AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Kan du sikre hjemgang i 6 ruter?
I denne ukas spill skal du få prøve deg som spillefører i 6 ruter på syds hånd. Hvordan planlegger du spilleføringa med hjerter ut fra vest?

 
kn 4 2
E K D 7
K kn 10 8
9 7
 
 
E K
3
E 7 6 4 3
E K 8 6 4
 


Med fem majorstikk og to kløverstikk har vi syv stikk utenom trumfen. Hvis trumfen kan løses uten taper, blir det totalt 13 stikk når vi teller med ei kløverstjeling i bordet. Det er ingen tapere utenom trumfen. Ser du noe som kan true kontrakten?
 
Med trumfen 2-2 eller 3-1, vil det ikke være noen bekymringer. Da er det et spørsmål om det blir overstikk eller ikke.
 
Men 4-0-sits kan derimot by på problemer, og sågar sette kontrakten i fare om du ikke tar dine forholdsregler.

Faktisk er det et sentralt poeng, som kanskje ikke er så lett å få øye på ved første øyekast, at ruter 9 mangler. Som tidligere nevnt må en kløver trumfes i bordet. Siden trumfen på hånda er såpass tynn, må man ikke risikere at det er knekten eller tieren i trumf som må brukes til å trumfe kløver. Det har man rett og slett ikke råd til om trumfen skulle være helt skjevt fordelt.
 
Med andre ord betyr det at man ikke må legge ned ruter ess i første trumfrunde. Da vil det faktisk være stor fare for at det blir beit dersom øst har alle de fire uteværende trumfene.

Hele spillet:
 
 
kn 4 2
E K D 7
K kn 10 8
9 7
 
D 10 9 6 5
9 6 4 2
-
D kn 5 3
8 7 3
kn 10 8 5
D 9 5 2
10 2
 
E K
3
E 7 6 4 3
E K 8 6 4
 

Det aller tryggeste er faktisk å spille ruter til finesse på direkten. Som nevnt er 3-1-sits uproblematisk. Da er det faktisk grunn til å ta med seg en gardering mot 4-0-sits. Ruter til finesse på direkten garderer mot sursits i trumf. Man kan faktisk tåle 4-korts ruter både i vest og i øst når man spiller på denne måten.
 
Den nest beste måten å spille trumfen på, er å legge ned kongen fra bordet i første runde. Det får åpenbart med seg at øst har 4-korts trumf. Om vest skulle ha alle de uteværende trumfene, blir man avhengig av at han i tillegg har minst to kløvere.
 
Spillet er hentet fra Norsk Bridgeforbunds simultanturnering torsdag 29. september. Simultanturneringene går ut på at klubber rundt om i hele landet spiller med de samme kortene. Alle som deltar, blir så sammenlignet mot hverandre og danner ei felles resultatliste. Denne gangen gikk det unge talentet Markus Hansen Moe (11) fra Sandnessjøen helt til topps blant de 174 parene sammen med makker Asgeir Aas.
 
For ordens skyld bør det nevnes at man i praksis ikke bør spille ruteren på den nevnte måten, altså å ta finessen på direkten, når det spilles parturnering. I den turneringsformen kan det være mange poeng å tape på å miste et stikk til dama singel eller dobbel i øst. Imidlertid bør safespillet vurderes seriøst når det spilles lagkamp.
 
I parturnering er den beste planen å spille en ruter til kongen i stikk to. Om begge følger, kan du spille ruter til esset i neste omgang, for med det å finne ut om du klarer kontrakten med eller uten overstikk.
 
Når øst har alle trumfene, slik det aktuelt var, kan du ta et par runder trumf til, før ess-konge i kløver og kløver til stjeling følger. Om det i stedet er vest som har alle trumfene, kan man etter en runde trumf ta for esset og kongen i kløver (og blir som nevnt avhengig av at vest har minst 2-korts kløver), for så å spille en kløver til stjeling.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger