AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Fortjent? Publiseringsdato: 22.02.2011

Denne helgen har Slava Cup gått av stabelen i kalde Moskva, og Boye Brogeland og Erik Sælensminde var de eneste norske blant de 16 parene i invitasjonsturneringen. Selv har jeg sittet hjemme med en febersyk gutt, så hva er da bedre enn at turneringen blir overført på BBO, og at den febersyke gutten liker å se både bridge og TV-sport. Det har ført til firkantede øyner i helgen.

Når jeg følger med på BBO på PCen og vet at min bedre halvdel spiller, pleier jeg å ha én side åpen på BBO og en annen side åpen med resultater. Slik kan jeg følge med på kontraktene som blir spilt, samt oppdaterte resultater og se hva min kjære har gjort ved sitt bord. I den første kampen så det veldig bra ut da det gjensto to spill. Guttene hadde inne 56 poeng av 60 mulige poeng, men da de åtte spillene var unnagjort, hadde de falt til 34 poeng - bare litt over middels.

Dette spillet kom opp lørdags kveld, og jeg kunne ikke fatte og begripe hvordan kontrakten kunne fyke hjem. På seks andre bord hadde sluttkontrakten blitt 6 hjerter med tolv stikk. Ett bord hadde vært i 6 ruter. Boye og Erik fikk 11 minus for å slippe hjem 7 grand, de hadde fått pluss 14 om de hadde fått en bet, så 25 IMP skiftet eier på ett stikk. Men var det egentlig noe de kunne gjøre?

Se selv alle kortene og om du hadde klart å spille hjem 7 grand i Syd. Utspillet var kløver 8.

 
K 2
10 8 5 4 3
D 5
E K D 10
 
D 9 7 6 5
D kn 6
kn 9 3
8 5
kn 10 8
7
8 7 2
kn 9 7 4 3 2
 
E 4 3
E K 9 2
E K 10 6 4
6
 
 

Det er snakk om timing. Timing og det å holde tungen rett i munnen. Du begynner med å stikke utspillet i bordet. En liten hjerter spilles til esset, og du tar med deg hjerter konge også i tilfelle hjerteren sitter 2-2, da er det jo bare å claime. Men den gang ei. Vest viser at han har tre hjerter, og Øst kaster en kløver på hjerter konge. Du fortsetter med en ruter til damen, før du tar for kløver konge. Selv kaster du en hjerter, og Vest følger farge. Dette er stillingen før du tar for kløver dame:

 
K 2
10 8 5
5
D 10
 
D 9 7 6 5
D
kn 9
kn 10 8
8 7
kn 9 7
 
E 4 3
9
E K 10 6
 

Som du ser kan du igjen kaste en hjerter, og Vest kaster en spar. Du fortsetter med en ruter til esset og legger ned kongen som feller knekten hos Vest. På den fjerde runden ruter saker Vest en spar og Øst en kløver. Nå vet du at Vest har igjen tre spar og hjerter knekt, mens Øst har igjen tre spar og kløver knekt. Selv kastet du en hjerter i bordet, og dette er stillingen:

 
K 2
10
-
10
 
D 9 7
D
-
-
kn 10 8
-
-
kn
 
E 4 2
-
6
-
 

Du spiller den femte ruteren din. Hva skal Vest kaste? Kaster han en hjerter, står hjerter 10 i bordet, så han må sake en spar. Da kaster du hjerteren i bordet. Nå er det Øst sin tur. Han må beholde kløver knekt, ellers står kløveren i bordet. Ergo må han kaste en spar han også! Du kan rope ut "Claim", men tar ikke sjansen. I stedet spiller du spar til kongen, spar til esset og legger ned spar 3, og ingen av motstanderne følger farge. Pent! Korrekt timet. Og fortjent, vil nå jeg si.

Kunne Boye og Erik ha gjort noe annerledes? Vel, dersom utspillet hadde vært en spar fra Boye, så hadde ikke spillefører hatt overganger til å få til skvisen. Men det utspillet var kanskje ikke så lett å finne fra damen tynt femte mot en storeslem. Boye hadde imidlertid én mulighet til; han kunne lagt en bedragersk hjerterhonnør under esset i stikk to. Da kan det hende at spillefører hadde gått i fellen og spilt seg inn i bordet for å ta hjerterkutten (jamfør begrenset valg), og kommunikasjonen mellom hendene hadde blitt brutt slik at skvisen ikke hadde fungert. (En annen mulighet for spillefører er å satse på en show-up-skvis mot Øst i hjerter og kløver.)  

"Fortjent?" spurte jeg. Jo, det var fortjent da Boye i Vest ikke ga spillefører en illusjon av hvordan det kunne sitte ved å legge en honnør under hjerter ess. Det er nå godt å se at alle kan gjøre feil... selv om det betyr å få hjem en gretten gubbe.

Har du et spill du vil fortelle om? Skriv det ned og send en mail til meg på: tonje@bin.no