AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Ikke ta unødige sjanser
Helga 14. til 16. februar gikk andre helg av 1. og 2. divisjon av stabelen i nye, flotte spillelokaler på Scandic Lillehammer Hotel. Hordaland 1 (Charlsen) ledet toppdivisjonen etter høstens spilling i Bergen. Med det solide grunnlaget de hadde lagt første helg, var middels andre helg nok til å beholde førsteplassen.
 
Gratulerer til årets seriemestere: Thomas Charlsen, Thor Erik Hoftaniska, Fredrik Helness og Martin Andresen!
 
I kampen om de andre medaljene var det temmelig jevnt. Rogaland 1 (Hauge), med spillerne Erik Sælensminde, Erik Berg, Christer Kristoffersen, Tor Helness og Jan Petter Svendsen tok sølvet etter ei solid siste helg. I kampen om bronsen var tre lag involvert, og små marginer skilte bronse fra gråstein. Til slutt var det Møre og Romsdal 1 (Kindsbekken), med spillerne Asbjørn Kindsbekken, Roar Voll, Nils Kvangraven, Ulf Håkon Tundal, Ole Arild Berset og Bjørn Olav Ekren som trakk det lengste strået, tett fulgt av Hedmark og Oppland 1 (Bartnes) og Telemark 1 (Øberg).
 
Etter første helg lå både Oslo 1 (Thoresen) og Midt-Trøndelag 1 (Grøtheim) an til nedrykk. Førstnevnte var regjerende seriemester, mens sistnevnte er blant de mest meritterte lagene i toppdivisjonen, med kun nåværende og tidligere landslagsspillere på laget. Begge lagene var avhengig av ei solid siste helg for å ha håp om å berge plassen i toppdivisjonen.
 
Det startet lovende for begge lagene, men da status skulle gjøres opp, viste resultattavla at begge hadde for lite poeng til å overleve i 1. divisjon. De må dermed ta steget ned i 2. divisjon sammen med Oslo 1 (Fodstad).
 
De som får prøve seg i 1. divisjon neste sesong, etter å ha vunnet hver sin pulje i 2. divisjon, er Østerdal 1 (Skoglund), Romerike og Glåmdal 1 (Grime) og Hordaland 2 (Høyland).
 
Vi skal se nærmere på et av spillene som dukket opp i første halvrunde av kamp ni. Du får prøve deg som spillefører i 2 spar på syds hånd med spar 2 ut fra vest:

 
D kn 5 3
E K 5
K D kn 10
7 4
 
 
E 8 6 4
10 9
8 5 4
10 9 8 5
 
 
VestNordØstSyd
Du
1 kl1)dbl2 klpass
passdbl2 hj2 sp
passpasspass
1) Minst 3-korts kløver


Nøkkelen til løsninga kan ligge i å finne ut hvor mange trumftapere du har råd til. Det er ingen tapere i hjerter, én taper i ruter og to i kløver. Dermed vil du få hjem kontrakten selv om det skulle bli to trumftapere, og i lagkamp er det tross alt det viktigste.
 
Hva legger du i bordet på utspillet?
 
Farga isolert sett er ganske tynn utenom esset, dama og knekten. Mellomkortene mangler altså. I tilfeller som dette kan det av og til være et alternativ å legge ned esset for så å spille liten opp mot dame–knekt. På denne måten vil man blant annet unngå to tapere om kongen skulle være single på ei av hendene eller om vest skulle ha kongen fjerde.
 
Imidlertid kan spillefører miste tempo ved å spille på denne måten i noen tilfeller. Det kan være et argument for å legge dama eller knekten fra bordet i første stikk.
 
Dama stikkes med kongen av øst, før du vinner med esset på hånda. Deretter fortsetter spillefører med ruter til kongen siden det er behov for å sette opp stikk i den farga for å komme i havn med prosjektet. Begge motspillerne følger lavt. Hva nå?
 
Ved flere bord tok spillefører nå for spar knekt i redsel for at motparten skulle få tak i flere ruterstjelinger dersom man fortsatte med ny ruter.
 
Det skulle imidlertid vise seg at det var en annen fare som truet. Hele spillet så slik ut:

 
D kn 5 3
E K 5
K D kn 10
7 4
 
10 9 7 2
D 8 6
E 9 2
E K 6
K
kn 7 4 3 2
7 6 3
D kn 3 2
 
E 8 6 4
10 9
8 5 4
10 9 8 5
 

 
Da trumfen satt 4–1, ble det trøbbel for spillefører i og med at vest hadde de to høyeste trumfene og fortsatt ruteresset i behold. Spillefører kunne ikke få tak i mer enn seks stikk uansett om han stjal en hjerter på hånda eller om han godspilte ruteren. Vest måtte komme inn på ruter ess, og han kunne så ta ut trumfen før forsvaret hentet fire kløverstikk.
 
To beit i sonen er ikke noe godt resultat når kontrakten kunne vært vunnet med god spilleføringsteknikk. Ser du hvor det gikk galt?
 
Selvsagt kunne spillefører lagt liten spar i bordet på utspillet med den aktuelle sitsen. Men at dama ble spilt i første stikk er egentlig ikke hovedproblemet. Den største feilen var å ta for spar knekt. Det var først og fremst det som gjorde at spillefører mistet kontrollen i spillet.
 
Som nevnt innledningsvis har man råd til to trumftapere, i og med at det ikke er mer enn tre topptapere i de andre fargene. Dermed er frykten for ruterstjelinger ubegrunnet. Motparten kan gjerne få to ruterstjelinger uten at kontrakten står i fare (i et tenkt tilfelle der man etter ruter til kongen i stikk to fortsetter med nok en ruter til esset, kan det, om farga er fordelt 4–2, gå ruter til stjeling, kløver tilbake og ny ruter til stjeling). Spillefører bevarer trumfkontrollen også når sparen er fordelt 4–1 hos motparten ved å spille ny ruter i stikk tre.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger