AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Slem fra Steinkjer
Den femte utgaven av Steinkjer Open gikk av stabelen første helga i september. Alle som startet høstsesongen i den nordtrønderske byen, fikk overvære ei flott turneringshelg arrangert av Steinkjer Bridgeklubb.

Lørdag var det parturnering med 31 par på startstreken. Turneringa ble spilt som Monrad, og da har det for vane å bli jevnt og spennende. Håkon Kippe og Kristoffer Hegge ledet før siste runde. Da møtte de Svein Gunnar Karlberg og Kurt-Ove Thomassen på lederbordet. Det sistnevnte paret fikk +10 på runden, og det var akkurat nok til å passere lederne og knipe turneringsseieren. Kåre Bogø og Jørn Arild Ringseth sikret den siste pallplassen.
 
Søndag var det lagturnering. Hele 19 lag deltok, noe som er ny rekord. For anledninga stilte vinnerne fra parturneringa på lag med Gunn Tove Vist og Christer Kristoffersen. Lagnavnet «Kings and Queen» skulle vise seg å være passe betegnende. Laget gikk nemlig helt til topps og sikret med det storeslem for Svein Gunnar og Kurt-Ove, som kunne reise hjem til Mo med to seire av to mulige.
 
Vi skal se på det virkelig store spillet som dukket opp i siste og avgjørende kamp i lagturneringa. Hvordan ville du og din makker meldt kortene til nord og syd etter at øst starter med pass? 

 
E K 6 5 4
5
E K 10 2
10 9 7
 
 
3
E K 10 9 8 6
D
E D kn 5 2
 


Vi ser under hvordan Gunn Tove og Christer fra vinnerlaget meldte seg fram til den sjanserike lilleslemmen i kløver.

 

 
VestNordØstSyd
KristoffersenVist
pass1 hj
pass1 sppass2 kl
pass2 rupass2 hj
pass2 grpass3 kl
pass3 grpass4 gr
pass6 klpasspass
pass


2 ruter var fjerde farge (utgangskrav). Ellers fikk Gunn Tove vist fram 6-5-fordeling i hjerter og kløver, samt litt ekstra styrke med 4 grand.
 
Hva er beste plan for hjemgang i 6 kløver med spar 10 ut fra vest?
 
La oss ta en titt på hele spillet:

 
E K 6 5 4
5
E K 10 2
10 9 7
 
10 9 8
D 7 2
9 4 3
K 8 6 4
D kn 7 2
kn 4 3
kn 8 7 6 5
3
 
3
E K 10 9 8 6
D
E D kn 5 2
 

Det er åtte reine toppstikk i kontrakten (2+2+3+1). Dessuten må det jo bli et knippe trumfstikk på syd, samt mulig(e) hjerterstjeling(er) i nord. Men det er ikke gitt hvordan man skal gå fram for å komme helskinnet gjennom spillet.

For det første er det fare for at du må gi bort stikk for kløver konge. I og med at du er avhengig av å stjele hjerter i nord før motpartens trumf er trukket ut, er det også en viss risiko for at motparten kan få ei stjeling.
 
Gunn Tove vant sparutspillet med esset i bordet. Deretter fulgte ruter til dama, hjerter ess og hjerter til stjeling. Inne i bordet innkasserte hun så de tre resterende toppstikkene i spar og ruter.
 
I følgende posisjon kunne Gunn Tove så gå løs på trumfen:

 
6 5 4
-
10
10 9
 
8
D
-
K 8 6 4
D kn
kn
kn 8
3
 
-
K
-
E D kn 5 2
 
 
Forsvaret kunne ikke få for mer enn trumfkongen, og Gunn Tove kunne dermed notere vunnet soneslem.

Merk at kløver 9 beskytter mot et eventuelt hjerterangrep fra vest inne på kløver konge. Dette ville vært essensielt om vest hadde hatt 4-korts hjerter og øst minst to trumf.
 
Det skal mye til for at det skal gå galt med den aktuelle spilleplanen. Man får med seg trumfen 4-1, og ruteren må være fordelt 6-2 eller skeivere for at det skal bli beit.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger