AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Eksotisk slem fra lagfinalen
Finalen i NM for klubblag ble spilt langhelga 16. til 19. september i Oslo bridgekrets sine lokaler i Nydalen. Av de 186 lagene som stilte til start da NM startet i oktober i fjor, var det åtte lag som hadde overlevd de seks utslagsrundene i løpet av sesongen. Finalen, som egentlig skulle vært spilt i mai, men måtte utsettes på grunn av Corona-pandemien, ble spilt som serieturnering med kamper på to ganger 14 spill.
 
Til syvende og sist ble det få poeng som skilte de fire øverste lagene, nærmere bestemt seks vinnerpoeng. Sunndalsøra BK (Roar Voll, Ulf Håkon Tundal, Jan Roger Strømsvåg og Rogeir Paulsen) ledet gjennom det meste av turneringa, og hadde også ei luke på rundt 11 VP før siste kamp. Imidlertid fikk de ikke med seg mer enn 4 VP fra siste kamp. Da Bergen Akademiske BK (Christian Bakke, Thomas Charlsen, Ole Arild Berset og Bjørn Olav Ekren) hentet 19 VP i sin siste kamp, var det de som kunne juble over å bli norgesmestere.
 
Studentenes BK (Håkon Otieno Kippe, Kristoffer Hegge, Petter Eide, Sverre Johan Aal, Tor Eivind Grude og Lars Arthur Johansen) kapret den siste medaljen like bak Sunndalsøra, og et drøyt poeng foran TopBridge BC (Jonny Hansen, Atle Sæterdal, Arve Farstad, Espen Haugstad, Tor Helness og Martin Andresen)
 
Vi skal se nærmere på et av spillene fra tredje runde. Hvordan ville du og din makker meldt følgende kort, og hva ville blitt sluttkontrakten?

 
E 10 4
K 4 3
E 9 7
E 9 4 2
 
 
8
E D kn 9 8 7 2
K 6 2
7 5
 
 
VestNordØstSyd
P. MarstranderP. EideK. B. EllingsenS. J. Aal
3 klpasspass3 hj
pass4 kl1)pass4 ru2)
pass4 sp2)dblpass
passrdbl3)pass5 hj
pass6 hjpasspass
pass
1) Godt løft i hjerter
2) Kontrollmelding
3) Førstekontroll i spar
 
Her ser vi hvordan meldingene gikk i kampen mellom Studentenes BK og Sortland BK, der Sverre Johan Aal fra Studentenes BK ble spillefører i 6 hjerter på syds hånd. Hvordan er så utsiktene i den kontrakten?
 
Det er ett sparstikk, syv trumfstikk, to ruterstikk og ett kløverstikk, altså elleve stikk totalt. Tilsynelatende blir det én taper i trumf og én i ruter. Ser du noe håp om å vinne kontrakten, og hvordan planlegger du spilleføringa med kløver konge ut fra vest?
 
Sverre Johan stakk utspillet med kløver ess, og øst fulgte med tieren. Deretter fortsatte han med en ny kløver. Aktuelt stjal øst med hjerter 10, og nå var det undertegnede sin tur til å innta hovedrollen i spillet. Nå hadde jeg nemlig sjansen til å beite kontrakten. Det er kun én farge tilbake som beiter kontrakten nå. Kan du se hvilken?
 
Ikke les videre før du tror du vet svaret!

Her ser du alle fire hendene:
 
 
E 10 4
K 4 3
E 9 7
E 9 4 2
 
9 6 3
6
kn 8 3
K D kn 8 6 3
K D kn 7 5 2
10 5
D 10 5 4
10
 
8
E D kn 9 8 7 2
K 6 2
7 5
 


For å beite kontrakten må det skiftes ruter. Det er nemlig det eneste som bryter den tosidige skvisen som oppstår idet spillefører trekker trumfen til bunns. Med trusselkort i både spar og kløver hos blindemann, må motspillerne holde på hver sin svarte farge. Dermed er det ingen som kan holde ruteren gardert, og ruterkvisten hos spillefører er det avgjørende kortet som gjør at kontrakten står med noe annet en ruter i skift.
 
Selv om det slett ikke var umulig, var det ikke nødvendigvis så lett å se for seg hvordan spillet så ut allerede så tidlig, og aktuelt ble det spilt spar konge fra øst i stikk tre. Spillefører vant med esset, tok ut trumfen, og stjal en spar på hånda. Deretter trakk han trumfen til bunns.
 
Sluttposisjonen før den siste trumfen ble spilt:

 
10
-
E 9
9
 
-
-
kn 8 3
K
D
-
D 10 5
-
 
-
7
K 6 2
-
 
 
Idet hjerter 7 spilles, har ikke vest annet valg enn å kaste ruter siden han må holde kløveren gardert. Dermed kan spillefører kaste kløveren, som nå har gjort nytten sin som trusselkort. Så er det østs tur til å bli skvist. Han må holde sparen, og dermed må også han oppgi ruterholdet. Spillefører kan dermed avslutte med ruter til esset, ruter til kongen og så ta sitt tolvte stikk på ruter 6. Ruter ut bryter også skvisen, men det var nok ikke blant de to mest aktuelle alternativene.
 
Vunnet slem ga 11 IMP til Studentenes BK da Sortland BK stoppet i utgang ved det andre bordet. Martin Andresen, som for anledninga spilte med Tor Helness på TopBridge BC, vant også slem på spillet etter ei tilsvarende spilleføring.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger