AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Får du tak i alle stikkene?
Mestertreffet ble tradisjonen tro arrangert rundt om i landets bridgeklubber første uka i desember. Vi skal se nærmere på ett av spillene som dukket opp på tirsdagskvelden:

 
K D 9 6 4 2
D 10 3
10 3
E 10
 
 
E 10 5
E 7
E K 8 2
K kn 7 6
 


Hvilken kontrakt vil du helst være i?
 
Etter at nord åpner og viser fram langfarge i spar, er det klart at syd blir sleminteressert. Lilleslem i spar er i praksis sikker. Man får med seg trumfen 40 på begge sider ved å legge ned en stor spar fra nord først. Det som setter litt press er hjerterutspill, men det skal mye til for at det ikke ordner seg. Velger man å slippe hjerterutspillet, er det bare kongen sjuende hos vest (og dermed en stjeling til øst) som fører til bet.
 
Noen par vil kanskje havne i 6 grand. Med mange par på startstreken er det mange poeng å hente på å få tak i like mange stikk i grand som resten får i spar.
 
Det er sågar spill for storeslem i både spar og grand, men det er neppe mange som havner der. Det blir rett og slett litt for hardt meldt. Men for å sette deg litt under press, kan vi si at du skal prøve å spille hjem 7 grand på syds hånd med det passive utspillet av spar knekt fra vest (øst følger med treeren).
 
Spilleprøven er interessant også for de som «bare» har meldt lilleslem. Å få tak i det trettende stikket kan nemlig være verdt mange poeng også om man har stoppet på 6-trinnet.
 
Etter utspillet kan vi telle elleve sikre stikk (6+1+2+2). Altså mangler det ikke mindre enn to stikk før man er i havn med den hardmeldte kontrakten.
 
Det er kløveren som peker seg ut som den fargen med størst potensial for ekstrastikk. Med full klaff kan den gi begge de to stikkene som mangler. Hvordan skal fargen spilles for å gi størst mulig sjanse for fire stikk i fargen?
 
Riktig fargebehandling isolert sett er en liten kløver til tieren. Hvis vest har dama dobbel eller tredje i fargen, vil den falle under esset eller kongen. Da vil man kunne sake to hjerter hos nord på de godspilte kløverstikkene. Om øst har dama, kan han bare dekker tieren med dama for å hindre spillefører å få tak i alle kløverstikkene.
 
Hele spillet:

 
K D 9 6 4 2
D 10 3
10 3
E 10
 
kn
K 8 6 4 2
9 6 4
9 4 3 2
8 7 3
kn 9 5
D kn 7 5
D 8 5
 
E 10 5
E 7
E K 8 2
K kn 7 6
 

 
Som du ser funket ikke den teoretisk beste kløverbehandlinga denne gang. Men det er likevel mulig å få tak i alle stikkene. Kan du se hvordan?
 
For det første må man ta kløverfinessen gjennom øst. Vi må legge til grunn at øst dekker med dama, og dermed har vest stopper på nieren. Med det er spillefører oppe i tolv stikk, og det er kun ett som mangler. Det kan komme fra en skvis. Se bare på denne sluttposisjonen:
 
 
2
D 10
-
E 10
 
-
K
-
9 4 3 2
-
kn
D
D 8 5
 
-
-
8
K kn 7 6
 

Etter å ha innkassert hjerter ess og esskonge i ruter, kan spillefører hente de seks sparstikkene. Situasjonen er som vist i diagrammet før den siste sparen spilles. Hva skal vest sake? Han kan åpenbart ikke kaste hjerter konge. Da godspilles bordets dame. Han kan heller ikke kaste kløver fordi spillefører da blir i stand til å hente alle fire kløverstikkene etter å ha tatt finessen gjennom øst.
 
I tirsdagens MP-treff ble storeslem meldt og vunnet ved elleve bord, mens seks par gikk beit i lilleslem. Blant resten var de fleste i lilleslem, mens noen også stoppet i utgang.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger