AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Sikkerhetsgardering Publiseringsdato: 26.10.2009

Dette spillet dukket opp da Flekkefjord BK1 møtte Egersund BK2 i første runde av NM for klubblag:

 
E K kn 10 5
D kn 3
E 5
K 5 3
 
 
8 7
E 10 7 5
10 7 6 3
E 10 2
 
 
VestNordØstSyd
1 sppass1 gr
pass3 grpasspass
pass

Vest spilte ut en liten ruter som var invitt. Hvordan spiller du?

Dette var i andre halvrunde av kampen, og litt trøtt og sliten telte jeg opp stikkene mine kjapt: Av sikre stikk hadde jeg to i spar, ett i hjerter, ett i ruter og to i kløver, altså seks stikk. Dersom sparen ikke satt verre enn 4-2, hadde jeg to ekstra stikk der, og enda et stikk ville jeg få dersom finessen i spar gikk, noe som ville gitt meg kontrakten. Automatisk la jeg en liten ruter i den hensikt å bryte komunikasjonen til motparten.

Øst stakk med kongen og returnerte ruter knekt til esset. Jeg gikk inn på kløver ess for å ta sparfinessen, men Øst hadde damen. Han spilte ruter 9 som stod rundt og skiftet til en hjerter. Jeg trengte to hjerterstkk for å vinne kontrakten, men da kongen satt bak, ble det bet med tre rutertapere og to majortapere.

Så hva gikk galt?

Jeg tenkte ikke langt nok. Dersom jeg hadde brukt litt lenger tid, hadde jeg nok resonnert meg frem til at det ikke hjelper stort å legge en liten ruter med tanke på å bryte forbindelsen til motparten. Bare om vest har spilt ut fra KDknxx, noe som jo virker unaturlig, er det avgjørende å legge en liten ruter. Skulle øst derimot ha Hx (og i særdeleshet H9), vil det være essensielt å stikke opp med ruter ess, forutsatt at man slipper rett mann inn først.

Spilleplanen bør derfor være; opp på ruter ess (øst bør avblokkere honnøren sin med Hx) og spille hjerter dame fra bordet. Skulle hjerter konge sitte på rygg, kan ikke vest ta mer enn to stikk i ruter, så han gjør best i å skifte farge. Da får du testet sparfinessen, og går bare bet om begge majorhonnørene sitter på rygg og øst-vest kan ta minst tre ruterstikk (med Hx, Hxx eller HHx uten nieren). Grunnen til at du bør starte med hjerterfinessen, er at du uansett er avhengig av denne kappen dersom sparkappen ikke går, og at vests inntak til ruterfargen tas bort med én gang. Dersom hjerterkutten går og hjerteren sitter 3-3 har du dine ni stikk uten å trenge sparkutten.

Hele spillet så slik ut:

 
E K kn 10 5
D kn 3
E 5
K 5 3
 
9 6
K 9 6 2
D 8 4 2
9 6 4
D 4 3 2
8 4
K kn 9
D kn 8 7
 
8 7
E 10 7 5
10 7 6 3
E 10 2
 

Joda, jeg gikk bet i en kontrakt som alltid står! Heldigvis hadde vi nok å gå på, og vant kampen med god margin.

Har du et spill du vil fortelle om? Send mail til tonje@bin.no