AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Kan du sikre kontrakten?

Ukas spill er hentet fra Nyttårscupen 2017, ei lagturnering som ble arrangert av Jessheim Bridgeklubb 7. og 8. januar. Hele 45 lag stilte på startstreken, noe som gjør turneringa til ei av de største i landet. I kamp elleve dukket det opp et interessant spill der mange slurvet i spilleføringa. Kan du finne en sikker vei til hjemgang i 3 grand?

 
9 8 6
E kn
E 8 7 4
K kn 8 6
 
 
E K D 5
D 8 5 2
K kn 9 6 5
-
 
 
VestNordØstSyd
1 ru
pass2 ru1)pass3 kl2)
pass3 grpasspass
pass
1) Omvendt minor, minst invitt med ruterstøtte
2) Kortfarge i kløver


Vest spilte ut hjerter 3 (norsk fordeling). Du la liten i bordet før vest fulgte med tieren, og du vant første stikk med hjerter knekt. Hvordan planlegger du den videre spilleføringa?

Etter å ha vunnet første stikk har du ytterligere seks sikre stikk (tre i spar, ett i hjerter og to i ruter). Dermed trenger du flere stikk i ruterfarga. Ser du noen farer som truer?


Når du spiller lagkamp er det viktig å gjøre det du kan for å sikre kontrakten. Hva om ruteren sitter fordelt 4-0 hos motstanderne? Finnes det en spilleplan som tar høyde for at enten øst eller vest skulle ha alle de uteværende kortene i farga?


La oss starte med det enkle først. Om farga sitter 2-2 er jo alt bare velstand. Da har man fem ruterstikk ved å spille farga fra toppen, som jo er det normale når man har ni til sammen med ess-konge i spissen. Også om dama skulle sitte tredje hos en av motstanderne, vil du kunne hente de to manglende stikkene i ruter etter å ha gitt bort for ruter dame.

Det er først når ruteren sitter 4-0 at det er viktig å være pinlig nøyaktig. Start med en liten ruter til kongen i stikk to. Om øst er fri for ruter, spiller du en liten ruter mot hånda. Vest må ofre tieren for å unngå at du skal få et billig stikk, og dermed har du automatisk begrenset antallet tapere i farga til én. Dersom vest er renons i første ruterrunde, fortsetter du med ruter til esset på hånda før du spiller nok en ruter mot knekten.

Du må unngå å legge ned ruteresset fra hånda første gang farga spilles. Da går det nemlig galt om vest har alle ruterne.

Spillet så nettopp slik ut:

 
9 8 6
E kn
E 8 7 4
K kn 8 6
 
7 4
10 7
D 10 3 2
D 10 5 4 3
kn 10 3 2
K 9 6 4 3
-
E 9 7 2
 
E K D 5
D 8 5 2
K kn 9 6 5
-
 


Hele ti spilleførere gikk beit i 3 grand, hvorav kun én av disse fikk kløver ut. Alle som fikk majorutspill hadde altså sjansen til å safespille ruteren for hjemgang i kontrakten, men de har nok kommet i skade for å legge ned esset i ruter. Det kan tenkes at det er en slags automatikk i at man legger ned honnøren fra den hånda med færrest ruter først.

I tilfeller som dette har man jo ikke tenkt å ta finessen uansett, så da er det langt bedre å spille ruter til kongen først i stedet. På den måten sikrer man minst fire stikk i ruter, uansett hvordan farga er fordelt mellom motstanderne.

Av Kristian Barstad Ellingsen

Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger