AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Slemsving fra Vanderbilt

Det amerikanske vårmesterskapet, Spring Nationals, ble i helga avsluttet i Kansas City. Vanderbilt er den mest prestisjetunge turneringa i mesterskapet. Det er ei lagturnering hvor det spilles kamper med relativt mange spill. De deltakende lagene seedes på forhånd slik at de beste lagene slipper å møte hverandre i den første runden. Turneringa spilles etter knockout-prinsippet. Det vil si at det er vinn eller forsvinn i hver kamp. Taper du, er du ute. Vinner du, er du videre til neste runde og ett steg nærmere finalen.

Boye Brogeland og Espen Lindqvist spilte på lag Schwartz (20. seedet) sammen med engelskmennene Gold og Bakhshi og kanadieren Korbel og amerikaneren Schwartz. Laget hevdet seg nok en gang i det gjeveste selskapet.

I åttendedelsfinalen ble fjerdeseedete lag Diamond slått med 12 IMP, mens det ble seier mot lag Lall i kvartfinalen. I semifinalen var laget til evigunge Jimmy Cayne motstander. Cayne-laget ledet med 21 IMP etter det første av fire sett. I sett nummer to knappet nordmennenes lag litt innpå slik at differansen var 14 IMP ved halvspilt kamp. I tredje sett vant lag Schwartz hele 59-8 og ledet dermed relativt komfortabelt med 37 IMP før det siste og avgjørende settet.

Vi skal se på et spill som bidro til noen av poengene i tredjesettet.

Hva ville du meldt om du satt nord med Espen Lindqvists kort etter meldingsforløpet du ser under?


 
E K 10 6 5 2
E 8 4
8
E 6 4
 
 
VestNordØstSyd
VersaceLindqvistLauriaBrogeland
pass
pass1 sp2 rupass
passdblpass3 kl1)
pass?
1) 8-11 hp, minst 5 kløver


Espen valgte 4 ruter, en såkalt splintermelding, som viser singel eller renons og tilpass til makkers kløverfarge. Boye lot seg da friste til å undersøke mulighetene for slem, og meldingsforløpet i sin helhet følger under:

 
E K 10 6 5 2
E 8 4
8
E 6 4
 
 
VestNordØstSyd
VersaceLindqvistLauriaBrogeland
pass
pass1 sp2 rupass
passdblpass3 kl1)
pass4 ru2)pass4 gr3)
pass5 kl4)pass5 hj5)
pass6 kl6)passpass
pass
1) 8-11 hp, minst 5 kløver
2) Splinter, singel/renons og kløverstøtte
3) Spørsmål etter ess
4) 0 eller 3 av 5 ess
5) Spørsmål etter renons i ruter, storeslemsinvitt
6) Avslag, har ikke renons i ruter


Boye skulle dermed få prøve seg som spillefører i 6 kløver med hjerter ut fra vest. Han hadde følgende ressurser til rådighet:


 
E K 10 6 5 2
E 8 4
8
E 6 4
 
 
D 7
D 5
D 9 4
K D 8 7 3 2
 


Hjerterutspillet satte et visst press siden det eneste inntaket til sparen utenom trumf da blir brukt opp. Likevel er det gode sjanser for hjemgang om ikke de svarte fargene sitter altfor surt. Man tåler kløveren 3-1 dersom sparen sitter 3-2. I tillegg kan man tåle 3-1-sits i kløver og 4-1-sits i spar dersom lengden i spar og kløver sitter på samme hånd.
 
Boye stakk utspillet med hjerter ess før kløver til kongen og kløver dame fulgte. Både øst og vest fulgte på begge trumfrundene, og dermed var trumfen ute. Fortsettelsen var spar dame og spar til esset. Det viste seg at vest hadde knekten fjerde opprinnelig. Dermed måtte sparen trumfes god før Boye kunne spille inn bordet på kløver ess og ta for de godspilte sparstikkene og kreve tolv stikk (5+1+0+6).
 
Hele spillet så slik ut:

 
E K 10 6 5 2
E 8 4
8
E 6 4
 
kn 9 4 3
kn 9 7 3
7 6 5
kn 10
8
K 10 6 2
E K kn 10 3 2
9 5
 
D 7
D 5
D 9 4
K D 8 7 3 2
 


1370 for vunnet lilleslem i minor ga 13 IMP til lag Schwartz da Jimmy Cayne spilte 5 kløver på det andre bordet.

Dette spillet ble avgjort i meldingsforløpet. Tette avtaler bidro til at Espen og Boye fikk meldt denne gode slemmen. De har ikke så mange honnørpoeng til sammen, men får kommunisert at kortene passer godt sammen.

Espens hånd er kontrollsterk, har en fin sparfarge med stort stikkpotensial og singleton i motpartens farge. Merk at om man flytter spar konge over til hjerterfarga er hånda på langt nær like god, selv om den har like mange honnørpoeng. Det har å gjøre med at det skal mer til for å godspille sparen da.
 
Boye har også bra stikkpotensial med 6-korts kløver og gullkortet spar dame som bidrar til at makkers sparfarge trolig er bortimot tett.
 
Vi ser også viktigheten av å bruke Lebensohl i en posisjon som denne over doblinga til nord. Boyes 3 kløver viser ei positiv hånd med minst fem kløver. Med ei svak hånd ville Boye innledet med 2 grand etter makkers dobling. Det ber makker melde 3 kløver, som Boye kan passe eller korrigere til 3 hjerter.
 
Boye forteller at han og Espen ikke hadde diskutert hva 5 hjerter betyr i det aktuelle meldingsforløpet, men at begge tenkte likt om situasjonen. Meldinga ba Espen melde storeslem dersom han hadde renons i ruter.
 
På tross av et knepent tap i semifinalens siste sett gikk laget til Boye og Espen videre til finalen i Vanderbilt 2017 etter å ha slått lag Cayne med IMP-sifrene 135-108.
 
Finalen ble spilt lørdag og natt til søndag (norsk tid), og motstanderen var lag Nickell, med blant andre Meckstroth og Rodwell på laget. Nickell-laget spilte en meget god finale, og kunne til slutt heve Vanderbilt-trofeet etter å ha vunnet 142-56.
 
Uansett kan Boye og Espen reise hjem med en flott andreplass i bagasjen.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
 
Navn: Boye Brogeland Dato: 3.4.2017
E-post: boye@bin.no Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Hei Snorre. 3 kløver ville vist det du skisserer; cirka 8-11 med brukbar kløverfarge. Jeg burde sikkert meldt 3 kløver, men valgte å passe siden en tredjehåndsåpning kan være utspillsdirigerende og ned til 8 poeng. Hvis makker ikke har krefter til å komme igjen over 2 ruter (han har neppe mye bortkastet der når jeg har D9x), går vi neppe glipp av en utgang. For å være ærlig følte jeg meg ikke helt komfortabel med å passe 2 ruter, men Espen fikk oss til toppkontrakten gjennom en god vurdering over 3 kløver.
 
Navn: Snorre Aalberg Dato: 29.3.2017
E-post: snorre.aalberg@hotmail.no Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Et spørsmål.
Hva ville 3kl direkte over 2ru bety? I en vanlig verden vil det bety kløverfarge og ca. 8-11, men det høres ut som den hånda vises ved å passe over 2ru for så å melde 3kl.