativ trend, kan det være det som utgjør den avgjørende forskjellen på om det blir medalje eller et middelmådig resultat.
 
I EM har Norge fått en god start i både åpen klasse og veteranklassen. Begge lagene er godt med i medaljekampen, og har dermed også et visst grep om en VM-plass. Damelaget har ikke fått en optimal start, men har heldigvis ikke mer enn rundt 12 VP opp til den viktige åttendeplassen. I mixklassen er avstanden opp på rundt 25 VP, og Norge trenger virkelig å få fart på spillet i siste del av mesterskapet om de skal klare å sikre en VM-plass.
 
Som vanlig er det ikke mangel på interessante spill som dukker opp i løpet av et langt mesterskap. Vi skal se nærmere på et slemspill som dukket opp i torsdagens morgenkamp, som altså var åpningskampen i dame, veteran- og mixklassen:

 
K D 7
E 6
E kn 4 2
K D kn 8
 
 
E 10 6 3 2
K 5 2
10 8 7
E 10
 


Du har blitt spillefører i 7 spar på syds hånd, og får en liten trumf ut fra vest. Hvordan planlegger du spilleføringa?
 
Du har syv toppstikk i sidefargene, to i hjerter, ett i ruter og fire i kløver. Det er selvsagt ikke anledning til å gi bort noe stikk når man er i storeslem, og dermed må vi legge til grunn at trumfen ikke gir taper. I så fall er vi oppe i tolv stikk. Det trettende stikket må etter alt å dømme komme fra ei hjerterstjeling.
 
Med andre ord kan vi si at storeslemmen er en temmelig sjanserik kontrakt. Trumfen må løses uten taper, og i tillegg er det altså behov for å trumfe en hjerter før trumfen er trukket ut. Har du planen klar?
 
Hele spillet så slik ut:

 
K D 7
E 6
E kn 4 2
K D kn 8
 
9 8 5 4
kn 9 7 4
D 9 6
9 2
kn
D 10 8 3
K 5 3
7 6 5 4 3
 
E 10 6 3 2
K 5 2
10 8 7
E 10
 

Som du ser er trumfen fordelt 4–1, og dermed er det viktig at du er på høyden i første stikk. Om man blir fristet til å legge liten spar fra bordet, går det galt. Knekten kommer riktignok på, og blir sånn sett oppspist, men problemet kommer først senere i spillet.
 
Som vi tidligere var inne på, er det behov for å trumfe en hjerter for å komme til 13 stikk. Om man legger lavt fra bordet i første stikk, har man ikke annet valg enn å trumfe hjerter med en stor trumf senere. Med andre ord har man bare én stor trumf i bordet og to store trumf på hånda som kan brukes til å trekke ut motpartens trumf, og vest får dermed ei trumfhøyning på spar 9!
 
Moralen er at du ikke må la deg friste til å legge liten spar fra bordet i første stikk!
 
Hadde det vært en grandkontrakt, ville det vært noe helt annet. Da kunne du selvsagt lagt lavt i tilfelle utspillet skulle være fra knekten fjerde. Denne gang er det imidlertid to grunner til at du overhodet ikke bør gjøre det. For det første har det i realiteten ingenting for seg å legge lavt. Årsaken er at den fordelen du får ved å få for tieren senere blir utlignet av at du må stjele en hjerter med en stor trumf i bordet.
 
For det andre kan vi utelukke at vest har knekten fjerde i spar. Hvem ville spilt ut fra knekten fjerde i trumf mot 7 spar? Det er heller ikke veldig sannsynlig at utspillet er fra singleton, men om øst har 4-korts trumf med knekten på topp, er nok kontrakten sjanseløs uansett.
 
Faktisk var det hele ti spilleførere som gikk beit i 7 spar fordelt på de fire klassene. Alle sammen fikk trumf ut, som slett ikke er et uvanlig utspill mot storeslem. Denne gang lå det ei felle for spillefører i nettopp dette utspillet. Med noe annet ut, ville man ganske sikkert ikke klart å tråkke feil.
 
Men med trumf ut var det altså en del spilleførere som lot seg friste til å la den gå til tieren. I gjerningsøyeblikket fikk de rett og slett ikke øye på at kontrakten i praksis står på sparen 3–2 eller knekten singel.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
 
Navn: Erlend Skjetne Dato: 22.6.2022
E-post: erlend@gammagrafisk.no Hjemmeside: Diverseopplysningar.blogspot.com
Kommentar:
Fint spel, som faktisk har endå eit viktig poeng. I Noregs kamp mot England i open klasse fekk engelskmannen ruter ut mot 7 spar. Han tok no to høge spar i bordet før han spela tre gonger hjarter. Han ville ha gå beit med dobbel hjarter i vest. Geir Helgemo fekk spar ut mot 7 spar, stakk med kongen og spela straks tre gonger hjarter. Dimed hadde bordet trumf høgare enn vest i tilfelle vest skulle ha dobbel hjarter (at vest hadde fire spar, verka jo truleg etter at knekten synte seg i fyrste stikk).