AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Et regnestykke

Hver onsdag klokken 20.00 spiller damelandslaget treningskamp på BBO. Kaptein for damelandslaget, GeO Tislevoll, har sendt oss denne snutten om forberedelsene foran EM i Pau i Frankrike i juni:

 

Det norske damelandslaget er i gang med forberedelsene til EM i Frankrike i juni. Om laget er godt forberedt, og lykkes i turneringen der nede, ser ikke undertegnede og coach Ivar Berg bort i fra at det kan bli en hyggelig plassering.

 

Dette spillet er fra en treningskamp på BBO forleden, mellom to av parene på damelaget og noen sparringpartnere.

 

Med Tonje Aasand Brogeland - Tone Torkelsen Svendsen  nord-syd endte det i 6 hjerter som lett ble vunnet. Ved det andre bordet hadde sparringpartnerne brent en lilleslem i spillet før, og Tommy Skalmerås hadde lyst til å ta igjen det tapte. Der gikk meldingene:

 

 
E K 6 5 3
K kn
E
E D kn 10 2
 
kn 8 4
10 2
D kn 7
K 8 5 4 3
D 10 7
7 6 5
10 8 5 4 2
9 7
 
9 2
E D 9 8 4 3
K 8 6 3
6
 
 
VestNordØstSyd
TommyGeO
2 hj*
pass2 grpass3 kl
pass4 grpass5 ru**
pass5 sppass6 ru
pass7 hjpasspass
pass
* 8-11 hp, 6-kortsfarge
** Ett ess

 

3 kløver viste singleton. Over 5 ruter spurte Tommy med 5 spar og fikk vite om ruter konge og trumf dame. Da visste han det måtte være spill for storeslem, i verste fall på en finesse. Trumftoeren kom i utspill. Hva bør det spilles på?

 

Sparen sitter som du ser 3-3, og kan godspilles med en stjeling, men det må være større sjanse for å vinne kontrakten på andre måter, for eksempel kløverfinesse, eventuelt gjennom øst mot trumf på hånden. Kløverfinesse, den ene eller andre veien, er cirka 50 prosent, mens spar 3-3 er bare 36 prosent. Å stjele en kløver først er et alternativ. Noen ganger faller kongen dobbel, så en slik plan øker i alle fall sjansen noe i forhold til en enkel finesse. Ved å stjele en ruter i bordet vil det være tolv stikk selv om ikke kløveren lar seg godspille, og da bør det være skvissjanser. Men å stjele en ruter med en honnør gjør at trumftieren fjerde vil gi stikk. Utspillet tyder vel ikke på at det sitter skjevt i trumf, men man vet aldri.

 

Spillet gikk slik: I andre stikk kløver ess og kløver til stjeling. Så ruter til esset og nok en kløver fra bordet som avslørte sitsen i den fargen. Syd stjal, spilte ruter til stjeling og nok en kløver til stjeling på hånden. Dermed var det altså tolv toppstikk, og da trumfen ble trukket ut, fulgt av ruter konge, så det slik ut:

 

 
E K 6
-
-
D
 
kn 8 4
-
-
K
D 10 7
-
10
-
 
9 2
9
9
-
 

 

På hjerter 9 måtte vest kaste spar for å holde kløver konge. Kløver dame ble kastet i bordet, og øst måtte holde ruteren slik at ingen maktet å holde sparen som nå satt 2-2.

 

Etter spillet fikk undertegnede mange spørsmål om hva som er beste sjanse. Kløverfinesse den ene eller andre veien er alternativer, men hva som er best blir et vanskelig regnestykke som overlates til matematikerne. Å kombinere med først å stjele en kløver synes riktig. Som sagt løser det seg da med kløver konge dobbel, eller 4-3 i kløver kombinert med en ruterstjeling. Ved å spille slik har man i tillegg skvissjansen. Det kan bli et problem om øst har fire kløver og vest tre, da vest kanskje kan stjele over idet siste kløverstjeling tas. (Legg merke til at Gunn Tove Vist spilte ut sin lille trumf, ikke tieren. Det er aldri noe poeng i å spille ut sin største trumf, den kan av og til være god å ha til senere.)

 

Uansett, etter å ha notert 2210 gir man egenlig blaffen i matematikernes svar med to streker under.

 

Har du sett et godt spill? Bruk BINs spillmal, og send det inn.

 

Eventuelt kan du sende en mail med spillet og en kort beskrivelse til marianne@bin.no