AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Gardering
I helga går finalen i NM for klubblag av stabelen på Kragerø Resort i Stabbestad. Følgende åtte lag stiller på startstreken: Gudbrandsdal BK, Klepp BK 1, Klepp BK 5, Stavanger BK, Studentenes BK 1, Studentenes BK 3, Sunndalsøra og arrangørklubben Kragerø BK.
 
Før den siste kampen, som spilles søndag, har Studentenes BK 3 (Bogø, Kristoffersen, Grude, Helgemo, Forfot og Lunna) opparbeidet seg ei solid luke på 14 poeng ned til Stavanger BK (Skimmeland, Larsen, Nesdal, Rekstad, Eliassen og Leinan). Knapt seks poeng bak der igjen ligger Gudbrandsdal BK (Morken, Berg, Fyrun og Johnstuen). Det ser ut til at det skal mye til for at ikke medaljene fordeles mellom disse lagene.
 
Vi skal se på et instruktivt spill som dukket opp i andre halvrunde av kamp seks, som ble spilt lørdag ettermiddag:

 
D 3 2
E 7 4
D 7 4
E 10 7 2
 
 
kn 10 9 8 7 4
-
K kn 3
K D 9 3
 
 
VestNordØstSyd
Du
1 sp
pass2 kl2 hj3 kl
pass4 sppasspass
pass


Hvordan planlegger du spilleføringa med ruter 9 (norsk fordeling) ut til esset i øst, og deretter ruter 5 tilbake? Vest følger med ruter 2 andre gang.
 
Du har to tapere i trumf, og motparten har allerede fått stikk for ruter ess. Dermed har du ikke råd til å tape flere stikk. Det som kan sette kontrakten i fare, er at motparten kan få stikk for kløver knekt om fargen er fordelt 4–1. I tillegg truer faren for ei stjeling i en av minorfargene.
 
Hva er din plan for å gi deg selv best mulig sjanser til å vinne kontrakten?
 
Utspillet bør få varsellampene til å lyse. Vest spilte altså ut ruter på tross av at makkeren hadde meldt inn 2 hjerter. Du kan se at motparten har ti hjerter til sammen, noe som tyder på at vest må ha en viss tilpasning. En mulig årsak til at det ikke kom hjerter ut, kan være at vest er såpass lang i fargen at han ikke ser noe særlig potensial for motspillstikk der. Kanskje er det mer å hente i den umeldte fargen ruter, og kanskje er makker avhengig av et gjennomspill?
 
Da nieren kom ut, og vest senere fulgte opp med ruter 2, er det grunn til å tolke dette som et dobbeltonutspill. Noen vil kanskje hevde at utspillet kan være fra 9–8 fjerde, men om man spiller med norske fordelingsutspill, skal man strengt tatt spille ut den nest minste ruteren fra en fargekombinasjon som dette.
 
Dessuten er det kanskje noe merkelig å spille ut ruter fra fire små etter dette meldingsforløpet når makker har meldt en annen farge. Med dobbelton er det jo også et håp om å få ei stjeling.
 
Har du fått øye på hva du må gjøre for å gardere deg mot dobbelton ruter i vest?
 
I andre ruterrunde stikker du over knekten med dama i bordet, for så å innkassere hjerter ess med avkast av ruter konge fra hånda. På denne måten sørger du for å spille deg fri for ruter på hånda, og dermed eliminerer du faren for ruterstjeling imot. Trumfen er såpass tett at du kan trumfe høyt om øst kommer inn og spiller ruter.
 
Ideelt sett ville du kanskje hatt hjerteresset i behold for å sake en kløver på dersom den fargen skulle vise seg å være fordelt 4–1. Det blir neppe et stort poeng. Hvis analysen holder vann, ser øst ut til å ha minst ti røde kort, og dermed kan i alle fall ikke han ha 4-korts kløver. Etter at trumfen er trukket ut, kan du spille kløveren på en måte som gjør at du blir i stand til å gardere deg mot knekten fjerde i vest.
 
Hele spillet så slik ut:

 
D 3 2
E 7 4
D 7 4
E 10 7 2
 
K 6 5
10 9 8 6 5
9 2
8 6 5
E
K D kn 3 2
E 10 8 6 5
kn 4
 
kn 10 9 8 7 4
-
K kn 3
K D 9 3
 

Som du ser, er det høyst nødvendig å få saket håndas tredje ruter på hjerter ess før øst får komme inn på spar ess. Hvis ikke kan øst spille ruter til stjeling, og med det sikre forsvarets fjerde stikk og beit i kontrakten.
 
I NM-finalen var det kun tre av åtte bord som hadde utgangsscore nord–syd. Alle som gikk beit fikk ruter ut, og det kan virke som spilleførerne ikke fikk øye på faren for ruterstjeling imot. Gjorde du?

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger